Många tror att det är ont om bostäder på Gotland. Men det finns objekt att köpa om man kan tänka sig att bo utanför centrala Visby. Siffror som kommer från Svensk Mäklarstatistik och Hemnet visar att det säljs mer bostäder på Gotland nu än vad det har gjort tidigare.

– Problemet är att alla vill bo centralt. Människor vill köpa sig tid och bo nära till allt, säger Anders Larsson på Visbymäklarna.

En viktig faktor som gör att det ser ut som att det är stor brist på bostäder är, enligt Anders Larsson, att försäljningstiden är kortare nu än vad den var förut. Det gör att utbudet kan tyckas mindre.

Anders Larsson tipsar om att uppdatera sitt lånehäfte för att vara köpklar, när ett tänkbart boende kommer ut till försäljning.

LÄS MER: Gotländska fritidshus näst dyrast i landet

Från Svensk Mäklarstatistik och Hemnet ser man att antalet försäljningar av bostadsrättslägenheter och villor på Gotland ökar stadigt de senaste åren.

– Många flyttar ihop efter att ha bott på olika håll. Vilket gör att bostadsrätter ökar, säger Anders Larsson.

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Mäklarstatistik såldes första kvartalet av 2017, 6% fler bostadsrätter och 5% fler villor i Gotland jämfört med motsvarande period förra året.

– Det är lättare att hitta något idag än för 15-20 år sedan.

Hur kommer framtiden se ut?

–  Bostadsmarknaden kommer aldrig gå långsammare, säger Anders Larsson.

Texten är korrigerad. Anders Larsson jobbar på Visbymäklarna och ingenting annat.