Krögarna rasar mot regionens riktlinjer

Det riktas skarp kritik mot stadsbyggnadsnämnden från krögarna i Visby. Reglerna om uteserveringar anses luddiga och ändras varje år. Detta medför stora kostnader för ägarna.

Foto: Malin Stenström

Restaurangkritik2016-04-09 08:30

Som helagotland.se skrev förra veckan så ställer riktlinjerna för uteserveringarna nya krav. Stolparna och markiserna på det stora torget ska bort efter avslutad säsong. Något som kostar stora summor pengar för restaurangägarna.

– Vi är ledsna, trötta och besvikna på hur kommunen behandlar oss. De tvingar oss hela tiden till att följa nya regler och att lägga massa pengar på deras mark. Jag kan inte sova om nätterna för de här tillstånden. Man vet aldrig vad som kan vänta. Det är kompletteringar hit och dit, säger Vasilis Kanellos som driver Bageriet och Nunnan i Visby.

Reglerna kompletteras varje år och krögaren upplever att det inte är någon ordning bland de som bestämmer om tillstånden.

– Regionen vet inte själva vad de vill. Ena dagen måste jag bygga permanenta stolpar med järnkonstruktioner och nästa år ska jag plocka ned dem igen. Det blir dyrt för mig.

Bara att ta ned stolparna med markiserna kostar enligt Vasilis beräkningar uppemot 20 000 kronor. Då har han redan investerat 400 000 kronor på bygget och markiserna.

– Stolparna är pulverlackerade och galvaniserade, så de har kostat en hel del. Och nu vill de att jag ska ta bort dem när säsongen är slut. Man blir förbannad.

Något som även skapat en oro är att uteserveringsytan har minskat. I år har Vasilis bara fått tillstånd till ett däck, tre meter ut från byggnaden istället för tio meter. Det gör att han kan behöva dra ned på personal under sommaren.

– Under säsongen behöver jag ungefär 22 personer, men nu kanske det bara blir åtta till tio personer.

Han har gått in i väggen tre gånger på kort tid och känner sig diskriminerad av stadsbyggnadsnämnden.

– Jag fick bland annat inte ha en vinterservering för det "passade inte in i vinterskruden" på torget. Då ställde jag ut några bänkar som folk kunde sitta på, men de klassades som skräp och blev bortplockade.

En av de andra krögarna på stora torget är Henrik Westerlund som äger Rosengården.

– Jag har min egen uteservering så det berör mig inte lika mycket som de som hyr gatumarken. Har även avsatt mig frågan om riktlinjerna. Men det sköts krångligt. Om regionen kunde förbättra reglerna så skulle det förenkla för näringslivet, säger han.

Han tycker även att skulle bli mer logiskt om det räckte att skicka in en ansökan om uteserveringstillstånd. I dagsläget måste krögarna skicka in ett nytt varje år, oavsett om det är en ny ägare eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!