Stålhammars hockeyblogg

Kvällen då historia skrevs i Visby Ishall!

Visby Inför drygt 1500 personer i Visby Ishall, fredagen den 17 mars 2017, skrev Visby/Roma idrottshistoria när man övertygande slog Piteå HC med klara 4-0. Nu väntar kvalserien för Gotlands hockeyhjältar – och redan nu borde det stå klart vilka som vinner ”årets lag” under nästa års Gotländska Idrottsgala – oavsett hur kvalserien går. Allt annat vore en skandal! Jag säger bara WOW! Bäst när det gäller är verkligen ett epitet som passar på årets upplaga av Visby/Roma. Kvalserien mot lag som Södertälje, Västerås och Huddinge. Helt fantastiskt!!

*****

Och vilken match det var sen! Ställningskriget från den första matchen var som bortblåst. Visby/Roma kom ut som uppretade baggar och körde fullständigt Piteå sönder och samman under de första sju minuterna. Andreas Gröndahls offensiva tackling som föranledde 1-0 målet var hockeygodis för en hockeynörd som bloggen. Kung Oskar var resolut och satte den högt. Men sen var det något som hände. Svårt att sätta fingret på vad. Men uppspelen från backarna hackade en aning resten av den första perioden. Men det var också det enda mindre bra backarna gjorde under matchen. För herregud vilken defensiv insatts de gör. I andra och tredjeperioden tror jag inte Piteå hade ett enda vettigt skott på mål (eller jo, de hade dom - men Super-Sammy var ju ännu mer fenomenal än vanligt). Samtliga backar var helt fantastiska. Arvid med sin pondus, Nordin med sin skridskoskicklighet, Johan Eriksson med sitt lugn och sin rutin, Sandberg med sin offensiva spets, Emrik med sin vinnarskalle, Renlund som inte släppte förbi sig någon och Adam Rachidi som gjorde sin bästa match för säsongen. Hans passning till Adamssons 4-0 var en riktig delikatess!

*****

Backarna var fantastiska. Men därmed får vi inte glömma forwards. Tim Ahtley. Alltså på riktigt vilken jävla artist! Täcker inte karln skott med skallen, ben eller bröst - proppar han motspelare till höger och vänster. Och gör han inte det så eldar han på publiken, tar en fight eller som ikväll – gör match-avgörande mål. Hans målfirande måste också gå till historien!

Sen har vi Einar Engström som sliter något kopiöst i boxplay. Kapten Adamsson som enbart verkar göra viktiga mål. Det är en spetskompetens om något! Erik Brissle som får en Formel-1 bil at te sig långsam. Och vilket mål han gör ikväll! Adam Eriksson som ånyo gör en heroisk insats. Walle och Jonte Johansson som krigar på och gör grovjobbet i det tysta. (Någon mer propp hade jag velat se Jonte!)

*****

Jag sitter nu här och skriver och är i sådan eufori – att jag inte ens vet om denna text är läsbar……..

*****

Bloggen undrar så hur resonemanget nu går uppe i Piteå? Inför den första matchen sände de en kvarts uppsnack - live - på webb-tv på Piteå Tidningars hemsida. Resonemanget handlade där i huvudsak om Piteås chanser i kvalserien. Vill minnas att ”experten” där till och med sa att chansen var 30-70 att Piteå skulle knipa en av de två platserna till Allsvenskan nästa år. Årets dumstrut är härmed utdelad!

*****

Vi tar det igen! Visby/Roma ska spela kvalserien mot Södertälje, Västerås, Huddinge, Kristianstad och antagligen Troja/Ljungby. Det är historiskt! Det är stort!

*****

Visby/Roma tillhör nu alltså de 30 bästa hockeylagen i Sverige! Det är helt fantastiskt! Men vi har också en ishall som antagligen tillhör rikets tre sämsta! Den är 42-år gammal! Hallå! Den är till och med äldre än bloggen-himself! Det säger ganska mycket! Idag gick isen sönder igen. Det är inte bara första gången det händer i år. Det är också direkt pinsamt! I en avgörande Play-Off 3 match – som ses av hundratals på tv – så får matchen avbrytas 16:30 in i andra – och tredje perioden spelas extra lång. Det är inte okej någonstans. Så Peter Lindvall – vi bestämmer att vi bygger en ny nu va!???

*****

Säger det igen. Tim Athley. Vilken kung! Energin han tillför är ovärderlig!

*****

Nu ska bloggen torka segertårarna och ta några glas för att fira detta!

Hockeyfebern på Gotland stiger!

The Underdogs!

Vibble Södertälje, Västerås, Huddinge, Kristianstad, Visby/Roma och Troja/Ljungby i kvalserien, hur bra smakar inte det? Jag tycker det låter som en alldeles underbar uppställning!

Extra kul att notera också - är att det är ettan och tvåan från Allettan södra och ettan och tvåan från Allettan norra som har tagit sig vidare av division ett lagen. De två bästa lagen från respektive grundserie och Alletta alltså . Då måste man nog ändå säga att det är rätt lag som kommer spela kvalserien. Vad än de tokiga norrlänningarna där uppe i Piteå säger………

*****

Och de så normalt tystlåtna norrlänningarna – som bara samtalar på inandning – har faktiskt haft värre munläder än Huddinges Fredrik Mälberg. (Ni vet Mälberg – tränaren som var i Tranås förra året och numera återfinns i Huddinges bås - som alltid är stöddig innan, men sedan börjar lipa när han förlorar.) Och de säger inte lite!

Innan play-off 3 två stod det två ”experter” i Piteå tidningars studie och pratade om Piteås chanser i kvalserien. Dvs innan matcherna mot Visby/Roma ens hade spelats. Dessa pellejönsar, förlåt – experter, pratade då om att Piteås chanser i en kvalserie var 40-60 att gå upp. Med andra ord – de hade stora chanser. Men efter två raka torsk – var säsongen slut – och dessa herrar går väl numera runt med dumstrutar på huvudet mest hela dagarna skulle jag tro. Men det slutar inte här. Vid en intervju med Piteå tränaren Rolf Nilsson - som för övrigt är bror med Petter Nilsson i Luleå. Ni vet han som blev jätte-, jätte-, jättearg och skulle kasta alla åt helvete. (Tack hockeyoraklet Limpan för den infon!) Som sagt vid en intervju med Piteå tränaren efter matchen – så svarar han så här om Visby/Romas chanser i kvalserien:

”Tror du de har något där att hämta?

– Tveksamt. Jag tror inte att de rår på de bästa lagen. De kan nog ta lite poäng på hemmaplan men jag tror inte att det är ett lag för allsvenskan, sa Rolf Nilsson.”

Är det bara bloggen som tycker detta är väldigt roligt? Innan matchserien mot Visby/Roma så var alltså Piteås chanser 40-60 att gå upp via en kvalserie. Men när sedan Visby/Roma kör över Piteå i två raka – och med andra ord varit klart bättre – då har Visby/Roma plötsligt ingen chans. Enligt ovan resonemang borde väl Visby/Romas chanser var minst 40-60 om inte mer! Hand upp på den som förstår sig på det resonemanget? Stor humor!

*****

Och så här låter det egentligen oavsett vart man läser eller lyssnar. Såväl ”Hockeysverige”, som Expressen, lokaltidningar och bloggar – rankar Visby/Roma som typ 10:a av de sex lagen…………

*****

Bloggen pratade dock med Jesper Nordin igår. Och vi kom in på spåret om att alla tippar Visby/Roma sist. ”Det är perfekt” svarade bara Nordin lugnt. ”Det är som underdogs vi är som bäst”. Och även om det kommer bli tufft. Sjukt tufft. Så är det något i de där orden som får bloggen att gå i spinn. Spelarna i Visby/Roma kommer inte vika ner sig. De är i kvalserien för att spela om det. De har helt rättmätigt tagit sig dit på egen hand. Och det är värda att vara där. Klart som korvspad att de kommer att kriga!

*****

Bloggen passade även på att prata med tränaren Mike Beharell. Tongångarna där var de samma. ”We are good party crashers” och ”No one wants to come here and play” var två meningar som fastnade. Mike menade på att laget åkt runt och snott poäng mest hela säsongen och att Visby ishall inte direkt kommer att passa lag som Västerås och Södertälje som handen i handsken……. Som sagt det kommer bli tufft. Men inställningen är den rätta – och bloggen har en känsla att Visby/Roma kan komma att bli en riktigt obehaglig upplevelse för flera lag.

*****

Men i en kvalserie är dock marginalerna löjligt små. Allt kan hända. Bloggens analys är dock att en bra start kan vara nyckeln. Lyckas Visby/Roma sno en poäng borta mot Troja/Ljungby imorgon och slå Huddinge hemma på lördag – tror jag att den här våren kan bli en av de roligaste på Gotland på länge……..

*****

Det är snart april – men ändå känns det som om hela världen just nu är en enda stor hockeyfest. I NHL är det bara 10 grundserieomgångar kvar nu. Washington Capitals, Columbus Blue Jackets, Pittsburgh Penguins och Chicago Blackhawks har redan säkrat sin slutspels platser. Om de övriga 12 slutspelsplatserna kommer det dock vara benhårt ändå in i sista omgången. I SHL är slutspelet i fullgång – där det i dagsläget är omöjligt att säga vem som kommer ta hem det. Och uppe i Dalarna är det rena rama inbördeskriget – då Leksand och Mora gör upp om en direkt plats till SHL över sju omgångar. Sen drabbar ju Rögle och Karlskoga samman i den andra bataljen om en SHL – plats. Och det skulle väl i så fall vara den matchen som får hettan att svalna en aning………..

*****

Men den hetaste matchen spelas som sagt imorgon i Småländska Ljungby. Kom igen nu grabbar!!

HVIIK - Hela Vägen In I Kaklet!

Vinst mot Piteå.....

Vibble  .......men det här blogg inlägget hade lika gärna kunnat heta: "Hey ref does your wife know you're screwing us!"

För Luleå tränaren Petter Nilssons legendariska utbrott häromkvällen har kan väl inte ha undgått någon i detta konungarike, som kallas Sverige. Herrejösses vad arg han var. Domarna kunde fara åt helvete, domarrummet kunde fara åt helvete, sporten ishockey kunde fara åt helvete. Kort sagt alla kunde fara åt helvete - enligt den gode Petter. Så långt var bloggen faktiskt helt och hållet med honom. Jag älskar folk som kan visa riktig passion och som inte är så förbannat mediatränade att de bara står och rapar klyschor om puckar som studsar emot. Det var när C-More reportern i nästa ögonblick sa att hon förstod att Petter var upprörd – som det spårade ur och gick för långt. ”Nej, det gör du fan inte” fräste Petter. ”Jag är så jävla förbannad nu att jag skulle kunna mörda någon…” Sedan fick headset och mikrofon en trevlig resa rakt in i väggen innan Petter försvann ur bild. Årets utbrott var ett faktum.

*****

Men nu ska bloggen vara ärlig och erkänna att ett ”Nilsson utbrott” 2.0 var ytterst nära att ske här i Vibble ikväll. Ni som såg kvällens Play-Off match via Solidtangos eminenta livesändning kan kanske förstå varför. För herregud – vad sysslade zebran i svart och vitt egentligen med de sista fem minuterna? Piteå körde på hårt för en kvittering efter kapten Adamssons 3-2 mål. Men Visby /Roma spelade tight, enkelt och smart. Piteå kom inte in på målet alls. Emrik eller ”Big-E” som bloggen gärna kallar honom, hade pucken under kontroll nere i eget hörn – när han plötsligt fick en ordentlig tackling i ryggen så han med garnityret före for in i sargen. Det kunde ha gått riktigt, riktigt illa. Tur att grabben är från Lau och hård som granit. Domaren var tvungen att ta en Piteå utvisning. Men två minuter!? Kom igen! Hade det varit en Visby/Roma spelare hade det blivit fem minuter eller game direkt! Riktigt svagt. I efterföljande powerplay lyckades domaren sedan hitta en helt horribel tripping på Adam Eriksson i offensiv zon. Då var det riktigt nära att fjärrkontrollen satt som en dart pil i tv-skärmen här hemma kan jag säga. 5 mot 4 fördel förbyttes snabbt till 4 mot 4 spel som snart gick över till 4 mot 5 spel. Piteå tog ganska omgående ut målvakten vilket gjorde att norrlänningarna spelade 6 mot 4. (Jag måste skriva norrlänningar nu då lättkränkta människor hört av sig då de inte klarar av att bli kallade skoterraggare. Fast dom är det….). Då krigar Einar Engström till sig pucken och är på väg över egen blå med pucken under kontroll. Han görs ner bakifrån – och hela Visby/Roma båset samt spelarna på isen reagerar. En solklar tvåa för Piteå. Men vad gör domaren då. Han ger Visby/Roma en tvåa för misconduct. För att citera Luleås Petter Nilsson: ”Domaren kan fara åt helvete”. DÅ var bloggen minst lika förbannad som Nilsson kan jag lova. Minst. Nu krigade ju de tre VR-spelarna som var på isen som dårar och lyckades hålla de sex Piteå spelarna stången matchen ut.

Så den bubblande ilsken förbyttes snabbt mot ren och skär eufori! Bloggen stod i soffan och dansade! Macarena! Starkt grabbar! Att besegra både Piteå och domaren borta är inte illa…… Det är faktiskt sjukt stark.

*****

Nu har Visby/Roma fördelen att spela den eller de avgörande matcherna hemma i Visby Ishall på fredag och eventuellt lördag om det skulle behövas. Piteå har kniven mot strupen, men vände faktiskt just underläge mot Väsby senast, med två raka bortavinster. Så det är absolut inte klart. Men med en förhoppningsvis kokande islada på Rävhagen på fredag – där folk går man ur huse – vore det väl förbannat roligt om grabbarna kunde stänga butiken och ta klubben till den första kvalserien i historien. Go for the kill boys!

*****

Med tanke på den förra bloggen - och stycket om "Little Ball of hate" - Brad Merchand - kan tilläggas att han nu efter 4 nya mål och 2 assist på de två senaste matcherns - leder såväl poängligan som skytteligan i hela NHL. Hand upp vem som trodde det innan säsongen? Och Boston ångar på 4:e raka nu!

*****

Vi syns i hallen på fredag!

Skoterraggare & skyttekungar!

Vibble Så var då Play-Off 2 avklarat. Visby/Roma kunde efter två "nervperser" för oss på läktaren, slå ut Kallinge/Ronneby och ta sig vidare. Eller nervpers och nervpers. Hade VR bara lyckats göra lite fler mål på sina drygt 200 skott hade det inte behövt bli så spännande som det blev. Visby/Roma var det klart bättre laget i båda matcherna - men hade förtvivlat svårt att få hål på Djurgårdslånet Robin Jensen i Kallinge kassen. Jensen var formidabel absolut. Men bloggens uppfattning är också den att Visby/Roma gjorde honom bra. Allt för många skott kom rakt fram ifrån - från 1-2 meter. Den gode Jensen kunde bara lugnt sitta på knä och få puckarna i magen och bröstet. Det klassiska gamla VR-spelet med mycket trafik framför mål och skott utifrån var som bortblåst. Istället skulle pucken passas in i mål. Vilket inte gick. Nu kom målen istället just på skott utifrån. 

När vi ändå är lite taggiga och kritiska här i bloggen - för det får man vara om man är saklig….. Varför rullar Visby/Roma på så många gubbar - och då främst backar. Så här i slutspelstider måste det gå att gå ner på folk tidigare i matcherna. Jag menar klarar Erik Karlsson i Ottawa spela mer än 30 minuter i 82 matcher så…………..

*****
Måste passa på att höja #21 Adam Eriksson till skyarna. Den gubben har ett hjärta större än ett lejon. Han är som en duracell-kanin på kryptonit. Ger sig aldrig. Adam Eriksson och backen Jesper Nordin var outstanding igår. Och Super-Sammy var ju just Super-Sammy.

*****
I Play-Off 3 väntar nu Piteå. Detta efter att både högre seedade Troja/Ljungby och Kristianstad valt bort skoterraggarna från norr - till förmån för Mariestad respektive Vimmerby. Kristianstads tränare - den gamle "överste grisen" - Mats Lusth kommenterade sitt lags val med: "Piteå, dit tar det ju ett och ett halvt dygn och resa".
Nu vet jag inte om den gode Lusth hade tänkt att ta hundspann eller rensläde hela vägen till Piteå - men ett och ett halvt dygn är väl ändå lite att ta i. Men visst, visst Piteå ligger låååångt norrut. Bloggen har dock en god känsla inför mötet. Jag tror faktiskt Visby/Roma kan ta hem det här. Revanschlusten finns där efter två uddamåls förluster tidigare mot Piteå och Visby/Romas spel är gjort för slutspelshockey. Om man nu håller sig till grunderna med högfart och mycket trafik framför mål, får igång trion Axman, Kung Oskar och Gröndahl igen och får ordning på Powerplay - kommer det här gå vägen. Bring on Skoterraggarna!
*****
Det är faktiskt femte gången på de senaste sju åren som Visby/Roma går in i Play-Off 3. En ruggigt imponerande siffra. Men med det sagt så har det dock tagit slut här också - i de tidigare fyra försöken. Dags för ändring nu? Bloggen tror det. Tidigare har Visby/Roma ställts mot Karlskrona, Troja/Ljungby och Vita Hästen i Play-Off 3. Stora klubbar med bra ekonomi. Nu väntar Piteå - en bra klubb det också. Men betydligt mer överkomlig. Och låt oss leka lite med tanken hur coolt vore det inte med en kvalserie med lag som Södertälje, Västerås, Huddinge, Troja, Kristianstad och Visby/Roma………..
*****
På andra sidan pölen - som vi kallar Atlanten - börjar slutspelsracet verkligen varva upp. Det underbara med "lönetaks-eran" är ju den knallhårda jämnhet som numera finns. Matematiskt är det egentligen bara Colorado Avalanche som är borta från slutspelracet helt och hållet. Men bloggen kan väl konstatera att även Arizona Coyotes, New Jersey Devils, Carolina Hurricanes OCH Detroit Red Wings chanser är helt borta. Därmed går en 25 år lång epok i graven. Red Wings slutspelsfacit kommer inte nå ett 26:e raka slutspelsår. Tufft för Henrik Zetterberg & Co. Men väntat. Bloggen tror att en rejäl "rebuild" är ett måste om inte antal missade slutspel ska bli en lika lång era som antal slutspel i rad. 

*****
Bloggen vågar dessutom sticka ut hakan - och lova att jag ska äta upp min Boston Bruins keps - om Vancover Canucks lyckas gå till slutspel. När inte ens tvillingarna Sedin producerar några poäng att skriva hem om är det illa. Även Canucks står inför ett vägval - där jag tror en "rebuild" modell "monumentale" är nödvändigt. Frågan är bara om Henrik och Daniel kommer vara med på den resan. Båda tvillingarna sitter på utgående kontrakt efter nästa säsong - och vill de fortfarande vinna Stanley Cup - så måste de byta klubb innan klubban läggs på hyllan. För Canucks kommer inte vinna Stanley Cup under de kommande 10 åren. Sedinarnas lojalitet till Canucks är dock djupt grundade och välkänd. Så frågan är vad som händer efter de utgående kontrakten. Blir nästa säsong den sista för Sedinarna!?

*****
Lag som tvärtemot de ovanstående flopparna - börjat röra på sig rejält är New York Islanders och Boston Bruins. Båda med en sak gemensamt. Coachbyten. Islanders som länge var ett bottengäng har med 10 segrar på de tretton senaste matcherna seglat uppåt i tabellen och sitter nu på en av wildcard platserna - tillsammans med ärkerivalen New York Rangers i öst. Bruins har gått ännu bättre och tagit 11 segrar på 13 matcher under sin nya coach och befäster nu tredjeplatsen och därmed en av direktplatserna i Atlantic Division. Mycket tackvare "The Little Ball of Hate". Eller "Pesten" som de också kallar honom. Brad Merchand. Denna lille-lirare som halva ligan (minst) hatar - men som bloggen bara älskar. Denna lilla dynamitgubbe som är så full av aggression, iver, passion och speed - att han närmast ser ut som en dopad norsk skidåkare i sista uppförsbacken - ni vet - han bara skuttar fram. En terrier som aldrig ger sig - och kort sagt är en pest att möte - men en gubbe som alla vill ha i sitt eget lag. 32 mål och 38 assist på 68 matcher är riktigt bra. 
*****
I väst är det Nashville Predators som främst vaknat till liv på riktigt - och detta mycket tackvare två svenska forwards. ”Meeh Meeh - fågeln” eller ”Roadrunner” Viktor Arvidsson - som bloggen skrivit kärleksförklaringar till tidigare - som bara står och hoppar innan pucken släpps och sedan sätter han av i överljudsfart - gör sin solklart bästa säsong - rent poängmässigt 24 + 24 poäng. Men kungen av Nashville är ändå Filip Forsberg - eller ”Scoresberg” som du kallar honom i countryns huvudstad. Faktum är att man till och med bytt namn på månaden i februari i Nashville numera. Den kallas för ”Filbruary” efter Filip Forsbergs målkavalkad under månaden. Ingen har gjort fler mål från jul till nu - än Filip Forsberg. Stort.
*****
När vi ändå är inne på det här med målskytte - måste vi ju ändå nämna vilka som redan nu spräckt den magiska gränsen på 30 mål.
Crosby (Penguins) 34 mål, Pacioretty (Canadiens) 33 mål, Marchand (Bruins) 32 mål, Malkin (Penguins) 32 mål, Laine (Jets) 32 mål, Tarasenko (Blues) 32 mål, Kucherov (Lightning) 31 mål, Carter (Kings) 31 mål, Matthews (Maple Leafs) 31 mål, Kane (Blackhawks) 30 mål är de som nått dit redan. Filip Forsberg har just nu gjort 27 och bör väl nå dit innan säsongen är slut - för andra året i rad. Mest iögonfallande är väl annars att de två 18-åringar Patrik Laine och Austin Matthews redan nått hit. Det är helt sjukt när man tänker på det……..
*****
Den största traden som skedde innan övergångsfönstret stängde - var Kevin Shattenkirks flytt från St. Louis Blues till Washington Capitals. Capitals som redan hade ett komplett lag fick nu ett perfekt lag på pappret. Men som man brukar säga ”laga inte det som inte är trasigt”. Capitals som sågs som en av Stanley-Cup favoriterna har sedan traden torskat fem raka…… Vad händer?
*****
Ett annat lag som förstärkte var Montreal Canadiens. Spelskickliga Canadiens spetsade dock inte med stjärnor - utan med muskler, storlek och speed. Är Canadiens på väg att bli ett nytt ”Broad Street Bullies”? Låter väldigt olikt Montreal. Men tiderna förändras…..
*****
Nu när vi ändå har varit inne på slutspelsracet - är det väl inte mer än rätt att bloggen tippar lite också! 
I öst tar Pittsburgh Penguins, Washington Capitals och Columbus Blue Jackets de tre direkt platserna i Metropolitan och Montreal Canadiens, Ottawa Senators och Boston Bruins i Atlantic. Wildcard platsern tas av New York lagen Islanders och Rangers - med Toronto Maple Leafs som främsta utmanare.I väst tar Chicago Blackhawks, Minnesota Wild och Nashville Predators direkt platserna i Central Division och San Jose Sharks, Anaheim Ducks och Calgary Flames i Pacific. Wildcard platserna tas av Edmonton Oilers och St. Louis Blues - med LA Kings och Winnipeg Jets som främsta utmanare. Final mellan Blackhawks och Penguins! Hur låter det?
Vad tror ni?
Varma crosscheckingar på er!

Never say Die!

Vibble Här sitter nu bloggen bakom datorn igen och är full av beundran. Full av beundran över det Visby/Roma som dragit fram som en lavin i Allettan så här långt. För vilket lag han byggt den gode Mike Beharell. Matchen mot Huddinge nu i fredags kan antagligen varit en av de bästa som spelats i Visby Ishall genom tiderna. Tätt och tufft och sinnesjuk speed i de första två perioderna – och två målvakter som avlöste varandra med ”idioträddningar”. Sen en olycklig utvisning på Lukas Renlund i tredje – då Renlund ramlar och samtidigt får upp klubban i ansiktet på en Huddinge spelare. Tjugo sekunder senare – skulle Jonte Johansson rensa ur pucken ur zon – men lyckades oturligt få den över sargen – puck out. Fem mot tre spel för Huddinge och 0-1 kom fullt väntat ganska omgående. Men det är något speciellt med årets upplaga av Visby/Roma. Den ”never-say-die” attityd som genomsyrar hela laget är djupt imponerande. Hemma mot Väsby – lyckades man trycka in kvitteringen med 20 sekunder kvar – och sedan vinna på straffar. Och nu mot Huddinge – så var det som om baklänges målet bara gjorde att grabbarna knöt nävarna – och nötte på ännu hårdare. Såväl 1-1, 2-1 och 3-1 var riktiga delikatesser. Wam, bam thank you man! Och Huddinges Fredrik Mälberg fick åka hem och grina för jag vet inte vilken gång i ordningen…….

*****

Bloggen sitter faktiskt här och tar åt sig lite av straffsegern mot Väsby. Kan avslöja att efter straff-förlusten mot Huddinge – så tog sig bloggen en liten snackis med Oskar Lundberg. Jag menar killen gjorde ju två fantastiska mål mot Huddinge under ordinarie tid med två-tre Huddinge spelare sittande som ryggsäckar på ryggen. Men när det blev straffar och han hade hur mycket tid som helst på sig åkte han fram och sköt. ”Dra keepern – som du gör när du har klasar av spelare hängande på dig” var bloggens order. Sagt och gjort – mot Väsby var det inget snack. Oskar drog målvakten elegant och skickade upp pucken i nättaket. Heja Visby/Roma! Heja Bloggen!

*****

Hur svårt är det egentligen att bli kung i New York? Ja, det är en annan av alla dessa otaliga frågor jag har gått runt och funderat på. Missförstå mig rätt här nu – självklart måste du vara en sjuhelvetes bra hockeyspelare för att ens ta dig till NHL. Absurt bra till och börja med.

Men poängen i mitt resonemang är att hade ”King Henrik” varit en lika stor stjärna OM han stått i ett annat lag – eller haft lite mer spelare med ”star-quality” framför sig? Jag ska utveckla mitt resonemang. Henrik Lundqvist är inne på sin 12:e säsong i New York Rangers nu – och visst till en början fanns det en hel del namnkunnig lirare i laget. Men det är ju först under de senaste 4-5 åren som Rangers verkligen varit med och slagits om Stanley Cup, med ett finalframträdande 2014 som främsta framgång. Detta till stor del på grund av just Henrik Lundqvist. Vid finalserien bar Lundqvist fram Rangers – med ett fantastiskt målvaktspel. Men låt oss leka lite med tanken – tänk om Lundqvist spelat i Chicago Blackhawks i stället? Ett lag med spelare som Patrik Kane, Jonathan Toews, Duncan Keith, Brent Seabrook, Marian Hossa. Eller Pittsburgh Penguins. Med Crosby, Malkin, Letang, Kessel med flera, eller Washington Capitals med Ovetjkin och Bäckström. Hade Henke varit en lika stor stjärna då? Eller hade de andra stjärnornas glans mattat Henkes?

Poängen är att Blackhawks Cory Crawford och Capitals Brian Holtby antagligen är minst lika bra målvakter som Lundqvist – men de får inte alls samma uppmärksamhet – då lagets utespelare är än större stjärnor. Tittar man på Rangers så är det Henke och en anonym lagmaskin framför. För ingen kan väl säga att Rick Nash, den ständigt överskattade norrbaggen Zucarello eller Chris Kreider är några egentliga stjärnor? Rangers bästa poänggörare är J.T Miller – med 40 poäng totalt så här långt. Med det ligger han på 40:e plats i NHL:s poängliga. Fyrtionde!!! Mediokra Winnipeg Jets har FYRA spelare före i poängligan - framför Rangers bäste gubbe. Columbus, Washington, Toronto, Pittsburgh och Chicago har alla tre spelare respektive som ligger före i poängligan. Dallas, Boston, Edmonton, Minnesota, Montreal, Philadelphia, San Jose, St. Louis och Tampa Bay har två gubbar vardera som ligger före. Kort sagt mer än halva ligans lag. Med detta vill jag inte nedvärdera ”King Hanks” prestationer – jag frågar mig bara om han varit en lika stor stjärna i något annat lag! Jag tror inte det.

*****

Nicklas Bäckströms Washington Capitals framstår allt mer som en Stanley-Cup kandidat. De mosar motståndare på löpande band. Och i och med gårdagens 5-0 kross av LA Kings har man nu 7 poäng ner till tvåan i Metropolitan Division.

*****

Årets stora sorgebarn i NHL – blev inte Vancouver Canucks som bloggen förutspådde. Utan Colorado Avalanche. Som så här långt bara lyckats vinna 14 av 50 matcher. En stor ”fire-sale” ryktas nu vara på gång i Klippiga bergen där trde-rykten omgärdar så gott som alla utom Nathan McKinnon. Gabriel Landeskog, Jerome Iginla och Matt Duschene har alla antagligen bytt klubb innan transfer fönstret stänger sista mars.

*****

I väst är det skägg-farbröderna i San Jose, vildarna i Minnesota, underbarnet Connor McDavids Edmonton och ständiga contendern Blackhawks som ser ut att gör upp om det. Bloggen sätter sina pengar på Hajarna, men skulle inte bli förvånad om McDavid och company från Gretzky-land överaskar…….

*****

Ett annat lag som hackar – om än inte lika mycket som Avalanche – är föregående års final-lag Tampa Bay Lightning. Efter två raka finaler verkar det som om luften gått ur blixtarna totalt. Trots en stjärnfyllt lag på pappret – tillskillnad från Colorado – är det något som inte stämmer i ”The Sunshine State”. Skyttekungen Stamkos är skadad – och målvaktsparet Bishop och Vasilevskiy har inte ens kunnat rädda en badboll.

*****

Boston Bruins sparkade högst förvånande coachen Claude Julien under kvällen. Julien hade fram till dagens datum varit den NHL-coach som coachat sitt lag under längst tid. 10 säsonger. Julien tog hem Stanley-Cup med Bruins 2011 och tog laget till final 2013. Sorgligt säger bloggen. Bruins haltande form beror inte på coach Julien. Den som borde få bära hundhuvudet är lagets GM Don Sweeney - som lyckats med konststycket att trejda bort superstjärnorna Tyler Seguin, Joe Thornton, Blake Wheeler och Dougie Hamilton och fått Louie Eriksson och ”shit-all” tillbaka. Visst Bruins har bra spelare som Brad Merchand, Patrice Bergeron, Tuuka Rask, David Pastrnak och David Krajci - som många andra klubbar skulle dregla över. Men med bara en bra back i Torey Krog - är laget sjukt felbalanserat.

*****

Ett annat lag som gjort samma misstag är New York Islanders. Coachen Jack Capuano fick gå för en dryg vecka sedan. Och visst nya coachen Doug Weight har fått sjuk fart på Islanders. 7 vinster på de 8 senaste matcherna - och Islanders är med i slutspelracet på riktigt igen. Men samma sak gäller för Islanders som för Bruins. Det borde ha varit General Managern Garth Snow som skulle fått gå. Hur man kan släppa Kyle Okposo, Frans Nielsen och Chris Martin och ersätta dessa med Andrew Ladd, och Jason Chimera - och tro att man ska bli bättre - är inte bara dumt, utan fruktansvärt korkat. En coach kan inte göra under med spelarmaterialet om lagets GM tillför sämre spelare….

*****

På tal om Islanders. Mycket talar för att det klassiska lagets sejour i Brooklyn blir mycket kortvarigt. Barclays Center som egentligen är byggd för basket - har ju inte gjort någon glad. Ny ryktas det om att Islanders kommer att flytta tillbaka till den gamla plåtladan Nassau Coluseum - på Long sland - i väntan på en ny hall. Och ingen för utom Islanders fansen skulle bli gladare än bloggen. Den ständigt utsålda gamla plåtlådan med bara 12.000 platser skulle vara bättre än Barclays Center alla dag i veckan. Srämningen i gamla Nassau är legendarisk. Och 12.000 personer är det sällan i Barclays ändå. Och så skulle Johan Tavares och kompani få spela på is igen - istället för det ismos som bjuds i Brooklyn. En ”no-brainer” i bloggens ögon.

Bloggare: Carl-Johan Stålhammar
Den här bloggen handlar om: Min stora passion i livet - hockey.
Aktiv inom hockey: Sitter i styrelsen för Visby Roma hockey och i styrelsen för Gotlands hockeyförbund. Spelar veteranhockey och tränar Visby Romas knattelag.
Bor: Vibble
Familj: Fru Cecilia och barnen Axel och Signe
Intressen: Riktig musik (dvs rock), hockey, fotboll, golf och film.
Yrke: VD på Wisby Strand Congress & Event

Bloggare

Krönikörer

  • Senaste krönikorna