10 hetaste SSL-värvningarna

INNEBANDY I dag är det upptaktsträff för SSL i Stockholm.
Tränarna kommer att tippa vilka lag som vinner och jag vill inte vara sämre.
Räknar kallt med en repris på fjolårets SM-final mellan Iksu och Kais Mora, men tror på en annan utgång.
Med de  värvningar Mora gjort i backbesättningen har man skaffat sig ett bra utgångsläge. Dessutom har tränare Noel Alm-Johansson kommit in i det medan Iksu tappat Corin Rüttimann, Nina Bärtschi, Josefina Eiremo och tränaren Andreas Harnesk.
För att Mora ska vinna måste dalalagets individuellt skickliga spelare prestera som en enhet. Något som Iksu alltid varit kända för. Ska Mora gå hela vägen gäller det också att världens bästa spelare - Anna Wijk - levererar även i stora finaler. Har haft en förmåga att försvinna där och det håller inte som nybilven landslagskapten.
Endre då? Jag tycker att truppen är svagare än i fjol och därför tar det slut i kvartsfinal på nytt. Endre har gått bet på spelare som Frida Bäfve, Tova Eriksson och Isabelle Gerig för att nämna några.
Bland förlusterna svider Liisa Kokkonen mest och inte minst för sin förmåga att höja sig i slutspel. Sophia Lundmark är dock redo att ta nästa steg och får tampas med norska landslagskeepern Thea Ekholt.
Liisa Kokkonen kommer att saknas, men framför allt ser det för tunt ut framåt. När slutspelet drog igång i fjol hade man tre kedjor som pumpade på. Nu har man tappat Mikaela Målström, Sani Klinga och Mathilda Groth-Nilsson.
Jennifer Hellgren är tillbaka efter skada och är tillräckligt bra för spel på två femmor medan Erika Nilsson än så länge är oprövad. Den starka backbesättningen gör att Olivia Ruthström sannolikt spelar center i år.

Med seriestart i helgen är det också dags att sätta punkt för silly season.
Jag gör det med en lista.

Här är SSL:s tio hetaste värvningar:


1) My Kippilä
Rönnby till Kais Mora.
Den finska stjärnbacken har en teknik som jag i nivå med Corin Rüttimann eller Sara Kristoffersson. Gör vad hon vill med bollen och gjorde 37 poäng för Rönnby. Nu kommer hon till ett revanschsuget topplag som återfått guldvittring.

2) Adina Augustsson
Rönnby till Karlstad
SSL-stjärnan tillbaka i Värmland. Karlstad har med all rätt jagat Adina sedan hon lämnade klubben. Adina Augustsson får Karlstad som slutade sjua i fjol att våga tro på mer.

3) Alisa Pöllänen
Classic Tempere till Pixbo
Finsk landslagsstjärna och måltjuv som nu tar steget till SSL dam. Pixbo har ligans bäste keeper och ett av ligans bästa försvar, men framåt är man inte lika vasst. Pöllänen spetsar till forwardsbesättningen. Uppdaterad: Korsbandsskadad missar hela säsongen.

4) Amanda Öhman
Från Dalen till Kais Mora
Smart spelare som nu kommer att flankeras av betydligt vassare forwards. Landslagsmeriterade Öhman kommer att få ett stort defensivt arbete oavsett vem hon placeras mellan.

5) Maja Liljeroth

Från Linköping till Sirius
Sniper som varit en notorisk målskytt i Linköping under många år. Nu hamnar man i ett Sirius (tidigare FBC Uppsala)som drabbats av spelarflykt på senare år. Liljeroth är precis en sån värvning som Uppsala behöver.

6) Tova Eriksson

Från RIG Umeå till Iksu

Supertalangen som jagades av i stort sett varje klubb. Endre var en av dessa, men flytten blev närmast möjliga. Från regerande RIG svenska mästarna. Kommer att få spela mycket eftersom Corin Rüttmimann valde att lämna efter guldet.

7) Linnea Wiregård

Från Tyresö Trollbäcken till Täby
TT hade inte i SSL att göra, men bland de spelare som faktiskt visade att man hade "det" sticker målfarliga 19-åringen ut. Intressant att se henne i ett topplag.

8) Frida Bäfve

Från Uppsala till Kais Mora
Högklassig rightarback som är på gränsen till landslaget. Uppvaktades också av bland andra Endre.

9) Emelie Frisk

Från Täby till Iksu
Emelie Frisk är landslagsmålvakt även om hon i mina ögon inte är i närheten av Sara Hjorting. Kommer till svenska mästarna för att ersätta Malin Marklund. Behöver steppa upp - var till och med petad stundtals under slutspelet i fjol.

10) Frida Eriksson

Från Zug till Endre IF
Duktig back från Uppsala som efter en sejour i Schweiz är tillbaka i SSL, men inte i Uppsala utan nu stärker hon Endres redan vassa backbesättning. Stabil och rutinerad trots ung ålder.

Så är läget i Visby Roma

SILLY SEASON Visby Roma gjorde sin bästa säsong 2016-2017.
I veckan fanns klubben med på sajten Hockey Archieves lista över Europas 250 främsta ishockeyklubbar. Visby Roma rankades som Europas 198:e bästa klubb.
Men för hur länge?
Årets silly season rasar nu för fullt och Visby Roma sladdar efter. Med det sagt tror jag inte att sportchef André Lundholm softar i hängmattan.
Däremot tror jag att klubben gått bet på ett antal spelare.
Vi vet att klubben hade två amerikanska collegespelare på kroken, men dessa valde division 2 och fucking Åmål av alla ställen.

Hittills har Visby Roma bara presenterat ett nyförvärv i Sundsvalls Emil Fahlander. Just Sundsvall som drog sig ur Hockeyettan kan det mycket väl komma fler spelare från vad jag hör.
Men ett tufft slut på den löjliga säsongen väntar.
Så sent som i går klargjorde snipern Joakim Axman att han gjort sitt i klubben och vill testa något nytt. Sedan tidigare står det klart att Andreas Gröndahl stämplar ut. Eleganten från Södertälje är numer hockeypanchis och bidrog under sina fem säsonger i klubben med i runda slängar 250 poäng.
Efter Axman och Gröndahls farväl står Oskar Lundberg utan lekkamrater. Förra säsongens succélina är spridd för vinden.
Dessutom har klubben tappat två av sina mest spännande och utvecklingsbara spelare Jesper Nordin och Erik Brissle. I Brissles fall är det inte mycket att säga om. Han fick chansen att spela i Hockeyallsvenskan med Bik Karlskoga. Jesper Nordins klubbval (Tranås) känns desto tristare eftersom det inte rör sig om en uppgradering samtidigt som André Lundholm såg en framtida kapten i Nordin.
En viss prestigeförlust är det att han lämnar efter bara en säsong med hemlängtan som skäl.

Snacket går också sedan länge att bröderna Arvid och Emrik Larsson är tveksamma till en fortsättning. Storebror Larsson valde i fjol att skippa grundserien och kliva in i Allettan. Skulle bröderna lämna tappar man inte bara Gröndahls handleder, Axmans målskytte och Brissles speed utan också ryggrad och vinnarskallar.
Förutom Arvid och Emrik Larsson har Visby Roma inte skrivit nya kontrakt med Jonathan Johansson, Sam Coatta och Tim Athley.

André Lundholm sade tidigare i veckan att han känner sig lugn med truppbygget, men klart är att man låg betydligt längre fram i fjol vid samma tidpunkt.
I den roligaste av världar hade Visby Roma bara kunnat spetsa till truppen, men nu handlar det i första hand om att fylla luckor efter de spelare som lämnat.
Först därefter kan vi börja prata spelarförstärkningar.

Min slutkrönika om Island Games 2017

ISLAND GAMES Här följer min Island Games-krönika som var publicerad i dagens GA och GT.
Klicka på länkarna om du vill läsa mer om händelserna.

Så var det över och som Monica Zetterlund sjöng; Underbart är kort, alldeles för kort.
Ni som var med 1999 upptäckte säkert hur mycket större och proffsigare apparaten blivit. 1999 kom 1 850 deltagare till start. Nu 18 år senare har spelen jäst till närmare 2 500 deltagare.
Det är faktiskt coolt och jag är glad över att ha fått bevaka två spel på hemmaplan och två borta. Jag hoppas att Gotland snart filar på en ny ansökan och att vi slipper vänta 18 år till nästa hemmaspel.

Sportsligt var målsättningen för Gotland att ta 50 medaljer totalt och det infriades med råge. 62 medaljer varav 23 guld snackar man inte bort och det är det näst bästa resultatet under alla år.
Det som gör det beundransvärt är att det saknades ”stjärnor” i årets trupp. På Rhodos tog man också 23 guld men då skämde Ida Sandin och Peter Nordgren bort oss med så många medaljer.
Ändå hamnar årets medaljskörd bara i skuggan av vad man åstadkom när spelen hölls här för 18 år sedan.
Då dominerade Gotland, vann medaljligan med 97 medaljer varav 37 guld. För att namedroppa några profiler så var Mattias Sunneborn, Susanne Rosengren och Robert Wärff på toppen av sina karriärer.

Årets spel började annars precis som på Isle of Wight, med guld i skytte och lagtävlingen i luftgevär. Jag drog till A7:s skyttehall direkt på söndagsmorgonen och runt lunch kunde jag göra segerintervjun med Frida Eriksson och Erica Karlsson. På grund av för få anmälningar i damklassen gjordes lagtävlingen om till en öppen klass för dam- och herrlag.
Den största skillnaden drabbades damlagen av som fick skjuta fler skott än de är vana vid och ändå sopade de banan med sina konkurrenter.
Läckert att se även om det inte föll alla på läppen. Jerseys silverlag med David Thurner/Jonathan Bouchard var inte nöjda med att bli besegrade av ett lag bestående av tjejer och filade på en protest.
Frida Eriksson tog sedan ytterligare två guld och blev därmed öns främsta guldmedaljör.
Planen var också att Peter Nordgren skulle ta sitt 49:e och 50:e guld, men kollegan Olof Widings pistol strulade i snabbpistolen och man fick nöja sig med silver, men utan att vara alltför besviken.
Guldet kommer så småningom: Peter Nordgren lovade att ställa upp även på Gibraltar 2019. Skyttesporten var som alltid dominant för Gotland och stod för drygt hälften av medaljerna och 13 guld.


Friidrotten överraskade positivt på mig under de här spelen och framför allt den gamle tiokamparen Erik Larsson som stod för några av sitt livs bästa resultat i de grenar han ställde upp i.
”Än är jag inte slut”, sade han efter silvret i kula och den längsta stöten på tolv år.
Han passade också på att lova den samlade pressen guld i diskus dagen efter. Mycket snack men också väldigt mycket verkstad för 24 timmar senare skickade han i väg diskusen 48 meter och det har ingen annan gotlänning gjort tidigare.
Bäst när det gäller passar bra in på Erik som älskar när han får vara i fokus och det var han i år.
Här måste jag ju också nämna Daniel Örevik som haft en knackig säsong, men i sista hoppet visar han var skåpet ska stå.
Booom... guld till Gotland och pers på det.
Favorit i repris.
Det var också på Gutavallen som vi fick se spelens största stjärna. Caymanöarnas sprinter Kemar Hyman som tillhör världstoppen i 100 meter. Hyman har ett pers på 9,95 och meriter från VM och OS.
Ja, han vann i den starka vineden utan att förta sig och satte nytt banrekord på Gutavallen.

Skrällarna? Bågskyttet har stått för en anmärkningsvärd resa. Målmedvetet har man arbetat sig uppåt och från att 2009 har snuddat vid ett brons är man i dag den tredje mest framgångsrika ön.
Roger Sandelin blev truppens mest lyckosamma med ett guld, ett silver och ett brons.
Totalt blev det fem medaljer. Starkt av en idrott som hade som målsättning att ta en.
En annan överraskning var tennistruppen som tog sig hela vägen till final i lagtävlingen. Väl där var bränslet slut, men ett silver är starkt.
Silver blev det även i mixeddubbel (Tsvetelina Havrén och Alec Arho Havrén). Tsvetelina tog även ett brons i damsingel.
Den största överraskningen är nog ändå Zandra Larsson och hennes segern i cykelkriteriet. Det var en sensation värd namnet. Inte ens under loppet såg det ut att bli medalj. Hon låg sjua inför sista varvet, men lyckades plocka fram sina superkrafter och blåste förbi sina motståndare. 

Revansch för fotbollsdamerna. Jag var på plats i Mariehamn, Åland, när Gotland, spelade sin första final i fotboll. Då föll Gotland mot Åland med 0–2.
I år fick man en ny chans på guldet och tog det efter ett dramatiskt slut där Gotland vände 0–1 till 2–1 och Ellen Olofsson blev stor matchhjälte. Då liksom 2009 var Amanda Rohnström och Ejla Lillro del av det gotländska laget. Att få revansch efter åtta år måste sitta rätt gott.
Herrlaget hade ett gyllene tillfälle att nå semifinal och chans på sin första medalj.
Efter att ha dammat av Yttre Hebriderna och Fröya med totalt 15–1. räckte det med kryss mot Grönland. Ni vet den där ön där man bara kan spela fotboll två månader om året.
Grönland fick ett tidigt ledningsmål och backade sedan hem. Gotland lyckades inte dyrka upp försvaret och föll med 0–1. Nu slutade man sexa och det smakar rätt surt. Ungefär som basketdamernas missade guld.

Bordtennisen är alltid ett starkt kort för Gotland. När Alice Loveridge lagt pingisracketen på hyllan ökade chanserna ännu mer, men Guernsey lyckades besegra Gotland i lagtävlingens semifinal. Surt förstås, men Björn Axelsson tog guldet i herrsingel och samtliga hemmatruppen fick med sig medalj (ett guld, två silver och fem brons). Det är starkt även om jag tror den missade lagfinalen kommer att gnaga ända till Gibraltar.

Dag 3: Kungen av Gutavallen

Island Games Det blev förvisso silver i kulstötningen.
Fast med det bästa resultatet på år och dar som brasklapp.

”Jag brukar vara som bäst när det gäller”, var Erik Larssons egen förklaring till silvret.

Inte illa för en 37-åring som faktiskt borde passerat bäst före datum.

Eller vänta, så går det ju inte att säga efter tisdagens makalösa uppvisning. Snarare verkar han vara i sitt livs form när det kommer till de här grenarna och då ska man komma ihåg att Lummelundas starkaste man faktiskt varit landslagsman i mångkamp.

Efter silvret i kula hade han också skickat en passning till Ösels Genro Paas att han inte skulle lämna Gotland med ett guldhattrick i kastgrenarna.
Nu hade han inte en chans.
Erik Larsson slog sitt pers och Gotlandsrekord tre gånger om med 48,03 och det sista kastet när segen redan var i hamn var en slakt av sitt eget rekord från 2005.

 ****

I går kväll visade han att det inte bara var snack utan också förbannat mycket verkstad.

48,07 är galet bra och Erik själv lär undra vad det är som händer.

I går kväll var han kungen av Gutavallen.

 ***

Jag trodde åtminstone på en semifinal för fotbollsherrarna men 0-1 mot Grönland var ett bottennapp och än en gång väntar en meningslös placeringsmatch. Lägg ner det där med placeringsmatch.

 **

I dag rullar Island Games in på dag fyra och det blir min sista dag i tjänst på årets spel.

 *

Peter Nordgrens 49:e guld kom i dag, men 50-guldfesten får vänta till Gibraltar 2019.
Peters wingman i snabbpistolen Olof Widing fick vapenfel och många viktiga poäng gick till spillo.

 

 

Robin Hood - släng dig i väggen

ISLAND GAMES Hårdrocken dånade ut ur högtalarna på Rävhagen. Tummen upp till dig som satt ihop det blandbandet.
Roger Sandelin hade precis satt sista pilen och säkrat guldet efter stor uppvisning.
Klubbkamraten Micael Lehrberg slutade tvåa och tillsammans med Petra Gudinge tog grabbarna brons i lag.
Tre medaljer på ett bräde. Katching!
"Jag hade varit nöjd om vi tog en medalj under hela veckan", sade Peter Carlsson samtidigt som Roger Sandelin i snålblåsten uppträdde som självaste Robin Hood.
Det var dagens verkliga höjdpunkt.

Jag var med på Åland när bågskyttet började spänna musklerna. Rebekka Gannholm var på väg mot sportens första medalj men sköt på fel tavla med sista pilen och missade semifinalen och en medalj i head to head knockout.
Det bågskyttet tog med sig då var att man nosade på det.
Spelen på Isle of Wight två år senare kom medaljerna och det var Roger Sandelin som även då tog guld och Micaael Lehrberg samt Jan-Åke Andersson kom hem med varsitt brons.
Micke Lehrberg tog sedan silver på Jersey 2015 och är nu sugen på ett guld.
Kan komma i head to head om inte Sandelin fortsätter leverera.
Känslan är att det blir fler medaljer.

* * *
Tennisen var dagens andra knall som tog sig till lagfinal, men inte orkade svara upp mot Jersey som vann med 2-0. Ändå förbannat starkt och ett högst oväntat silver.
Silver blir det åtminstone även i mixeddubbeln på fredag dit Alec Arho-Havrén och Tsvetelina Havrén tagit sig.

* *
Vi kan nu konstatera att Super-Mac Mahoney inte har några avkommor. Åtminstone inte i Yttre Hebridernas Island Games-lag i fotboll 2017. I mötet med Gotland blev det dyngtorsk med 0-8 efter 0-1 i halvtid.
Gotlands fotbollsdamer som -herrar är förövrig 100 procentiga så här långt.

*
Nu: kudden.
Ses imorgon.

Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.
Namn: Mattias Karlsson Yrke: Sportchef på Gotlands Media. Bor: Visby. Familj: Sambo och tre barn. Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

Bloggare

Krönikörer