Känd tv-profil utsattes för hatbrott i Visby

I SVT-programmet "Länge leve demokratin" får tittarna se när tv-profilen Jan Scherman kallas "äcklig jude" på öppen gata i Visby. Nu anmäler han händelsen som hatbrott.

I dokumentären, som går att se på SVT Play, får tittarna se när NMR-medlemmen kallar Jan Scherman för "äcklig jude".

I dokumentären, som går att se på SVT Play, får tittarna se när NMR-medlemmen kallar Jan Scherman för "äcklig jude".

Foto: Skärmdump från dokumentären

NMR i Almedalen2018-04-24 13:35

Under Almedalsveckan förra året var tv-profilen och journalisten Jan Scherman, känd från Aftonbladet, TV4 och SVT, på plats i Visby för att filma till sin dokumentärserie "Länge leve demokratin", som sänts i SVT under våren. I tredje avsnittet får tittarna se en sekvens där Jan Scherman hamnar i ordväxling med en medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som vägrar att ta honom i hand. När Jan Scherman frågar om han får ställa en fråga får han svaret nej. Därefter utspelar sig en dialog där Jan Scherman gång på gång kallas för "äcklig jude". När han frågar vad NMR-medlemmen menar får han svaret:

"Hur jag menar? Du är en äcklig jude, hur fan kan du misstolka det?"

Jan Scherman har nu, tillsammans med Juridikfronten, valt att lämna in en anmälan om förolämpning med hatbrottsmotiv. Att han anmäler först nu beror på att han velat vänta tills att programmet, där bevismaterialet finns, hade sänts.

– Jag gör inte det här för att det är roligt. Jag tycker att vi måste agera, annars sätter vi en standard som är direkt hotfull mot vårt demokratiska system. Gällande lagar måste tillämpas aktivt och rättssäkert. Passivitet undergräver tilltron till vårt samhälles skyldighet att skapa trygghet för alla dess individer, säger han.

Vad tänkte du när du fick höra de där orden?

– Jag blev väldigt överraskad. Eftersom NMR hade sin plats i Almedalen utgick jag från att de ville att man skulle ställa frågor. Sedan tog jag väldigt illa vid mig, det var en rejäl och allvarlig kränkning som jag inte hade räknat med.

I år har både Region Gotland och polisen sagt nej till att upplåta mark åt NMR under Almedalsveckan.

– Jag tycker att myndigheterna har tagit åt sig av konsekvenserna av hur verkligheten ser ut. Yttrandefriheten och mötesfriheten ska hållas högt, men om myndigheterna bedömer att de inte kan trygga allmänhetens säkerhet måste konsekvensen bli att NMR nekas tillstånd. Det kunde de ha kommit fram till redan förra året. Nu är det eftertänksamhetens kranka blekhet som slagit till, säger Jan Scherman.

Efter NMR:s vistelse i Almedalen förra året riktades flera anmälningar mot medlemmar i partiet. Bland annat gjordes fyra anmälningar om hets mot folkgrupp, två om skadegörelse och en om egenmäktigt förfarande, efter att medlemmar i NMR förstört en skoinstallation som satts upp för att symbolisera koncentrationslägren under andra världskriget. Trots den stora mängden anmälningar väcktes endast enstaka åtal, vilka inte har lett till några fällande domar.

– Det är inget annat än en rättslig skandal att ingen blivit lagförd för händelserna, säger Jan Scherman.

Här kan du se dokumentären>>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!