Familjen som bryr sig om miljön

Familjen Nygren-Johansson i Visby tänker på miljön. Eller man skulle snarare kunna säga att det inte är något de funderar på i vardagen eftersom det är något som är helt självklart.

Cykelfantaster. Både Cecilia, Henrik och 8-åriga Ingrid gillar packcykeln.

Cykelfantaster. Både Cecilia, Henrik och 8-åriga Ingrid gillar packcykeln.

Foto: Eva HC Nyström

Ekonomi, näringsliv & finans2016-11-15 14:00

–Det vi själva gör är så självklart. Vi tänker på miljön i allt vi gör. Du vet bilen, biffen, bostaden, säger Cecilia Nygren och ler. Hennes man, Henrik Johansson, nickar instämmande där vi slagit oss ner vid köksbordet. Barnen har precis kommit hem från förskola och skola och käkar mellanmål.

Med uttrycket "bilen, biffen, bostaden" syftar Cecilia på den statliga utredning som gjordes för flera år sedan som handlar om hållbar konsumtion för hushållen. Helt enkelt om vad vi äter, hur vi bor och hur vi förflyttar oss.

Familjen, som förutom Cecilia och Henrik, består av två barn på 6 och 8 år, bor i en villa i Visby som de köpte för två år sedan. Det första de satsade på var att se till att huset var ordentligt isolerat och att ställa om energiförbrukningen. Därför investerade de i en luft- och vattenvärmeväxlare. Köket byggdes om för att bli mer praktiskt och vitvarorna byttes ut till mer energibesparande. Istället för att riva ut allt det gamla valde paret att vara rädd om de äldre, rejäla köksskåpen. Nu återstår det som de beskriver som det roliga, nämligen att välja färg och måla om. Både Cecilia och Henrik har valt att gå ner i arbetstid vilket även det till stor del beror på att de vill värna om miljön.

–Vi har båda möjlighet att gå ner i tid så vi jobbar 80 procent, säger Henrik.

I år jobbar Henrik dagligen något kortare arbetsdagar plus att han är helt ledig varannan fredag. Just den här fredagen har han därför varit ute på en löparrunda och när han berättar det ser han glad ut.

–Det är sådan livskvalité, säger han och ler med hela ansiktet.

Både han och Cecilia anser att arbetstidsförkortningen frigör tid till att, exempelvis, laga mat och att odla. Det gör att de inte hemfaller åt snabba, enkla lösningar som är så lätt hänt när man är stressad: nämligen snabbmat.

–Vi har tid! Tid till att laga mat och bara en sådan grej som att vårda våra saker, som att smörja skorna så att de håller längre, säger Henrik och tillägger:

–Vi har det bra i vardagen. Det är ett skönt liv!

Det låter så enkelt när Cecilia och Henrik berättar och det är väldigt inspirerande, men de betonar att de inte är ute efter att ge någon dåligt samvete. Båda anser att de ibland tvingas ge avkall på miljötänket. "En är ju inte perfekt" som Henrik uttrycker det.

En sådan sak är en planerad långresa till USA dit Cecilia vill ta med familjen för att träffa sina vänner från utbytesstudenttiden. Den resan orsakar paret lite bryderier ur miljösynpunkt.

–Flyget är en sådan miljöbov så vi funderar mycket på hur ofta vi egentligen kan resa utan att ha dåligt samvete, säger Cecilia.

–Jo, flikar Henrik in, om alla skulle leva som vi svenskar skulle det behövas fyra jordklot.

Henrik gör sedan en utläggning om att det ju både har att göra med att vi konsumerar allt mer, men också att vi blir allt fler människor på jorden. När Henrik gick i skolan lärde han sig att det fanns fyra miljarder människor på jorden. Nu är det över sju.

- Vi skulle därför behöva leva resurssnålare nu än i min barndom, men konsumtionen av resor, varor och kött har istället ökat.

Både Cecilia och Henrik beslutade för flera år sedan att de ville värna om miljön. Cecilia engagerade sig politiskt och sitter idag i kommunfullmäktige för miljöpartiet. För några år sedan investerade familjen i en transportcykel, eller lastcykel som den även kallas. Det är en cykel med elmotor, bland annat för att klara Visbys backar, med en lastlåda med ett litet kapell där fram. I vagnen har barnen åkt många gånger, men cykeln har även visat sig vara utmärkt för att frakta större saker som inte ryms i bilen.

–Den här cykeln har varit helt fantastisk, säger Cecilia och Henrik samstämmigt och berättar entusiastiskt om när de köpte ett träd till trädgården. Trädet fick inte plats i bilen, men däremot på cykeln. Förra året slog familjen till och införskaffade dessutom en begagnad biogasbil.

–Det var inte ett lika självklart val som cykeln, eftersom vi kör så lite bil, men nu när barnen är större så kommer vi göra längre utflykter. Vi ville även vara med och stötta biogasutvecklingen på Gotland, säger Cecilia.

–Ska livet bli miljövänligare så är det ett enkelt sätt. Att byta bil är ett val du gör en gång. Besluten när det gäller maten, de görs varje dag! säger Cecilia.

I villaträdgården odlar familjen bland annat potatis, lök, vitlök, grönkål, mangold, squash och pumpor. Grönsakerna brukar räcka långt in på vintern. Cecilia är vegetarian sedan många år tillbaka och övriga i familjen äter också mycket grönt.

–Om du upprörs över att vi är på väg till en två grader varmare värld så får du hitta det du själv kan göra och ändra ditt eget beteende, säger hon och fortsätter:

–När jag tänker på jorden och miljön så kommer jag ofta tillbaka till den överdrivna konsumtionen. Tänk efter om du verkligen behöver den där nya tröjan eller varför inte välja en vegetarisk rätt på lunchrestaurangen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!