10 hetaste SSL-värvningarna

INNEBANDY I dag är det upptaktsträff för SSL i Stockholm.
Tränarna kommer att tippa vilka lag som vinner och jag vill inte vara sämre.
Räknar kallt med en repris på fjolårets SM-final mellan Iksu och Kais Mora, men tror på en annan utgång.
Med de  värvningar Mora gjort i backbesättningen har man skaffat sig ett bra utgångsläge. Dessutom har tränare Noel Alm-Johansson kommit in i det medan Iksu tappat Corin Rüttimann, Nina Bärtschi, Josefina Eiremo och tränaren Andreas Harnesk.
För att Mora ska vinna måste dalalagets individuellt skickliga spelare prestera som en enhet. Något som Iksu alltid varit kända för. Ska Mora gå hela vägen gäller det också att världens bästa spelare - Anna Wijk - levererar även i stora finaler. Har haft en förmåga att försvinna där och det håller inte som nybilven landslagskapten.
Endre då? Jag tycker att truppen är svagare än i fjol och därför tar det slut i kvartsfinal på nytt. Endre har gått bet på spelare som Frida Bäfve, Tova Eriksson och Isabelle Gerig för att nämna några.
Bland förlusterna svider Liisa Kokkonen mest och inte minst för sin förmåga att höja sig i slutspel. Sophia Lundmark är dock redo att ta nästa steg och får tampas med norska landslagskeepern Thea Ekholt.
Liisa Kokkonen kommer att saknas, men framför allt ser det för tunt ut framåt. När slutspelet drog igång i fjol hade man tre kedjor som pumpade på. Nu har man tappat Mikaela Målström, Sani Klinga och Mathilda Groth-Nilsson.
Jennifer Hellgren är tillbaka efter skada och är tillräckligt bra för spel på två femmor medan Erika Nilsson än så länge är oprövad. Den starka backbesättningen gör att Olivia Ruthström sannolikt spelar center i år.

Med seriestart i helgen är det också dags att sätta punkt för silly season.
Jag gör det med en lista.

Här är SSL:s tio hetaste värvningar:


1) My Kippilä
Rönnby till Kais Mora.
Den finska stjärnbacken har en teknik som jag i nivå med Corin Rüttimann eller Sara Kristoffersson. Gör vad hon vill med bollen och gjorde 37 poäng för Rönnby. Nu kommer hon till ett revanschsuget topplag som återfått guldvittring.

2) Adina Augustsson
Rönnby till Karlstad
SSL-stjärnan tillbaka i Värmland. Karlstad har med all rätt jagat Adina sedan hon lämnade klubben. Adina Augustsson får Karlstad som slutade sjua i fjol att våga tro på mer.

3) Alisa Pöllänen
Classic Tempere till Pixbo
Finsk landslagsstjärna och måltjuv som nu tar steget till SSL dam. Pixbo har ligans bäste keeper och ett av ligans bästa försvar, men framåt är man inte lika vasst. Pöllänen spetsar till forwardsbesättningen. Uppdaterad: Korsbandsskadad missar hela säsongen.

4) Amanda Öhman
Från Dalen till Kais Mora
Smart spelare som nu kommer att flankeras av betydligt vassare forwards. Landslagsmeriterade Öhman kommer att få ett stort defensivt arbete oavsett vem hon placeras mellan.

5) Maja Liljeroth

Från Linköping till Sirius
Sniper som varit en notorisk målskytt i Linköping under många år. Nu hamnar man i ett Sirius (tidigare FBC Uppsala)som drabbats av spelarflykt på senare år. Liljeroth är precis en sån värvning som Uppsala behöver.

6) Tova Eriksson

Från RIG Umeå till Iksu

Supertalangen som jagades av i stort sett varje klubb. Endre var en av dessa, men flytten blev närmast möjliga. Från regerande RIG svenska mästarna. Kommer att få spela mycket eftersom Corin Rüttmimann valde att lämna efter guldet.

7) Linnea Wiregård

Från Tyresö Trollbäcken till Täby
TT hade inte i SSL att göra, men bland de spelare som faktiskt visade att man hade "det" sticker målfarliga 19-åringen ut. Intressant att se henne i ett topplag.

8) Frida Bäfve

Från Uppsala till Kais Mora
Högklassig rightarback som är på gränsen till landslaget. Uppvaktades också av bland andra Endre.

9) Emelie Frisk

Från Täby till Iksu
Emelie Frisk är landslagsmålvakt även om hon i mina ögon inte är i närheten av Sara Hjorting. Kommer till svenska mästarna för att ersätta Malin Marklund. Behöver steppa upp - var till och med petad stundtals under slutspelet i fjol.

10) Frida Eriksson

Från Zug till Endre IF
Duktig back från Uppsala som efter en sejour i Schweiz är tillbaka i SSL, men inte i Uppsala utan nu stärker hon Endres redan vassa backbesättning. Stabil och rutinerad trots ung ålder.

Gute testar hajpad "Bangurakopia"

Silly Season 2013 signade en 18-årig Benjamin Fadi ett fyraårskontrakt med Malmö FF.
Malmö FF pungade upp 4.5 miljoner kronor (källa Goal.com) för den lovande ghananen som scoutats på plats av klubbens chefsscout Vito Stavljanin.
- När man värvar spelare från exempelvis Ghana blir det alltid snack om nästa Bangura och så. Men i det här fallet påminner han faktiskt om Mohamed Bangura. Väldigt kraftfull och en bra målskytt. En ganska komplett anfallare, sade Patrick Mörk, spelaragent som upptäckte Fadi under en av alla sina scoutingresor till Ghana till Fotbollskanalen då.
Har någon ett schysst trackrecord när det kommer till västafrika så är det Patrick Mörk. Listan över spelare som han tagit från Ghana till Europa är lång med namn som Michael Essien, Asamoah Gyan, Joeseph Aidoo, Sulley Muntari, Kwadwo Asamoah, Ebenezer Ofori och Daniel Amartey till Europa.
Och sedan Benjamin Fadi.

Att Fadi hade svårt att slå sig in i Malmö FF:s stjärnspäckade anfallsbesättning är lätt att förstå.
När han som 18-åring landade i Sverige hade han inte ens sett snö.
Nu skulle han tampas med Guillermo Molins, Markus Rosenberg, Tokelo Rantie och Magnus Eriksson som en startplats. Det blev två inhopp och sedan utlåning till superettan och IFK Värnamo där han gjorde det helt okej, sedan Mjällby där han inte fick nöta bänk. Tre år efter det köpte Malmö ut honom från sitt kontrakt och Fadi hamnade i dåvarande division 2-laget Karlskrona.

Nu är han på tryout hos FC Gute. Trenden är onekligen nedåtgående, men Anders Torstensson som tränat Benjamin Fadi de senaste två säsongerna vill inte se det så utan sprider lovord för spelaren.
När Karlskrona gick upp i division 1 gjorde han 13 mål, men i fjol blev det bara fyra. Det finns kritik i Karlskrona mot att Fadi inte fått ut sitt offensiva register den här säsongen.
Torstensson hävdar bestämt att Fadi är en poängspelare och att han gjort fler assist än mål den gångna säsongen.
Enligt Torstensson har Fadi mestadels spelat "tia" och det är väl där någonstans som Gutetränaren Jens Wedeborg ser honom.
Det finns en mittfältsposition ledig sedan Marcus Burman lämnat.
Marcus Nobell är given som nummer nio.

Kan det vara något då?
Enligt Torstensson håller han hög division  1-klass. Rent av superettanklass i rätt omgivning.
Enda anledningen att han inte blir kvar i Blekingeklubben är att truppen redan har två spelare med samma egenskaper som Benjamin Fadi.
Jag var på plats på Rävhagen när han körde första passet i går, men efter att ha sett spelarna i kvadraten halka omkring på det snorhala retrokonstgräset gav jag upp. Omöjligt att få en uppfattning.
Förhoppningsvis försvinner halkan och Fadi kan få göra en tryout värd namnet.
Men kom ihåg att spelaren bara fyller 23 i mars och jag förstår klubbar som  vill bli "Klubben" som får en slumrande talang att blomstra.
Benjamin Fadi stannar till och med fredag.

Mer om Benjamin Fadi och provspelet på helagotland.se i morgon.

Collings hyllning och coachens vendetta

I dagens Gotlands Allehanda har jag intervjuat Visby IBK-tränaren Niklas Hovivuori och hans före detta adept Adam Colling inför söndagens allsvenska prestigemöte.
Visby IBK reser redan till Karlstad i dag och övernattar för att vara utvilade till matchen.
Visby IBK fortsätter att dominera mot topplagen och nu väntar seriens storfavorit som fått ordentligt med grus i maskineriet och rasat från andra till sjätte plats.

Efter 15 omgångar ligger Karlstad IBF bara på en sjätte plats och är i praktiken piskat att vinna mot IBK som å andra sidan vid händelse av seger låter serieledaren Warberg få smaka på eldkastaren.
Men det är inte bara en match som kan avgöra säsongen för Karlstad.
Det är också en chans till upprättelse för en hyllad tränare som blev offrad för ett år sedan.
- Jag ska inte ljuga. Alla människor vill innerst inne bevisa sig och få någonslags hämnd. Det är klart jag vill vinna, säger Niklas Hovivuori.
Hovivuori tränade Karlstad under två och ett halvt år och förde bland annat upp laget i SSL.
När jag pratade med Adam Colling i går hade han bara gott att säga om Hovivuori.
För oss spelare kom det lite som en chock att han fick gå. Det hade gått lite knackigt och sportgruppen ville göra något. Då är det lättare att byta tränare än tjugo spelare, men det fick inte den effekt man hoppats på eftersom vi åkte ur SSL, säger Adam Colling och hissar sedan sin förre tränare:
Han är en av de bästa tränarna jag haft och jag utvecklades extremt mycket under de åren han var här. Han är jätteduktig. Han kan innebandy och är extremt seriös, noggrann och lämnar inget åt slumpen.
Respekt.

En seger på lördag är ingen personlig vendetta riktad mot laget utan snarare mot de som avskedade honom.
Det var längesen jag mötte en coach som var lyckligare, svettigare och mer fullpumpad av adrenalin än Hovivuori efter höstmötet i Ica Maxi Arena.
- Så många känslor. Den här dagen har jag drömt om sedan den dagen i februari när dom tvingade bort mig. Payback!
Då vann Visby IBK med 7-6 - nu är det Karlstad som jagar revansch.
Vi får se om sola skiner över Karlstad eller Visby på söndag?

 

Ångest både på is och läktare

Det är så påtagligt hur total prestationsångesten i Visby Roma är just nu.
Lite trist att "bara" 608 åskådare kom när laget med ett rejält tilltufsat självförtroende behövde stödet som mest.
Frustrationen var tydlig hos spelarna som självklart inte vill hellre än att få ett stopp den negativa trenden, men spelet krampar och det släpper inte.
Spelare tvekar, tvivlar och funderar istället för att låta sig styras av instinkt.

Carl Ericsons (ifjol Kallinge-Ronneby) frustration var mest målande och kostade faktiskt laget en sista kraftsamling för att komma tillbaka. Matchklockan stod på  18,35 i tredje perioden när han underläge 1-3 fiskade upp Krifveteranen och förre lagkamraten Andreas Nordfeldts handske med klubban och skickade den över plexiglaset. Jag vet inte, men jag förmodar att han fått en hel del gliringar under matchen och när han fick en smäll kunde han inte hålla huvudet kallt längre.
Utvisning förstås och 1-4 i baken.

Visby Roma har därmed bara mäktat med sex mål i de fem senaste matcherna.
28 har gått i motsatt riktning.

Visby Roma har aldrig varit en djupare formsvacka vad jag kan minnas. Jag vet att Visby Roma förlorade fyra av fem matcher 2015-2016, jag vet att Visby Roma kom sist i allettan häromåret, men så här risigt såg det trots allt inte ut vad jag kan minnas. För det är inga små örfilar vi talar om utan ett par overkliga snytingar (0-6, 2-9 och 1-6) sedan 2-4 mot bottenkollegan Nybro. Nu blev det en femte raka förlust i en match som knappast går att räkna till de mest välspelade matcherna.

Visby Roma har inte blivit bättre av spelare som Sammy Gustafsson och Adam Rachidi på skadelistan. När de är tillbaka är oklart. 
Däremot har Gustafssons ersättare Ludvig Engsund klivit in och gjort det bra trots att han lite för ofta bli utlämnad som vid Krifs 1-2-mål.
Mot Kallinge-Ronneby var det länge han som höll Visby Roma kvar i matchen. 

Det finns mycket som måste bli bättre om Visby Roma börja vinna.
Jag har tjatat om Special teams - boxplay och powerplay - och fortsätter med det. De spelformerna är för dåliga just nu och när de behövs som mest. Visby Roma hade svårt att överhuvudtaget ta sig över offensiva blå i powerplay i går och när det väl lyckades så gick det för långsamt. Och boxplay som faktiskt var ett av glädjeämnena i grundserien - i allettan dödar man bara 64 procent och det är långt ifrån okej.

Jag kan egentligen inte se Visby Roma misslyckas med att ta sig till åtmistone playoff 1 (plats 4-8). Men då krävs en uppryckning för det vi sett på sistone räcker inte ens mot Valbo.
Nu närmast väntar de tre lagen från östra Visby Roma: Hudiksvall borta, Huddinge hemma och Valbo borta.
I vanliga fall brukar det resultera i 5-7 poäng, men nu kan det lika gärna bli noll. 

Jag har inte hört något om spelarförstärkningar. Antar att klubben resonerar kring det eller så väljer man att låta nuvarande trupp göra ett försök att reda ut soppan på egen hand.
Att prata kvalserie känns bara löjligt oavsett om det blir några nyförvärv eller inte.

Avgångsropen mot coach Mike Beharrell får inget gehör.
Sportchef André Lundholm avfärdade bestämt i GT att det var ett alternativ. Helt rätt.
Baharrells vara eller icke bör utvärderas först efter säsongen (kontrakt till och med 2018/2019), men kom också ihåg med vilken vilken truppomsättning (här kan ni läsa vad jag skrev i somras) klubben hade inför säsongen och att truppen blev fullständig först efter tre panikvärvningar tätt inpå seriestart (Nick Hedemyr och Erik Palm efter att Haninge konkat och Erik Broman på lån från Almtuna).

Aptopå utvärdering så borde även sportchefens och spelarnas säsonger utvärderas. Hela kedjan.

Visby IBK har aldrig varit bättre

Det som utspelades i Salming Arena under lördagseftermiddagen är redan en klassiker.
Jag har sett Visby IBK gjort rätt många makalösa vändningar genom åren.
Jag såg vändningarna mot Växjö, Gävle och Hagunda för att nämna några.
Jag såg också de ofattbara och totala genomklappningarna där hemmamötet med FBC Kalmarsund (15-16) sticker ut mest.
I går såg jag Lindås-Visby IBK via webben och den matchen kommer att hamna i det första facket.
Med Kalmarsund borta färskt i minnet gick många tecken att känna igen. Inte minst det obefintliga försvarsspelet där Visby IBK verkligen uppträdde som nynackade hönor.
Lindås ledda av den gamle landslagsstjärnan Patrik Malmström gjorde vad man ville och var rysligt effektivt. Bortsett från Kalle Bending som var tillbaka i kassen var det inte många godkända insatser av bortalaget i första perioden.
Ingen skulle jag säga.

Innan vi går vidare med matchen vill jag bara konstatera ett par grejer.
Lindås är ett av allsvenskans starkaste hemmalag och var inför mötet med Visby obesegrat i Salming Arena. Lindås hade bara tappat en poäng (övertidsseger mot Onyx).
Visby IBK har också fått sin beskärda del av förluster i den hallen. I fjol vände man däremot 1-5 till seger 6-5, men dessförinnan hade man aldrig tagit poäng borta mot Lindås.
Nu har två raka borta och totalt fyra raka segrar. 
Tillbaka till matchen då. Niklas Hovivuori är inte den gapige tränaren och tar sällan fram hårtorken. Inte ens efter första perioden den här lördagen.
- Det behövs inte. Killarna visste själva vad som gått snett och vad som behövde göras, sade han till mig på telefon efter matchen.
Hovivuori och hans tränarkollegor har gjort ett lag av Visby IBK.

Mycket av direktiven inför andra perioden handlade om att erövra bollinnehavet och låta Lindås jaga sig trötta.
- Sedan lite justeringar i försvarsspelet, konstaterar Hovivuori.
Sagt och gjort. Visby IBK vann andra perioden med 4-0 och Lindås som visade bokstavligen varför man kallar sig ”vågorna” för det var först väldigt mycket upp och sedan väldigt mycket ner.
Och än en gång visar Visby IBK styrka och moral när man kommer tillbaka i matcher. Ingen ledning är till synes längre säker när Visby IBK står på andra sidan.
Den känslan är rätt god att ha i bakfickan när man stegar in i Colorama Arena i Karlstad nästa söndag.

Dagens tre bästa: Kalle Bending, Markus Jovic och som vanligt Wilmer Viinamäki.

Meningslös men lite kul statistik. I fjol vann Visby IBK båda möten med 6-5. I år vann man båda möten med 9-6.

Segern gör att Visby IBK passerar Lindås och för en knapp timme var man även serieledare fram till att Warberg kom underfund med parkettgolvet i Habo Sporthall.

****
Wilmer Viinamäki gör 1+3 och har nu gjort poäng i 21 raka matcher. Samme gubbe har under de fyra senaste matcherna mot Lindås gjort tio mål (snitt 2.5 per match).

***
Tommy Bolin satte tydligen allsvenskt rekord också. Aldrig har två mål kommit fortare. 6-8 och 6-9 kom med fyra sekunders marginal.
Ja, keepern var bortplockad till förmån för extra utespelare.

**
Den sovande jätten verkar ha vaknat. FBC Kalmarsund har två raka segrar och körde under lördagen över storfavoriten Karlstad med 8–2 som nu ligger utanför playoff-plats. Kanske är det också på väg att släppa för landslagsstjärnan Kim Nilsson (3+1).
- De kommer att vara hungriga mot oss, det blir en måstematch för dem medan vi går in med en skön känsla, säger Niklas Hovivuori om mötet med klubben som för ganska exakt ett år sedan sparkade honom.

Visby IBK är redo för SSL-kval – det första i klubbens historia.
Det är något som klubben pratat och drömt om i 20 år.
Jag för min del har aldrig sett Visby IBK bättre och framför allt inte ett IBK med mer karaktär och bättre inställning.
Visby IBK har tagit 18 poäng av 21 möjliga poäng mot de sex främsta lagen.
Ingen förlust.

*
I morgon söndag väntar ny hemmamatch för Endre som också går mot sin bästa säsong poängmässigt. På andra sidan den gamla slutspelskombatanten Rönnby.

Lundholm sitter lugnt i båten eller?

Visby Roma förlorade även mot Vimmerby.
1–6 och det var precis lika glasklart som siffrorna visar.
Direkt efteråt stängdes dörren till Visby Romas omklädningsrum och vad som sades bakom lykta dörrar vet jag inte, men jag tror knappast att Mike Beharrell stämde upp i ”We shall overcome”.
Snarare var det nog hårtork på.
Och med all rätt för maken till många osynliga spelare vi såg i kväll var länge sedan jag såg.
Det fanns spelare som stod med i lineupen, men var totalt osynliga på isen.
André Lundholm, sportchef i Visby Roma sa att det var ett steg framåt efter förra helgens storförluster mot Kristianstad (0–6) och Huddinge (2–9).
Om så är fallet så är det verkligen illa.
Jag såg varken Kristianstad eller Huddinge. Kanske lika bra det.

Ett par justeringar hade Mike Beharrell gjort från senast:
* Emrik Larsson var tillbaka efter att ha hälsat på brorsan i Buffalo.
* Johan Eriksson var avstängd efter matchstraffet mot Kristianstad (missar även Nybro på söndag).
* Carl Ericson var däremot petad till förmån för Gustav Hedin efter att inte ha skjutit ett enda skott mot Kristianstad och Huddinge samt minus fem i statistiken.
* Adam Rachidi är borta tills vidare på grund av en kraftig hjärnskakning.
Och sedan fick Sammy Gustafsson lämna återbud på grund skada och tvingade sportchef att beta av hockeykontakterna i sin telefonbok. I går eftermiddag fick han napp och på fredagen debuterade Ludvig Engsund från allsvenska Oskarshamn.
Var det något som inte fick hända så var det Sammy Gustafsson inte fick gå sönder. Det är knappast någon tillfällighet att han lystrar till Super-Sammy och Väggen. Sammy Gustafsson är Visby Romas starkast lysande stjärna och har så varit sedan han kom till klubben.
Med så kort varsel går det inte att få ett så mycket bättre lån än Ludvig Engsund.
Han har stått tio matcher för Oskarshamn och med föga smickrande siffran 86 i räddningsprocent. Mycket tack vare två fullständiga plattmatcher av Oskarshamn mot Almtuna (1–7) och Pantern (0–8).
Engsund har tidigare visat att han håller hög klass och varit dominant under de säsonger han spelat i Hockeyettan. I fjol hade han en räddningsprocent på 92 med Västervik i Hockeyallsvenskan.
Mot Vimmerby gjorde han kvalificerade ingripanden och de insläppta målen kom oftast till följd av ett bedrövligt försvarsspel.
Han hade inte spelat match på ett par veckor och kommer bara bli bättre.

Special teams vikt i matcher som dessa går inte att underskatta. Visby Romas powerplay under säsongen har varit under all kritik i avsaknad av spelare som Andreas Gröndahl och Joakim Axman.
Detta befarade jag tidigt i somras skulle och det är nu när det drar ihop sig som det märks som mest. Fyra minuters PP i början av andra resulterade inte i enda chans.
I grundserien var åtminstone Visby Roma lysande i boxplay - I allettan är Visby Romas boxplayeffektivitet (61 %) sämst så här långt.

Visby Roma ligger fortfarande på playoff-plats och många omgångar återstår.
Och som André Lundholm själv sa till mig 2015-2016 inledde Visby Roma med en seger och tre förluster men slutade femma.
I år går åtta av tio lag till playoff och i de kommande två omgångarna väntar lagen som jagar underifrån i tabellen: Nybro (söndag) borta och Krif (onsdag) hemma.

På twitter vill supportrarna att Mike Beharrell ska få foten

Frågade André Lundholm om han satt lugnt i båten eller om fler nyförvärv var aktuellt. Han svävade lite och sade att backsidan var lite tunn.
- Man ska aldrig säga aldrig och det kan gå snabbt i hockey, men inget som är aktuellt nu.
Skulle inte förvåna mig om han har något på gång. Förlust mot Nybro på söndag och jag kommer att ställa frågan på nytt.

Något måste i alla fall hända. Riktigt risigt nu.

Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.
Namn: Mattias Karlsson Yrke: Sportchef på Gotlands Media. Bor: Visby. Familj: Sambo och tre barn. Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

Bloggare

Krönikörer