Sluta förgifta min kropp!

Visby Du åker och tankar din bil och är såklart väldigt noga med vad du fyller på din bil med. Samma gäller med service och saker som oljebyten. Du vet att det både håller värdet uppe på bilen och förlänger livstiden. Detta gäller bilen.

Men så kommer vi till oss själva ja då blir det en helt annan sak. Vi tror att bara för att det vi kallar mat kallas mat så är det mat. Vi använder oss av rättfärdigande som att vi inte har tid och allt är farligt i perioder så varför bry sej. Ena dagen kan vi äta det, men inte det etc.

Skitsnack idag har vi ganska bra koll på vad vi mår bra av så den gamla slänggungan kan vi montera ner. 

Stressade familjer som kastar i sina barn allt bara det går fort och de får i sej något. Jag har förståelse för att det blir så med tanke på vårt utbud och deras situation, men jag ljuger om jag säger att barnen inte blir förgiftade av skräpet. Även om de blir mätta och belåtna en stund så kommer det tillbaka i form av trötthet, oro, dålig sömn, stress och sammantaget en försämrad hälsa.

Så hur påverkas vi av alla skräpmat och vad är skräpmat? Pizza, hamburgare och annan snabbmat är synonymt med skräpmat. Visst jag håller med, men halvfabrikat och faktiskt mycket annat av det vi tror är bra är inte alltid så bra som vi tror.

Faktum är att hela matindustrin är uppbyggd på försäljning av ”mat” som är som rena gifter för våra kroppar. Mat som skapar hormonell obalans(ex sockrets påverkan på insulin) och framförallt! mat som skapar små inflammationer i kroppen upprepat år efter år.

Det handlar inte om vi kommer ta skada utan när något händer i form av sjukdom som tex cancer.

Till detta ska det sägas att maten även är näringsfattig och tillsammans med vår miljö och stress skapar en negativ spiral av ohälsa.

Vi säger att tränar man så kan man ju ändå äta lite vad som helst och visst ska man leva och unna sej njutning. Fel, fel och återigen fel då kroppen kommer skrika av oro av den dåliga kosten även om vi tränar. Träningen kan ses som ett komplement och även om den är central och viktig så är det fortfarande kosten som är den viktiga nöten att knäcka. Sen om vi får till båda delarna så är det ju såklart topp-noche.

En annan aspekt är på induviduell variation hur mycket vi påverkas av kosten. En sjuk person, ett barn med autism eller ADHD, en med känslig mage, en med nedsatt immunförsvar kommer sannolikt påverkas olika mycket. Men säkert är att vi alla kan styra mycket med hjälp av kosten. 

Mat är livet och vi ska unna oss dess delikata beståndsdelar. Men är det njutning att få en liten sockerkick och insulinet rusar i panik? Är det njutning att slänga i sej en pizza full med gluten som lägger sej som ett nät i tarmar och blockerar upptaget av livsnödvändig näring? Mat som ofta gör oss trötta, ökar stressen i kroppen eller kanske förstör vår sömn. Stress i vardagen och kost som förslöar oss är en enormt dålig formel för personlig framgång.

Skulle njutningen kunna vara större av rätt val av nyttiga råvaror som vi faktiskt vet stärker och fyller vår kropp med både kärlek och energi. På samma sätt som vi tar hand om vår bil.

Kosten är en central fråga när vi pratar om hälsa och välbefinnande. Tyvärr har vi så otroligt mycket bristande kunskap ihop med ett utbud av gifter som kombinerat gör en god kost till en svår fråga och något som väldigt få får till.

Vi väljer själva till stor del hur vi lever våra liv och jag anser att det är en viktig fråga att vi återerövrar maten till det vi behöver och vägrar allt skräp som skapar enorma kostnader både för samhället och såklart den enskilda individen mej själv.

Jag kommer i en senare blogg gå in på lite enkla knep om vad man kan tänka på så att man minimerar de värsta fällorna. För det är ganska enkelt att utesluta vissa delar och plocka in lite annat nyttigt. Med en liten kunskap kan vi göra underverk för oss själva och de vi bjuder hem på middag.

Idag börjar man kunna se ett större intresse för värdet i fina närproducerade råvaror där vi vet vad vi stopper i magen. Det är en våg som tillsammans med lite kunskap kan göra underverk för folkhälsan.

En början kan vara fina råvaror, ingen gluten, ekologiskt, dra ner på raffinerat socker och välj bort halvfabrikat och annan skräpmat.

Eller unna dej lite gift om det känns bättre;)

Det vi inte vill veta

Visby På Gotland skrivs det ut enormt mycket läkemedel till barn för olika diagnoser. Talar man med folk på BUP så är ofta förklaringen att vi är så duktiga på Gotland att identifiera diagnoser. Visst är det ju så också att vi är ivriga på att sätta diagnoser, men den är ju frågan vad mer? Vad gör vi mer än medicinerar? Kanske har barn som uttrycker sej kraftigt fler behov?

Barn som har en viss lättare problematik kan säkert ha nytta av några möten på BUP någon medicin som tar bort dalar och toppar. Men jag möter ofta förtvivlade föräldrar som har en annan bild om än det där fina mötet på BUP där allt förändrades.

De barn som har större problem och som befinner sej i kris redan i barndomen hur fångas dom upp? Min upplevelse är att det behövs sannerligen bra mycket mer. När BUP och socialtjänst inte räcker blir det problem och vi står frågande vad vi ska göra. Möten efter möten utan resultat och barnet bygger upp frustration och faller djupare i det oändliga mörkret.

Jag vet att ni anhöriga som står i det skriker efter hjälp och är av samhället övergivna på ett stormigt hav där deras barn drunknar.

När inte vi kan hjälpa och skydda barnen så kan man ju fundera på vad barnen gör för att skydda sej själva. Deras kamp ser ni varje dag om ni öppnar ögonen och försöker se verkligheten för vad den är. För det ligger i människans natur att kämpa och likväl kommer barnet kämpa på det sätt det kan till dess att det ger upp.

Hon skriker, bråkar, skär sej, förnedrar sej, men hon har inte gett upp än så varför kan vi inte hjälpa henne när vi ser hur dåligt hon mår och hur hon kämpar som ett skadat djur?

Det finns idag ingen barnpsykiatrisk avdelning på Gotland, vilket innebär att ett barn som mår riktigt dåligt hamnar i bästa fall på barnavdelningen på lasarettet. Barnavdelningen syftar på fysisk sjukdom och ohälsa. Men tyvärr saknar personalen den psykiatriska kunskapen som krävs och BUP får tillhandahålla de resurser de har. Sjukvården, BUP och socialtjänst. Otydligt vem som har ansvaret och stor förvirring råder.

Nyligen placerades ett barn på vuxenpsykiatriska avdelningen i brist på en bättre lösning. Hen var kraftigt självmordsbenägen efter att ha upplevt trauman. Barnet blev med andra ord inlåst som ett svar på behov av hjälp med vuxna psykiskt sjuka. Frustrerat och skrikandes efter hjälp under längre tid blev svaret inlåsning. Även personalen på avdelningen reagerade på att hanteringen av flickan.

Gotland kunde inte erbjuda något bättre, men man kan ju fundera på vad praxis äger i ett sådant fall. Är det ett fysiskt medicinsk tillstånd köper man vård på fastlandet eller hittar en lösning, så varför inte tänka större när det gäller ett oskyldigt barn som efter trauman inte orkar leva mer. Vårt svar blev inlåsning och kraftig medicinering av bla Suprexa(psykosmedicin). 

En klassiker på inom barnpsykiatrin "vi drogar ner offret i brist på bättre lösningar". Kanske hade barnet istället ett större behov av att få trygghet omkring sej och få möjlighet att bearbeta trauman. 

Vad som ska sägas är att hen trots sin traumatiska upplevelser sattes med vuxna psykiskt sjuka män och vid en period i rummet jämte en misstänkt välkänd pedofil på gemensam avdelning. Två olåste rum jämte varandra med alla möjligheter för mannen att tassa in till flickan på natten.

Man kan fundera vilka signaler detta skickade till det utsatta barnet. Hur hade man tänkt säkerställa att den misstänkta pedofilen inte smög in till barnet på natten, eller kanske hann det hända? Hur gjordes den riskanalysen och hur kan sådan få hända och utan att någon ifrågasätter.

En person som har misstänkt koppling till barnets trauman vistades också på sjukhuset, vilket såklart sannolikt skickade märkliga signaler till barnet. Man ansåg att det var helt okej att de skulle vistas under samma tak. Barnet ifråga var livrädd att träffa personen ifråga så fort hon skulle lämna sin ”trygga” avdelning. Hur rättssäkert var det med tanke på att det är en pågående utredning av sexuell karaktär.

En utredning som varit öppen och FORTFARANDE inte lett till åtal efter sisådär sju månader. Det ska tilläggas att det ovanligt nog i detta fallet finns ytterligare vittnen till aktuella händelser, vilket man kan tycka ihop med barnets berättelse skulle kunna ses som bra underlag till åtal. Eller är det så obehagligt med sexualbrott mot barn att man väljer att lägga det på kylning tills man vågar peta i det? Jag kan komma och hålla er i handen om ni är nervösa så att vi får lite rättvisa någon gång. Det finns även mer kusliga detaljer kring detta som jag väljer att inte gå in på. 

Kan det vara så att hanteringen av ärendet helt enkelt skötts fel eller kanske till och med skulle kunna ses som högst grym?  

Det är en barnpsykiatrisk avdelning på gång, men vad gör vi under tiden och hur mycket kan vi utsätta dessa barn för? Ska fler barn behöva ta livet av sej innan vi förstår att handla. Det är en inhuman behandling av oskyldiga barn. Sen, sen kommer lösningen tramsas det om. I min värld slår man näven i bordet och hittar en lösning på en gång.

Nu befinner sej barnet på ett HVB-hem och har efter en månad där redan börjat med tyngre droger, då hemmet inte klarar hantera barnets problematik. Självmordsbenägen, ny påbörjad känslig medicinering för bipolär kombinerat med droger, ADHD, autism och självklart ett otroligt skört barn som nu debuterar i droger i en totalt havererad insats.

Hur kan vi betala flera tusen per dag till ett vinstdrivande företag som blir en del i ett barns förfall? Hur kan en krona av vinst i ett sådant fall kunna motiveras?

Detta är ett klassiskt fall på hur en ung människa slås ur samhället helt framför våra ögon.

Det finns så många sorgliga fall av den här karaktären och vi möter dessa en gång så livliga annorlunda själar inom vuxenpsykiatrin, stupfulla på Östercentrum, på ett fängelse eller när vi strör jorden över deras grav. Förundrade hur det kunde gå så snett och varför dom inte gick samma väg som oss. För i Sverige har vi ju alltid ett val.

Snälla, snälla kan vi inte bara bli lite medmänskliga och förnuftiga.

Kramar och mys i Gråbo

Gråbo Vi som var tränare och styrelsemedlemmar för Gortland Muay Thai & MMA var mycket nära att kasta in handduken för klubben och vi hade till och med avslutat klubben formellt när en ny gnista tändes i sista stund. Det nya krafttaget resulterade i Gute Kampklubb och ett samarbete med Shorinji-kempon samt den nystartade klubben Visby Judo där vi hamnar under samma tak i Gråbo.

Idrotterna som nu huserar på plats är Judo, Shorinji-kempo, submission-wrestling samt BJJ, thaiboxning och eventuellt MMA. Så visst blir det ett spännande innehåll med gamla traditionella budosporter till mer nya kampsporter.

För mej själv som gammal kampsportare känns det kul att förena det gamla med det nya. Jag kan känna att mycket av den gamla budoandan idag glöms bort, så det känns uppfriskande och berikande att samarbeta mellan stilarna. Toppen!

Vi skojade lite när vi pusslade ihop våra(fd Gotland Muay Thai & MMAs) mattor med Kempons mattor i den nya lokalen i Gråbo. ”Nu flyttar dödssporten MMA in i Gråbo och ska lära busungarna att slåss”. Var inte oroliga jag som tränare kan intyga att risken är större att de får ett intresse och kommer på bättre tankar än dumheter om de vågar och behagar ta sej till träningen.

På måndag kommer den första träningen(submission-wrestling) vara i Gråbo för Gute Kampklubb och förhoppningen är att det kommer bli mycket svett och kämparglöd.

För den som är nyfiken finns alla tre föreningar på Facebook där man kan få mer information och söka kontakt. Både judon och Kempon har barnpass där mycket kamp, respekt och värme lärs ut till barnen. Den nya lokalen ligger på Jungmansgatan 89A i gamla KRIS lokaler som tydligen ska vara en gammal tvättstuga enligt ryktena.

Gotland idrottens ö!

Henric(thai, Kalle(MMA), Robin(Kempo)

Några tränare från gänget: Henric(thai), Jag(MMA), Robin(Kempo)

Lennarts det e grejer de!

Follingbo När skivbutiken i Skarphäll drog igen för ett tag sen var det för mej ett visst vemod då det var enda butiken som hade ett bra sortiment med TV-spel på ön. För mej som en i periodvis spelnörd kändes det trist då jag gillade butiken och fick ett otillfredsställt behov av nya spel.

Men nyligen fick jag höras om ett nytt ställe i Roma som slått upp sina portar ”Lennarts Place”. Jag läste mej till att de inhyste cafe, försäljning av vinyl, magic-kort(går tydligen att spela i butiken), film, TV-spel etc. Självklart blev jag sugen på att åka och se vad det var för ställe. Så i måndags gjorde jag slag i sak och åkte till Lennarts i Roma.

När jag kom dit visade det sej att det var stängt på måndagar till min förargelse. Men ägaren tittar ut glatt och öppnar dörren ändå och bjuder in mej att titta runt. Han berättade att om det är stängt, men om jag har vägarna förbi och han är hemma är det bara att slå en signal så kommer han ner och öppnar. Bara där kändes det som ett väldigt trevligt bemötande och knappast något man upplever i storstaden.

Butiken var större än vad jag trodde och hade redan nu i starten fått ett fint sortiment av TV-spel. Det var bra priser och atmosfären gjorde det ytterligare mer värt att handla i butiken.

Känslan med den typen av butik är lite som att handla fina lokala ekologiska råvaror. Det ligger rätt i tiden och passar utmärkt placerad i Roma. Det är ett ställe jag är säker kommer bli ett enskilt resmål för både öbor och fastlänningar. Grymt bra service och en mentalitet som känns bra mycket bättre än stora varuhus eller opersonliga butiker på nätet. Så mycket roligare att göra små seriösa inköp med lite hjärta istället för all storkonsumtionsshopping.

Mer butiker som den här och med en egen nisch så är jag säker på att det kan fungera även utanför Visby. Det är ju trots allt vi konsumenter som väljer vilken service och utbud vi vill ha.

Lennarts Place är helt klart en butik att besöka och jag hoppas verkligen att den har kommit för att stanna.

För mer information besök Lennarts Place på Facebook.

Lycka till!

Flyktingreform

Världens bästa Ö Jag har länge förundrats över vårt märkliga system för flyktingmottagande. Människor flyr från krig vilket för mej är en naturlig reaktion då det är krig. Vem vill ha bomber och otrygghet kring sej själv och sin familj? Ingen kan väl på fullt allvar säga att det vore logiskt att stanna kvar och tillbringa sina dagar på jorden i ett sådant olustigt klimat.

Vi är snälla många gånger och debatterar hur många som ska få komma och självklart är det också naturligt. Det är ju ett ganska osäkert system vi har både för flyktingar och oss själva. Ska förklara hur jag menar.

Vem som lyckas komma till Sverige beror ju på vem som har kraften att fly, vem som har pengar till att fly, om dom är pojke eller flicka och att det finns flyktingsmugglare som är så pass humana att dom erbjuder en någorlunda säker tjänst. Vi ska ju också minnas att flyktingsmugglare ofta inte är godvilliga västlänningar som vill hjälpa till utan i regel ingår i organiserad brottslighet.

Vi chockas över hemska bilder på nyheterna från drunknande på havet och förfaras över hur människor tar sej sådana risker. Men det är ju samtidigt det system vi har så vi ska väl acceptera det eller helt enkelt fundera på om vi kan bättre.

Så vilka som kommer hit avgörs inte av behovet av en fristad utan det tar vi när de om dom nu kommer fram på plats och kanske bedöms dom som icke godkända och skickas ut. Medeltidklass på den skulle jag vilja påstå. 

Med andra ord har vi inget system utan som det ser ut idag blir det lite som det blir. Inte bra enligt mej och jag tror att man kan tänka på ett annat sätt.

Det är svårt att tänka rationellt när det gäller människor och humanitet, men det måste nog göras för att ta oss framåt lite. Frågan som man såklart inte vill ställa, men indirekt tar beslut på med skygglapp är ju hur många vi kommer ta emot.

Det är behovet som ska avgöra, men samtidigt vet ju alla att det inte fungerar så idag. Ala som jobbar med flyktingar ser ju hur de principen faller då det snarare är slumpen som avgör vem som får stanna.

För mej känns ett system som bygger på att man mer på plats bedömer behovet och helt enkelt flyger flyktingar dit dom ska få leva, så att dom får leva. Inte kan man väl ta beslut om detta tänker väl någon, men självklart är rätten till liv och lycka en fråga vi måste ta beslut om för annars görs det åt oss och sannolikt med ett dåligt utfall.

Alla länder får ha kvoter som inkluderar ett komplett mottagande och en planerad integration. Sverige kan vara först med detta och andra kan ta efter när dom ser hur bra det fungerar. Ingen tror ju på att andra kommer ta efter, men hur det än är så behöver ju inte det hindra oss från att göra rätt.

Flykten kan vara tillfällig till ett grannland, men såklart också permanent till Sverige. Detta innebär att de slipper drunkna, våldtas eller kanske misshandlas på vägen. Vi stödjer inte heller organiserad brottslighet indirekt som vi faktiskt gör idag.

Skulle SD eller nazister ta över Sverige så är ju inget förlorat för dom då har dom ju ett system där dom enkelt kan reglera mottagandet så att vi slipper tänka på andras lidande och fokusera på vår egna framgång. Ingen förlorar på att vi skaffar ett fungerande system. 

Rent ekonomiskt så bör ju flera år av prövningar för medborgarskap och ett återvändande kosta minst lika mycket. För visst lär det kosta att hantera även en flykting som ska skickas tillbaka? Det rättsliga, transport och vad vet jag, men en hel del bör det ju vara.

Vi ser också till att funktionsnedsatta, flickor, gamla och MÄNNISKOR med andra behov också får möjligheten till ett bra liv. Som det ser ut idag är det galet orättvist och jag är säker på att det finns grupper i krigen som helt glöms bort. Detta innebär en jämställdhet som jag är övertygad om kommer få en humanitär god effekt och legitimera vårt flyktingmottagande än mer.

Finns säkert en mer delikat lösning än min, men visst kan vi få till det lite mer humant. Kan vi planera turer till Mars så kan det kanske gå att lösa saker på jorden med. 

Tänk nu lite möjligheter inte bara problem som hinder för att handla.

Namn: Kalle Fritz Läs även: Han är Gotlands nya samhällsbloggare 


Kontakt: kallefritz1978@hotmail.com


Instagram: kallethetiger

Bloggare

Krönikörer