-En gång till, bryter Josefin Alfredsson med bestämd ton. I skrivandets stund är det en vecka kvar till premiären och mycket som fortfarande ska sitta.
Det är inte första gången Josefin sätter upp musikal i Visby. Under 2005 och 2006 scensatte hon sin egen musikal, Hednadotter, i S:t Lars och Helge Ands ruin i Visby. Samma år satte hon upp radioteatern, Spelet om envar, av Ingmar Bergman. Nu återkommer hon med ytterligare en egen musikal. Istället för Valdemar Atterdags traditionella intåg, och rättegången mot jungfru Ava, som i år är borttaget från medeltidsveckan, har Josefin behållit kärnan och återskapat jungfru Avas öde.
Syndabock
- Jungfrusägnen är en föreställning som innehåller kärlek, medeltidens syn på unga kvinnor, maktspel och de fruktansvärda konsekvenserna av Valdemar Atterdags invasion av Gotland, om svek och förräderi, och om människans behov av en syndabock då något fasansfullt drabbar dem, berättar Josefine.
Huvudrollerna spelas av gotlänningarna Saga Björling (Ava), som imponerade juryn i The voice med sin unika stil, och Vilhelm Blomgren (Botvid), vinnare av Tiljans talanger 2007.
-Det är första gången jag beträder medeltidsveckans mark. Det är kul att vara med och se hur det går till, säger Vilhelm.
Saga Björling har varit med i flera av Josefins uppsättningar men här har hon den största rollen hittills.
-Det har varit ofantligt utmanande. Den är så känslosam, säger Saga.
Orimligt
Idén till musikalen fick Josefin av sägnen om jungfrun Ava som ska ha förrått hela Gotland genom att visa Valdemar Atterdag var han och sin stridshär kunde lägga till med sitt skepp.
-Jag har tänkt mycket på det där och hur orimligt det är att en ung flicka skulle ha gjort något sådant, säger Josefin.
Hon tror mer på att det som i så många andra sammanhang, handlade om att hitta syndabocken i dramat. Efter Valdemars brandskattning var hela Gotland i sorg och borgarna som hade svikit landsmännen, behövde någon att skylla på.
Kärlekshistoria
I hennes tolkning är det Avas far som är skurken. Valdemar Atterdag kommer till honom och erbjuder danska rikedomar. Dottern skulle få gifta sig med honom och bli drottning av Danmark. Kungen tar för sig och lämnar Ava havande, vilket var en stor skam som ogift kvinna på medeltiden. Musikalen har självklart en kärlekshistoria i sig och Avas hjärta hör hemma hos Botvid, som säger att det är hans barn för att skydda henne. Dramat fortsätter med den kända rättegången mot Ava som döms till döden och muras in i stadens kyrktorn. Vad som hände i verkligheten är det ingen som vet.
-De har aldrig grävt ner i muren för att leta efter hennes skelett. Det är och förblir ett mysterium.