"Endre dödade silly season"

SILLY SEASON Sara Steen stannar i Endre i ytterligare tre säsonger.
Det avslöjade klubben i förmiddags.
För Endre IF är det förstås ett statement att man siktar på att vara med i leken på allvar igen inom ett par säsonger.

Sara Steens genombrott som poängspelare har jag tjatat om många gånger i tidningarna och i den här bloggen. Sara Steen snittar 1,66 poäng för ett Endre i mitten av SSL-tabellen. Det är skitbra siffror med tanke på att hon dragits med så väl knä- och handbesvär samt en misstänkt hjärnskakning.
Mest remarkabel är ändå hennes förvandling till målskytt och matchavgörare.

I år har den 21-åriga Endreveteranen gjort 25 mål på 18 matcher. Det är elva fler än hennes tidigare säsongsbästa och då återstår fortfarande sex omgångar. Hon kommer alla gånger passera 30 mål om hon får gå skadefri.
Endre har i år vunnit tio matcher och i sex av dessa stod Sara Steen för det matchvinnande målet.
Ingen annan SSL-spelare har avgjort fler matcher i år eller på de två föregående säsongerna heller.
I tio matcher har Sara Steen varit den som gjort första målet för Endre.
Det här är siffror man inte skojar bort.

Sara Steen placerade sig långt framme i den ligan även i fjol då hon slutade på fyra matchvinnande mål av hennes totalt 14. Det räckte till en delad fjärde plats i SSL.

Det här är siffror som coacherna Brinkmann/Sjöstrand älskar. 

För Endre är Sara Steens kontraktsförlängning en fjäder i hatten och klubbar som Iksu, Pixbo och Kais Mora gör sig inget besvär. Hade Steen inte skrivit på så hade hon definitivt haft erbjudanden att välja på efter säsongen.

Alla vill ha matchvinnare i sitt lag.

Det kommer inte att bli något SM-guld med Endre i år, men Sara Steen kommer 2017 att bli den andra gotlänningen att vinna VM-guld (för seniorer, Sara har redan ett i U19) i innebandy.

Det kommer självklart bli intressant att följa Steen de här åren, men lite putt är jag.
Alla som läser den här bloggen vet ju min svaghet för silly season.
Endre dödade den lite i dag.

 

Så är läget i Visby Roma

SILLY SEASON Visby Roma gjorde sin bästa säsong 2016-2017.
I veckan fanns klubben med på sajten Hockey Archieves lista över Europas 250 främsta ishockeyklubbar. Visby Roma rankades som Europas 198:e bästa klubb.
Men för hur länge?
Årets silly season rasar nu för fullt och Visby Roma sladdar efter. Med det sagt tror jag inte att sportchef André Lundholm softar i hängmattan.
Däremot tror jag att klubben gått bet på ett antal spelare.
Vi vet att klubben hade två amerikanska collegespelare på kroken, men dessa valde division 2 och fucking Åmål av alla ställen.

Hittills har Visby Roma bara presenterat ett nyförvärv i Sundsvalls Emil Fahlander. Just Sundsvall som drog sig ur Hockeyettan kan det mycket väl komma fler spelare från vad jag hör.
Men ett tufft slut på den löjliga säsongen väntar.
Så sent som i går klargjorde snipern Joakim Axman att han gjort sitt i klubben och vill testa något nytt. Sedan tidigare står det klart att Andreas Gröndahl stämplar ut. Eleganten från Södertälje är numer hockeypanchis och bidrog under sina fem säsonger i klubben med i runda slängar 250 poäng.
Efter Axman och Gröndahls farväl står Oskar Lundberg utan lekkamrater. Förra säsongens succélina är spridd för vinden.
Dessutom har klubben tappat två av sina mest spännande och utvecklingsbara spelare Jesper Nordin och Erik Brissle. I Brissles fall är det inte mycket att säga om. Han fick chansen att spela i Hockeyallsvenskan med Bik Karlskoga. Jesper Nordins klubbval (Tranås) känns desto tristare eftersom det inte rör sig om en uppgradering samtidigt som André Lundholm såg en framtida kapten i Nordin.
En viss prestigeförlust är det att han lämnar efter bara en säsong med hemlängtan som skäl.

Snacket går också sedan länge att bröderna Arvid och Emrik Larsson är tveksamma till en fortsättning. Storebror Larsson valde i fjol att skippa grundserien och kliva in i Allettan. Skulle bröderna lämna tappar man inte bara Gröndahls handleder, Axmans målskytte och Brissles speed utan också ryggrad och vinnarskallar.
Förutom Arvid och Emrik Larsson har Visby Roma inte skrivit nya kontrakt med Jonathan Johansson, Sam Coatta och Tim Athley.

André Lundholm sade tidigare i veckan att han känner sig lugn med truppbygget, men klart är att man låg betydligt längre fram i fjol vid samma tidpunkt.
I den roligaste av världar hade Visby Roma bara kunnat spetsa till truppen, men nu handlar det i första hand om att fylla luckor efter de spelare som lämnat.
Först därefter kan vi börja prata spelarförstärkningar.

Min slutkrönika om Island Games 2017

ISLAND GAMES Här följer min Island Games-krönika som var publicerad i dagens GA och GT.
Klicka på länkarna om du vill läsa mer om händelserna.

Så var det över och som Monica Zetterlund sjöng; Underbart är kort, alldeles för kort.
Ni som var med 1999 upptäckte säkert hur mycket större och proffsigare apparaten blivit. 1999 kom 1 850 deltagare till start. Nu 18 år senare har spelen jäst till närmare 2 500 deltagare.
Det är faktiskt coolt och jag är glad över att ha fått bevaka två spel på hemmaplan och två borta. Jag hoppas att Gotland snart filar på en ny ansökan och att vi slipper vänta 18 år till nästa hemmaspel.

Sportsligt var målsättningen för Gotland att ta 50 medaljer totalt och det infriades med råge. 62 medaljer varav 23 guld snackar man inte bort och det är det näst bästa resultatet under alla år.
Det som gör det beundransvärt är att det saknades ”stjärnor” i årets trupp. På Rhodos tog man också 23 guld men då skämde Ida Sandin och Peter Nordgren bort oss med så många medaljer.
Ändå hamnar årets medaljskörd bara i skuggan av vad man åstadkom när spelen hölls här för 18 år sedan.
Då dominerade Gotland, vann medaljligan med 97 medaljer varav 37 guld. För att namedroppa några profiler så var Mattias Sunneborn, Susanne Rosengren och Robert Wärff på toppen av sina karriärer.

Årets spel började annars precis som på Isle of Wight, med guld i skytte och lagtävlingen i luftgevär. Jag drog till A7:s skyttehall direkt på söndagsmorgonen och runt lunch kunde jag göra segerintervjun med Frida Eriksson och Erica Karlsson. På grund av för få anmälningar i damklassen gjordes lagtävlingen om till en öppen klass för dam- och herrlag.
Den största skillnaden drabbades damlagen av som fick skjuta fler skott än de är vana vid och ändå sopade de banan med sina konkurrenter.
Läckert att se även om det inte föll alla på läppen. Jerseys silverlag med David Thurner/Jonathan Bouchard var inte nöjda med att bli besegrade av ett lag bestående av tjejer och filade på en protest.
Frida Eriksson tog sedan ytterligare två guld och blev därmed öns främsta guldmedaljör.
Planen var också att Peter Nordgren skulle ta sitt 49:e och 50:e guld, men kollegan Olof Widings pistol strulade i snabbpistolen och man fick nöja sig med silver, men utan att vara alltför besviken.
Guldet kommer så småningom: Peter Nordgren lovade att ställa upp även på Gibraltar 2019. Skyttesporten var som alltid dominant för Gotland och stod för drygt hälften av medaljerna och 13 guld.


Friidrotten överraskade positivt på mig under de här spelen och framför allt den gamle tiokamparen Erik Larsson som stod för några av sitt livs bästa resultat i de grenar han ställde upp i.
”Än är jag inte slut”, sade han efter silvret i kula och den längsta stöten på tolv år.
Han passade också på att lova den samlade pressen guld i diskus dagen efter. Mycket snack men också väldigt mycket verkstad för 24 timmar senare skickade han i väg diskusen 48 meter och det har ingen annan gotlänning gjort tidigare.
Bäst när det gäller passar bra in på Erik som älskar när han får vara i fokus och det var han i år.
Här måste jag ju också nämna Daniel Örevik som haft en knackig säsong, men i sista hoppet visar han var skåpet ska stå.
Booom... guld till Gotland och pers på det.
Favorit i repris.
Det var också på Gutavallen som vi fick se spelens största stjärna. Caymanöarnas sprinter Kemar Hyman som tillhör världstoppen i 100 meter. Hyman har ett pers på 9,95 och meriter från VM och OS.
Ja, han vann i den starka vineden utan att förta sig och satte nytt banrekord på Gutavallen.

Skrällarna? Bågskyttet har stått för en anmärkningsvärd resa. Målmedvetet har man arbetat sig uppåt och från att 2009 har snuddat vid ett brons är man i dag den tredje mest framgångsrika ön.
Roger Sandelin blev truppens mest lyckosamma med ett guld, ett silver och ett brons.
Totalt blev det fem medaljer. Starkt av en idrott som hade som målsättning att ta en.
En annan överraskning var tennistruppen som tog sig hela vägen till final i lagtävlingen. Väl där var bränslet slut, men ett silver är starkt.
Silver blev det även i mixeddubbel (Tsvetelina Havrén och Alec Arho Havrén). Tsvetelina tog även ett brons i damsingel.
Den största överraskningen är nog ändå Zandra Larsson och hennes segern i cykelkriteriet. Det var en sensation värd namnet. Inte ens under loppet såg det ut att bli medalj. Hon låg sjua inför sista varvet, men lyckades plocka fram sina superkrafter och blåste förbi sina motståndare. 

Revansch för fotbollsdamerna. Jag var på plats i Mariehamn, Åland, när Gotland, spelade sin första final i fotboll. Då föll Gotland mot Åland med 0–2.
I år fick man en ny chans på guldet och tog det efter ett dramatiskt slut där Gotland vände 0–1 till 2–1 och Ellen Olofsson blev stor matchhjälte. Då liksom 2009 var Amanda Rohnström och Ejla Lillro del av det gotländska laget. Att få revansch efter åtta år måste sitta rätt gott.
Herrlaget hade ett gyllene tillfälle att nå semifinal och chans på sin första medalj.
Efter att ha dammat av Yttre Hebriderna och Fröya med totalt 15–1. räckte det med kryss mot Grönland. Ni vet den där ön där man bara kan spela fotboll två månader om året.
Grönland fick ett tidigt ledningsmål och backade sedan hem. Gotland lyckades inte dyrka upp försvaret och föll med 0–1. Nu slutade man sexa och det smakar rätt surt. Ungefär som basketdamernas missade guld.

Bordtennisen är alltid ett starkt kort för Gotland. När Alice Loveridge lagt pingisracketen på hyllan ökade chanserna ännu mer, men Guernsey lyckades besegra Gotland i lagtävlingens semifinal. Surt förstås, men Björn Axelsson tog guldet i herrsingel och samtliga hemmatruppen fick med sig medalj (ett guld, två silver och fem brons). Det är starkt även om jag tror den missade lagfinalen kommer att gnaga ända till Gibraltar.

Dag 3: Kungen av Gutavallen

Island Games Det blev förvisso silver i kulstötningen.
Fast med det bästa resultatet på år och dar som brasklapp.

”Jag brukar vara som bäst när det gäller”, var Erik Larssons egen förklaring till silvret.

Inte illa för en 37-åring som faktiskt borde passerat bäst före datum.

Eller vänta, så går det ju inte att säga efter tisdagens makalösa uppvisning. Snarare verkar han vara i sitt livs form när det kommer till de här grenarna och då ska man komma ihåg att Lummelundas starkaste man faktiskt varit landslagsman i mångkamp.

Efter silvret i kula hade han också skickat en passning till Ösels Genro Paas att han inte skulle lämna Gotland med ett guldhattrick i kastgrenarna.
Nu hade han inte en chans.
Erik Larsson slog sitt pers och Gotlandsrekord tre gånger om med 48,03 och det sista kastet när segen redan var i hamn var en slakt av sitt eget rekord från 2005.

 ****

I går kväll visade han att det inte bara var snack utan också förbannat mycket verkstad.

48,07 är galet bra och Erik själv lär undra vad det är som händer.

I går kväll var han kungen av Gutavallen.

 ***

Jag trodde åtminstone på en semifinal för fotbollsherrarna men 0-1 mot Grönland var ett bottennapp och än en gång väntar en meningslös placeringsmatch. Lägg ner det där med placeringsmatch.

 **

I dag rullar Island Games in på dag fyra och det blir min sista dag i tjänst på årets spel.

 *

Peter Nordgrens 49:e guld kom i dag, men 50-guldfesten får vänta till Gibraltar 2019.
Peters wingman i snabbpistolen Olof Widing fick vapenfel och många viktiga poäng gick till spillo.

 

 

Robin Hood - släng dig i väggen

ISLAND GAMES Hårdrocken dånade ut ur högtalarna på Rävhagen. Tummen upp till dig som satt ihop det blandbandet.
Roger Sandelin hade precis satt sista pilen och säkrat guldet efter stor uppvisning.
Klubbkamraten Micael Lehrberg slutade tvåa och tillsammans med Petra Gudinge tog grabbarna brons i lag.
Tre medaljer på ett bräde. Katching!
"Jag hade varit nöjd om vi tog en medalj under hela veckan", sade Peter Carlsson samtidigt som Roger Sandelin i snålblåsten uppträdde som självaste Robin Hood.
Det var dagens verkliga höjdpunkt.

Jag var med på Åland när bågskyttet började spänna musklerna. Rebekka Gannholm var på väg mot sportens första medalj men sköt på fel tavla med sista pilen och missade semifinalen och en medalj i head to head knockout.
Det bågskyttet tog med sig då var att man nosade på det.
Spelen på Isle of Wight två år senare kom medaljerna och det var Roger Sandelin som även då tog guld och Micaael Lehrberg samt Jan-Åke Andersson kom hem med varsitt brons.
Micke Lehrberg tog sedan silver på Jersey 2015 och är nu sugen på ett guld.
Kan komma i head to head om inte Sandelin fortsätter leverera.
Känslan är att det blir fler medaljer.

* * *
Tennisen var dagens andra knall som tog sig till lagfinal, men inte orkade svara upp mot Jersey som vann med 2-0. Ändå förbannat starkt och ett högst oväntat silver.
Silver blir det åtminstone även i mixeddubbeln på fredag dit Alec Arho-Havrén och Tsvetelina Havrén tagit sig.

* *
Vi kan nu konstatera att Super-Mac Mahoney inte har några avkommor. Åtminstone inte i Yttre Hebridernas Island Games-lag i fotboll 2017. I mötet med Gotland blev det dyngtorsk med 0-8 efter 0-1 i halvtid.
Gotlands fotbollsdamer som -herrar är förövrig 100 procentiga så här långt.

*
Nu: kudden.
Ses imorgon.

Kungar för en vecka varannat år

ISLAND GAMES Skyttesporten får inte särskilt stort utrymme på våra sportsidor.
Vi besöker några tävlingar per år och skriver givetvis när vi får in tips om skyttar som gjort bra ifrån sig.
Mer är det inte.
För jävligt, tycker kanske sportskyttarna eller någon skjutglad rabbisjägare.

Men en vecka varannat år står skyttarna i fokus och den tiden är nu.
Island Games är skyttarna kungar och får den stjärnglans man förtjänar. Hade det inte varit för skyttarna hade Gotland fått svårt att nå en topp 10-placering i medaljställningen.

Här är min hyllning till ett enkelt och bra folk som må leva i sin bubbla, men som verkar ha förbaskat trevligt.
Under söndagen tog Gotland tre guld, ett silver och två brons.
Och då har inte guldmakaren nummer ett  - Peter Nordgren - premiärskjutit än.
Av dessa var alla utom ena bronset sprunget ur skyttet. Bronset tog Daniel Antonsson i 10 000 meter.

Jag fick själv se skyttesportens största löfte - 17-åriga Frida Eriksson - sopa banan med grabbarna i Visby skyttehall på A7 där hon tillsammans med Erica Karlsson. Fridas 616,1 går inte att ta som annat än ett formbesked och det är lätt att förstå varför hon log så stort hon gjorde efter sista skottet.
Hon visste och när sedan ö-spelsdebutanten Erica Karlsson var säker på avtryckaren var lagguldet i luftgevär 10 meter säkrat.
"Världseliten brukar ligga på 630, så bra är det här", sa en funktionär i förbifarten.
Öns första guld och starten på ett guldhattrick.

Bredvid stod Amanda Glansholm och kanske fick hon inspiration när hon stack raka vägen till Svaide och sköt tillsammans med Jehnny Gardelin på 100 yard gevär.

Pontus Nordgren och Mattias Steffenburg tog Gotlands andra guld i 50 meter fripistol.

Stefan Nyberg tog guld i svartkrut och Magnus Wolff brons på samma poäng som tvåan.

****
Triathleterna hade det tufft i plurret i dag. Den hårda vinden gjorde att simningen fick kortas. Som väntat gick järnmannen Marcus Larsson bäst av gotlänningarna med en sjätte plats.
***
Det där sista bronset? Ja, det gick till Roma IF:s Daniel Antonsson på 10000 meter.

**
Tycker att det är rätt gulligt med Grönland i fotboll. De kan spela fotboll två månader om året och resten av året och i den inhemska ligan är det futsal som gäller. Gotland vann planenligt med 6-0 mot Grönland. Mer här.
*
Ett par trupper har blivit matförgiftade. För Cayman Islands basketdamer var det värst och Island Games-organisationen valde att diska Cayman från matcherna mot Gibraltar och Gotland.
Snacka om "memories for life" som är spelens officiella slogan.
Senare klargjorde man att Gotlandsmatchen kunde bli aktuell trots allt. Besked imorgon förmiddag.
Förutom från Cayman hade matförgiftningen letat sig in i Jerseys trupp.


Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.
Namn: Mattias Karlsson Yrke: Sportchef på Gotlands Media. Bor: Visby. Familj: Sambo och tre barn. Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

  • Senaste blogginläggen

Bloggare

Krönikörer