De ser möjligheter över hela ön

Första upplagan av inspirationsdagen "92 möjligheter" drog fler deltagare än arrangörerna vågat hoppas på. "307 anmälda, det känns superduperbra!"

Allan Larsson, före detta finansminister och sommargotlänning, berättar om utvecklingen på Storsudret de senaste 15 åren.

Allan Larsson, före detta finansminister och sommargotlänning, berättar om utvecklingen på Storsudret de senaste 15 åren.

Foto: Dennis Pettersson

landsbygdsutveckling2016-01-12 17:40

Det blev en heldag på Wisby strand med föreläsningar, grupparbeten och diskussioner där utgångspunkten är att i alla socknar på Gotland, 92 stycken, finns möjlighet att växa.

– Det är en otroligt bra energi, säger Roger Hammarström, Tillväxt Gotland, som är en av arrangörerna.

Uppslutningen har varit över förväntan.

– Vi hade hoppats på ett par hundra deltagare, men nu har vi 307 anmälda, det känns superduperbra!

Bland deltagarna finns de gotländska utvecklingsbolagen, organisationer, företag och privatpersoner.

Initiativtagare till hela projektet är Swedbanks chef på Gotland, Oskar Lindehed. Det var under en föreläsning i Jönköping med forskaren Charlotta Melander, som gav honom idén. Då handlade det om hur 250 kommuner med negativ tillväxt kan vända utvecklingen genom att snegla på de 40 kommuner som lyckas bättre.

– Jag tänkte att det här kan man bryta ner och göra på Gotland, och så krokade jag arm med Tillväxt Gotland, säger Oskar Lindehejd.

Charlotta Melander var en given föreläsare och två saker som hon tar fasta på är vikten av ett nära samarbete mellan universitet och näringsliv, samt vikten av engagerade eldsjälar.

– Den här dagen samlar vi hela ön och de här socknarna möts och byter erfarenheter. Tanken är att alla ska ha något konkret med sig från den här dagen.

Nästa inspirationsdag är redan spikad till den 17 januari 2017.

– När vi summerat den här dagen ger vi oss ut på turné i socknarna för att gå från ord till handling, säger Oskar Lindehejd.

Under eftermiddagens grupparbete fick deltagarna två uppgifter, dels skriva ner det bästa man gjort i deras socken, dels vad man vill göra framöver.

Ninni Kolmodin, Lau, Ronja Björkqvist, Lye, och Jeanette Åkerblom Adler konstaterar att det är svår att få folk att engagera sig och att risken är att det är samma personer som tar på sig allt.

– Det finns en rädsla för att komma med idéer, att man själv måste driva det, säger Jeanette Åkerblom Adler.

I små socknar är det viktigt att föreningar synkroniserar sig så att evenemang inte krockar i tid, konstaterar de.

– Det är viktigt att få så många som möjligt engagerade så att inte samma personer sitter i alla styrelser, säger Ninni Kolmodin.

Det finns en stor vilja i socknarna och även resurser, menar de.

– Men man måste slå ihop kompetenser och använda sig av varandra, säger Ronja Björkqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!