Om Gotlandsbåten inte får hjälp med 30 miljoner kronor och nya delägare blir det ingen trafik nästa år.
– Vi står inför ett vägskäl nu. Får vi inte in de 30 miljoner kronorna, då blir det ingen trafik. Nu kommer vi att få svaret på om Gotland/Västervik värdesätter den utveckling som kommer av konkurrens, säger Ralph Axelson.
LÄS MER: Ekonomisk kris för Gotlandsbåten
Gotlandsbåten har haft en rad möten med olika grupperingar inom det gotländska näringslivet och även företagare på fastlandet för att berätta om situationen och be om pengar. I förra veckan träffade företaget Svenskt Näringsliv, Företagarna och Tillväxt Gotland.
Lars Andersson, ordförande för Tillväxt Gotland, tycker att Gotlandsbåtens satsning i grunden är jättebra.
– Alla här på Gotland är glada över att det äntligen har blivit konkurrens, säger Lars Andersson.
Men Gotlandsbåtens utmaning, att tjäna pengar under en kort säsong, är samma utmaning som alla turistföretag på Gotland brottas med.
– Gotlandsbåten måste stå på egna ben som alla företag. Om de tycker att andra ska betala för deras verksamhet så bör de fundera på om den approachen är rätt, säger Lars Andersson.
Lars Andersson menar att om Gotlandsbåten ville få andra att hjälpa till så skulle företaget gått in i projektet på ett helt annat sätt från början. Kanske skulle de ha bett om stöd direkt, med så kallad crowdfunding.
Istället har Gotlandsbåten tydligt markerat att man är ett vinstdrivande företag, menar Lars Andersson.
– De har gått ut med hög svansföring. Men att starta som ett sådant företag och sedan vara ledsen för att det inte går med vinst, då får de fundera på om det är fel förhållningssätt.
Kirsten Åkerman, Svenskt Näringslivs regionchef på Gotland, vill inte kommentera Gotlandsbåtens plan framåt eller deras äskande om pengar.
– Jag kan inte ha synpunkter på deras behov av pengar eller på finansieringsdelen.
Hon gick till mötet med Gotlandsbåten med ambitionen att höra vd:n Ralph Axelson berätta om säsongen. Inget annat. Hon blev också förvånad. Men hon är noga med att poängtera att hon som regionchef inte kan föra den typen av förfrågningar vidare till medlemmarna.
–De företag eller andra aktörer som väljer att investera i båten ska göra det utifrån sin analys och sina förutsättningar. Gotlandsbåtens roll är att beskriva varför de är en god affär och en viktig investering, säger Kirsten Åkerman.
Andreas Unger, ordförande för Företagarna på Gotland, är inne på samma spår som Lars Andersson och Tillväxt Gotland.
– Vi ställer oss självklart bakom Gotlandbåtens satsning. Det gör vi ju alla. Men Gotlandsbåten vill ha in kapital och delägare och där blir det svårare. De företag som kan bidra med det finns inte på ön.
Andreas Unger nämner Kneippbyn och Destination Gotland som de två stora jättarna, varav Destination Gotland fungerar som besöksnäringens lokomotiv på Gotland.
– Men Destination Gotland är ju av förklarliga skäl inte intresserade av att bidra. Och Kneippbyn är ju redan delägare.
Besöksnäringen i övrigt består av en mängd småföretag, menar Andreas Unger.
– Jag tror inte att de kan bidra med 20 miljoner kronor.
Då tror han snarare på så kallad crowdfunding eller att Gotlandsbåten försöker hitta investerare eller delägare på fastlandet.
Han blev förvånad över informationen han fick under mötet med Gotlandsbåten.
– Ja, jag blev förvånad över att de inte hade finansieringen klar för nästa år eller de kommande åren. Det blev jag, säger Andreas Unger.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.