Logga in
Logga ut

Hjältarna som ordnar saker på landet

STENKYRKA Många är de som kämpar och sliter och ordnar saker utanför Visby, för att skapa upplevelser och evenemang som gör Gotland till en fantastisk plats att besöka.

I Visby, det är bara att erkänna, där har arrangörer mycket gratis. Besökarna kommer dit förr eller senare oavsett vad, eftersom Visby är Visby och har en ringmur och allt det där.

Men de små orterna på landet, det är inga självklara besöksmål.

I lördags åkte jag till Stenkyrka, en tämligen sömnig socken som jag sällan har någon anledning att besöka i annat syfte än att döma fotboll på Gullbjerge IP.

Mina förväntningar var nog inte särskilt högt ställda inför festivalen Monsters of Rauk. Men visst, man måste ge saker en chans.

Och nu är det bara att lyfta på kepsen. Vilket alldeles utomordentligt trevligt arrangemang! Allt från entrén till scenen, området, hamburgarna, ordningsvakterna, ljudet (LJUDET! Har varit på många många festsivaler men det här var något i särsklass) höll yppersta klass.

Där ser man vad det lokala engagemanget kan göra. För det var naturligtvis inte bara intitiativtagaren Marcus Edmark som jobbade hårt den här kvällen. 

Vad gäller själva konceptet så är det genialiskt. En festival med bara tributeband. Alla väldigt väl förberedda, och med i vissa fall helt löjligt hög musikalisk klass. Några av öns absolut finaste musiker på scen, och alla går in för det med allvar, ingen slarvar bort det för att det "bara" är en tributefestival på skoj.

Och dessutom gästartister hela vägen från Trollhättan (Metal Warriors - Manowar) och Norge (Painkiller - Judas Priest).

Jag säger respekt.

Destructed Appetite

Förresten. En enda sak var sådär, om jag ska vara ärlig. Att tälta på en gammal majsåker är inte optimalt. Ställ alla husbilar och husvagnar där nästa år, och låt de som inte har några sängar få marken utan stenbumlingar...

Därför kan du inte läsa allt gratis

”Om ni tycker att detta är viktig borde ni låsa upp så att alla kan läsa”.

”Ni är giriga”.

”Helagotland tycker att vi alla kan drunkna eftersom de har låst artikeln”.

Det här är några kommentarer från vår Facebooksida den här sommaren, och det handlar om att vi har en betalmodell som gör att alla inte kan läsa allt vi gör gratis.

Jag trodde att den här debatten var död, men det är den uppenbarligen inte. Det finns en känsla hos vissa att allt på internet ska vara gratis, och så även de artiklar som vi producerar.

Det är drygt ett år sedan vi införde vår betalmodell. Det är en så kallad frekvensmodell där vi ger bort ett antal artiklar gratis under en rullande 30-dagarsperiod.

Vissa artiklar väljer vi också att hårdlåsa, vilket innebär att det är omöjligt att läsa dem om man inte är betalande prenumerant. Om man prenumenerar på papperstidningarna GA eller GT så har man naturligtvis tillgång till allt material på Helagotland.se

Den kritik vi får handlar oftast om att man inte kan läsa blåljusartiklar om exempelvis bränder eller olyckor eftersom man tycker att detta är av allmänintresse.

Så här resonerar jag kring det:

  • Så kallade VMA-händelser är alltid upplåsta och tillgängliga för alla. VMA betyder Viktigt Meddelande till Allmänheten, och där har vi som nyhetsförmedlare ett ansvar att se till att så många som möjligt kan nås av informationen.
  • Stora strömavbrott är alltid upplåsta. Det är inte alltid VMA-status på detta, men vi anser att påverkan på människors liv är så pass stor att vi måste hjälpa till att sprida informationen.
  • Bränder är inte per automatik upplåsta. Men om en brand hotar fastigheter eller infrastruktur låser vi upp, liksom om räddningstjänsten inte får branden under kontroll inom rimlig tid.
  • Detsamma gäller olyckor. Om en länsväg blir avstängd under en längre tid låser vi upp för att ge människor möjlighet att dela artikeln och hjälpa varandra att undvika köer och att vara i vägen för räddningspersonal.

Allt annat är låst, eller frekvenslåst.

Anledningen till det är självklar. Det kostar pengar att producera lokal journalistik, och vi anser att det vi gör är värt att betala för.

Väldigt få företag ger bort sina produkter gratis.

Och vad beträffar anklagelserna om att vi skulle vara giriga så tar jag lätt på dem. Att bli digital kund hos oss kostar en krona första månaden, sedan 99 kronor i månaden. Det är alltså lite drygt vad en starköl kostar på krogen, eller ungefär samma som en hämtpizza.

 

Därför stänger vi kommentarsforumet

Många nyhetssajter har valt att stänga sina kommentarsforum de senaste åren.

Helagotland.se har stretat emot. Vi har haft den anonyma kommentarsmöjligheten öppen eftersom vi ansett att den tillfört saker till debatten, och varit en möjlighet för våra läsare att ge reaktioner på det vi skriver om.

Men nu stänger även vi vårt forum.

Debatten är i och med det inte död, den förs bara i andra kanaler.

Vår Facebooksida har blivit en viktigare plattform för diskussion, och där skriver man också under eget namn.

Kommentarsforumet på Helagotland.se har gradvis tappat sitt värde och sin betydelse. I dag är det en handfull personer som kommenterar, och inte sällan urartar diskussionerna i rent trams och pajkastning.

För oss är detta tidsödande att efterhandsmoderera och om jag ska vara helt ärlig här så känns det emellanåt fullständigt meningslöst att gå igenom kommentar efter kommentar helt utan substans eller mening.

Eventuella nya kommentatorer skräms bort av tonläget och bristen på respekt.

Vi har helt enkelt bättre saker att sysselsätta oss med.

Men, som sagt, debatten och diskussionen lever vidare på andra plattformar.

Med det sagt så är detta att man nu tvingas skriva under eget namn knappast en garant för en balanserad diskussion, vilket vi tyvärr ser dagliga exempel på i sociala medier.

Men förutsättningarna är åtminstone bättre, även om vi emellanåt även får moderera och stänga av användare på vår Facebooksida.

Nu finns även möjligheten att följa oss via Messenger!

Följ oss gärna där, och få våra nyheter direkt i ditt flöde!

Överste Ardin gjorde en Bagdad Bob

För ett år sedan stod överste Mattias Ardin på ett näringslivsmöte och deklarerade att försvaret kommer att överklaga allt de kan som handlar om nybyggnationer och utveckling i närheten av Tofta skjutfält.

När vi fick höra det och ringde för att fråga om det verkligen stämde blev han mer svävande på målet, menade att det handlade om missuppfattningar.

Samtidigt medgav han förvisso att ” vi (försvaret), som vilken markägare som helst, kommer att vara noggranna med vad som händer kring våra intressen”.

Jag skrev om detta då också, men det verkade inte som att särskilt många tog det på allvar.

LÄS MER: Blogg: Försvaret verkar inte vilja ha några vänner

Med facit i hand gjorde Ardin en Bagdad Bob. Nu står det klart att Försvarsmakten blivit ett av de största hoten för utveckling av Gotland. Försvaret säger, precis som Ardin sade på det där frukostmötet, nej rakt av. Till allt.

LÄS MER: Byggnadsnämnden är mycket oroad

Den nya ansökan om miljötillstånd för skjutfältet innebär inte bara att man ska skjuta från socknar långt bortifrån, över civil bebyggelse in mot skjutfältet, utan även att i princip all nybyggnation stora områden i Västerhejde, Ygne, Gnisvärd och Tofta blir omöjlig.

LÄS MER: Byggstopp på i princip hela Tofta

Det finns redan exempel på personer som velat bygga om eller till befintliga sommarstugor som fått nej med hänvisning till skjutfältet. Försvaret har haft synpunkter på byggnation i Tofta Södra, trots att de nya reglerna ännu inte trätt i kraft.

Vill det sig illa hotas hela exploateringen av Tofta Strand, där entreprenörer vill skjuta in en halv miljard kronor för att utveckla området.

Region Gotland har hamnat i en rävsax här. Och dessutom tidsnöd, eftersom deras remissyttrande måste vara inne redan den 29 juni.

LÄS MER: Regionen redo för strid om Tofta

Mest drivande i frågan om att få tillbaka försvaret till Gotland har Liberalerna med Johan Thomasson i spetsen varit.

Frågan är vad de tycker nu, när det visar sig att återetableringen i praktiken innebär en död hand över några av Gotlands mest attraktiva områden för boende, turism och rekreation.

 

 

Besöksnäringen missar möjligheten

Gotland har överraskats av den rekordtidiga sommaren, och det får mig att fundera en del över besöksnäringen i allmänhet, och dess flexibilitet i synnerhet.

Förra veckan intervjuades bland annat Anna Söderström, driftchef vid Tofta camping, om detta. Hennes förklaring till varför campingplatserna gapar tomma trots det fantastiska vädret var att det är Destination Gotlands fel, och att priserna på färjorna är för höga.

LÄS MER: "Tomma campingar på Gotland"

Att det kostar att åka båt är ingen ny debatt, och visst, det är inte billigt att ta sig över havet på de populära avgångarna, i synnerhet inte om du har en husvagn på släp.

Men samtidigt, det här är också att skjuta ansvaret på någon annan och att göra det väldigt lätt för sig.

På Tofta, om man tar det som exempel, går det inte ens att köpa en glass. Restaurangen vid gamla Nymans är stängd. Strandbaren är stängd. Det är stängt vid after beachen.

Och Tofta är knappast ensamt om detta. Det är stängt vid Gnisvärd också. Det är faktiskt helt igenbommat på de allra flesta håll, eftersom man räknat med att kanske öppna till midsommar, eller i bästa fall någon vecka innan.

Om man inte har öppet är det väldigt svårt att sälja saker, det är en ganska fundamental sanning när det kommer till handel.

Och om jag som turist vill bo någonstans, då gör jag det sannolikt hellre någonstans där det är öppet.

Här står besöksnäringen inför stora problem så klart. Man har kanske inte personal. Det är svårt att tänka om. Men å andra sidan, man kanske inte måste öppna med buller och bång och köra hela menyn, eller alla glassar? Att bara öppna med enklare utbud hade fungerat utmärkt.

Sommarsäsongen på Gotland är kort, vanligtvis. Mellan sex och åtta veckor brukar man prata om. I år hade man möjligheten att förlänga den med fyra veckor. En chans som många nu har missat.

Jag tror att företrädarna för besöksnäringen måste börja med att rannsaka sig själva först innan man lägger hela skulden på andra. 

 

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, seglar tvåmänning, thaiboxas och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggare

Krönikörer