De rider på stormen

På Gotland finns cirka 15 kuststräckor att surfa på. - Det kommer bra vågor hela året, men med tätare mellanrum på vinterhalvåret. Men sommaren har mer att erbjuda än man tror. Gotland är ju unikt eftersom det är öppet hav i alla väderstreck, säger Daniel Heilborn, arkitekt och surfare.

Foto:

Kultur och Nöje2010-04-22 00:00
Det snackas ständigt om väder och vind. Gotlands surfare håller koll på väderleksrapporterna i jakten på den rätta vinden eller vågen.
- Jag kollar av siffrorna från alla mätstationer runt Gotland, flera gånger om dagen. Märker man att det ser ut att bli rätt förhållanden är det bara att dra, säger Petter Jakobsson, vindsurfare.
Det finns ett 20-tal aktiva vindsurfare på ön, men de flesta äldre har lagt tävlingsambitionerna på hyllan.
Anders Ohlsson har ägnat sig åt sporten sedan 1979, men kärleken till vind och vatten får honom fortfarande att dra på sig våtdräkten och ge sig ut i vattnet en vardagskväll i slutet av maj.
- Det finns ett band mellan alla surfare. Man får aldrig nog av att åka bräda, men för egen del får det gärna vara över tio grader i vattnet om jag ska i.
Han tillhör ett gäng av "locals", surfare från orten som åker för nöjes skull. De som tränar freestyle behöver vindar på 10-15 sekundmeter och får tillbringa mycket tid i bilen för att hitta rätt plats.
- Fårösund, Hoburg, Östergarn eller Snäck spelar ingen roll. Vänder vinden får man åka över till andra sidan ön, säger Joakim Karlsson, freestyleåkare.
Alla surfare är släkt
Freestyle är en ren uppvisningsgren där två surfare tävlar mot varandra under åtta minuter. Den som gör de svåraste tricken förklaras sen som segrare.
Vindsurfarna har ett naturligt släktskap med vågsurfarna, som inte är lika förtjusta i att tävla.
- Många av oss som surfar på ön är överens om att tävlingar förstör känslan, det handlar inte om vem som är bäst bara om att ha kul tillsammans och att ta till vara på vad naturen har att erbjuda, säger Daniel Heilborn, arkitekt och surfare.
På Gotland finns omkring 15 bra kuststräckor att vågsurfa på. Den som har tålamod att invänta stormarna kan få riktigt bra surfing.
- Vi som letar och är beredda när det blåser får ca 40-80 surfdagar per år. Västanvinden är ju vanligare under sommaren och då funkar det ju inte på fastlandet. Hösten och vintern är såklart bäst här, då stormarna är hårdare och kommer tätare.
Vågor i världsklass
Sydost- och norrvindarna ger de bästa vågorna. Då är sträckan som vinden blåst som längst. Gotland skiljer sig från fastlandet, bottenförhållanden här liknar de rev man surfar på vid varmare breddgrader.
Det går också att hitta vågor av klass på ön, Daniel Heilborn vet var man ska leta.
- Vi surfade en hemlig våg på norra Gotland som jag hittade under förra året. Den vågen håller världsklass och rullar i en halv kilometer vid rätt förhållanden! En helt unik våg på, i mitt tycke, världens vackraste plats.
Olika förhållanden
- Tjusningen med att surfa på Gotland är att man aldrig vet vad man kan hitta, under varje storm är det så olika förhållanden. Ingen tror ju att det går att vågsurfa på Gotland, men det beror på att de flesta aldrig är utomhus vid rätt förhållanden och därför aldrig sett en riktig våg bryta, säger Daniel Heilborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!