Helagotland.se ställde frågan "Är du sugen på att byta jobb?" till läsarna och har hittills fått in drygt 400 svar. 68 procent svarade "ja" på frågan.
Jim Enström, arbetsförmedlingen, konstaterar att det är svårare att byta jobb på Gotland än i exempelvis Stockholm, där människor ofta byter jobb med några års mellanrum. Arbetsmarknaden på Gotland, och omsättningen på densamma, är liten.
– Om man hittat ett bra jobb, då är man ofta där tills man går i pension. Försörjningen är viktig och man äventyrar inte den i onödan även om man skulle vilja, säger Jim Enström.
Är gotlänningarna onödigt rädda för att byta jobb?
– Den gotländska arbetsmarknaden skulle må bra av lite mer rörlighet, men har du ett kvalificerat jobb så finns det inte så många att byta till. Många tjänster finns bara en eller ett par stycken av på Gotland, är man inriktade på dem kan kön vara lång. Då får man vänta tills någon går i pension och hugga på de tjänster som blir lediga.
Den totala mängden jobbtillfällen är en del av problemet, men Jim Enström tror också att en del stannar onödigt länge på sitt jobb trots att man känner sig nöjd.
– Jag tror att ibland skulle både människor och arbetsmarknad må bra av att röra på sig lite. Arbetsgivaren behöver rätt kompetens och personal som vill jobba. Men ibland kan man bli kvar på ett jobb för att man inte ser några andra möjligheter. Då kanske man inte mår riktigt bra och arbetsgivaren får inte ut det den vill ha av sin arbetstagare. Det är negativt om folk känner sig inlåsta i sina jobb.
Jim Enström tror att det är svårt att göra något åt den låga omsättningen, det är nog lite av ett glesbygdsproblem.
Det finns en grupp arbetssökande, ombytessökande, som har jobb men ändå är inskrivna på arbetsförmedlingen men det är ingen grupp som arbetsförmedlingen prioriterar. Just nu är 146 personer, eller 7,2 procent, av totalt 2020 arbetssökande på Gotland personer som redan har jobb. Det är inte en siffra som sticker ut nämnvärt, i Stockholm är motsvarande siffra 5,8 procent och i Västra Götaland (inklusive Göteborg) ligger siffran på 7,02 procent.
– Vi är på väg mot en starkare konjunktur och då ökar antalet jobbtillfällen. Då kommer också folk i större utsträckning att byta jobb om man hållit sig kvar fast man egentligen är på väg bort, säger Jim Enström.