Ungefär så kan man kort sammanfatta de råd som Ethel Forsberg ger, tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen och numera chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Gotland. Hon är även författaren bakom boken "Makt, plast, gift och våra barn" (2014) som hon nu skriver en fördjupande uppföljare på.
–Jag fokuserar mer och mer på plasten, säger Ethel Forsberg som är bekymrad över alla skadliga ämnen som vi har runt omkring oss.
Ju mer hon lär sig och desto mer hon fördjupar sig, desto mer "bekräftas hennes farhågor". Vi omges av material som bland annat kan ge neurologiska störningar hos barn och vuxna. Det finns plast i allt från tapeter till elektronik men det går att minska det drastiskt. Lösningen stavas medvetenhet.
–Mitt råd är att man ska köpa så mycket miljömärkt som möjligt!
Hon föreslår att man ska gå igenom rum efter rum hemma. Sagt och gjort, vi börjar med vardagsrummet som ofta är fyllt av elektronik: tv-apparater, smartphones och ipads.
–Det finns mycket farligt i vår hemelektronik. Det finns 76 klassificerade farliga ämnen som nästan alla finns i plast, säger Ethel Forsberg och förklarar att det är när plasten blir uppvärmd som den är som allra sämst. Det är då den släpper i från sig alla farliga ämnen.
–Tyvärr finns det inte så mycket miljömärkt elektronik så då är mitt råd att vädra! I synnerhet där barnen är.
Om vi därefter går in i köket så finns där mycket som inte alls är särskilt hälsosamt. Särskilt i vår mat.
–I dag finns det rester av farliga bekämpningsmedel i vår mat. Det kan finnas många olika, faktiskt upp till ett femtiotal. Livsmedelsmyndigheten gör stickprover, som man kan se eftersom det är offentliga data, som visar att det finns rester kvar av medlen, säger Ethel Forsberg och blir upprörd. Hon fortsätter:
–Man säger ofta att de ligger under gränsvärdena men för vissa ämnen vet vi att det bara finns ett säkert gränsvärde och det är noll.
Rådet hon ger är därför att köpa ekologisk mat och dryck. Hon har stor förståelse för att priset kan vara ett problem men då kan man i varje fall försöka köpa ekologiskt till barnen.
–Sedan tycker jag att man ska försöka undvika all kontakt mellan mat och plast!
Om man därefter går vidare till barnens rum så tycker Ethel Forsberg att man ska kasta alla plastleksaker som är äldre än fem år och att man ska vara försiktig med plastleksaker överhuvudtaget.
–Fråga i affären efter miljömärkta leksaker! Min käpphäst är att man som konsument bör ha rätt att veta vad allt från mat, kläder, möbler och elektronik innehåller. Vi måste få den rättigheten.
Även här, i barnrummet, gäller det att vädra. Minst en gång per dygn, om man ska följa Ethel Forsbergs råd.
–Plastbanta! Tänk utifrån barnens perspektiv. Det är för dem det blir de allvarligaste konsekvenserna.
Slutligen hamnar vi i badrummet.
–Här tycker jag att man inte ska vara för snabb med att introducera en massa hygienprodukter för barn, säger Ethel Forsberg och ger ett konkret råd och det är att välja den betydligt hälsosammare hårda tvålen istället för flytande tvål.
–Jag tror inte på en total make-over i hemmet utan att man ska ta det steg för steg, säger hon.
När jag frågar om hon valt en tandborste som inte är av plast så skrattar hon till.
–Nej, så långt har inte ens jag kommit själv men däremot tänker jag på vilken tandkräm jag använder.
Trots allt ser Ethel Forsberg ljust på framtiden. Hon tror på att folk börjat vakna och blivit mer medvetna vilket innebär att man ställer krav.–En del tycker att varför ska JAG behöva ta ansvar men jag menar att man kan göra vad man kan. Gör man en del medvetna val så kommer industrin, företagen och politikerna även de tvingas bli medvetna. Vi som konsumenter är en viktig kugge.