Efter flera incidenter med skadade och döda lamm börjar paret Elof och Maud Nilsson att tröttna på örnarnas grymma metoder för att skaffa sig mat.
Örnarna var annars länge ett trevligt och annorlunda inslag i deras liv.
När paret flyttade till Hall 2003 och tog över gården som tidigare drevs av Elofs pappa och innan det farfar fanns tre kungsörnar i området.
De syntes inte till dagligen, men någon gång i veckan. Elof och Maude namngav till och med den största av de tre till "Jacket". Han var lätt att känna igen för att han just hade ett stort jack i ena vingen. De andra två var lite mindre till storleken.
– Tidigare var det räv som var det stora bekymret här, men örnarna har blivit ett tilltagande problem, säger Elof Nilsson.
Efter några år började det även dyka upp några havsörnar.
Under åren när örnarna blivit allt fler till antalet, samtidigt som deras beteende förändrats har djuren blivit ett allt större problem.
Numer är det inte ovanligt att örnarna kommer flockvis och placerar sig i tallarna vid Nors Gård. En del är ringmärkta, andra är det inte.
– Något har hänt med örnarna som cirkulerar runt oss. Samma örnar som vi var stolta över förr och som funnits där sedan jag varit liten, fortsätter Elof Nilsson.
De kommer för att spana. Spana efter mat. Och det är inte bara nyfödda eller små djur som lever farligt i örnarnas närhet. Enligt paret har örnarna gett sig på ett lamm som vägde närmare 40 kilo.
– De har plockat en efter en. Till slut har vi fått ta in lammen och när vi gjorde det har örnarna nästan försvunnit, berättar Elof Nilsson.
I stället har örnarna sökt sig till andra platser.
Som till Elof och Maudes kompisar i Rute som också har lamm.
– De hörde faktiskt av sig samma dag som vi tagit in lammen, några timmar senare och undrade om vi plockat in våra, säger Maude.
När örnarna attackerar går det snabbt. Elof och Maude har vid något tillfälle sett hur örnarna kommer in över gården och på 50-60 meters håll gett sig på sina offer.
– Då känner man sig ganska maktlös, säger Maude.
– Och då är det säkert bara en bråkdel som vi upptäckt. Våra djur rör sig över stora betesmarker och det är omöjligt att ha koll på allt, tillägger Elof.
Utan att hinna göra något har paret sett hur lammen blivit dödade. Med sina vassa klor har örnen gjort hål i bröstkorgen.
I höstas upptäckte Elof och Maude stora köttsår på flera av lammens ryggar. Päls och skinn var bortslitet och när rötmånaden kom tog det inte lång tid innan såren fylldes med fluglarver.
De har hänt att man efter flera dagars behandling med antiinflammatoriskt och smärtstillande blivit tvungna att avliva lammen eftersom flyglarverna inte gått att få bort.
Paret har ständig kontakt med länsstyrelsen och haft en besiktningsman på plats.
– Samtidigt är det en bråkdel som man får tag på. Det finns ett stort mörkertal över hur många som faktiskt örnarna konsumerar, säger Elof.
Maude menar att det är svårt att bevisa vad örnarna ställt till med.
– För att få ersättning måste man ha en kropp att visa upp och få dokumenterad. Dessutom måste man kunna bevisa att lammet levde när örnen slog till.
Elof och Maud menar att företagets affärsidé som bygger på avelsarbete, köttproduktion och naturvård inte kommer gå att driva vidare på samma sätt i framtiden.
– Efter det som vi fick uppleva i somras fick man sig en tankeställare vad det kommer att innebära för företaget. Det var som ett skådespeleri när man såg hur örnarna drog in över lammen, bara en bit från huset, säger Maud.
– Det är ett problem med avelsdjur när örnrackarna slår till. Samtidigt känner vi till spelreglerna och vet att vi bor i ett naturreservat. Att vi inte jobbar med bekämpningsmedel spelar säkert in. Örnarna har en bra livsmiljö här helt enkelt, säger Elof Nilsson.
Elof och Maude har en strategi för att tackla årets säsong.
– Vi kommer att fördubbla antalet tillsynsrundor och besiktningsmannen har tipsat om att avlossa skott i luften. Sedan får vi väl hänga upp ännu mer saker som blänker. Samtidigt har örnarna lärt sig att det är ofarligt att vistas i vårt område, säger Maude Fyrenius.