Nu ska gotländska chips ta över marknaden

Snart kan du snacksa loss på närproducerade chips från Gotland. Simon Kanellos, 29, och Mikael Lundin, 36, har startat ett bolag som ska börja med lokal tillverkning. "Vi har gått in med allt vi äger och har".

Potatisen från Stora Tollby håller absoluta toppklass och lämpar sig bra till premiumchips.

Potatisen från Stora Tollby håller absoluta toppklass och lämpar sig bra till premiumchips.

Foto: Dennis Pettersson

GOTLÄNDSKA CHIPS2018-11-29 08:30

De båda vännerna möttes genom idrotten och har sedan dess arbetat och studerat tillsammans. Nu har de tagit nästa steg och blivit kompanjoner i ett nytt bolag som ska tillverka ekologiska gotlandschips.

– Vi älskar båda Gotland och vi har arbetat ihop tidigare. Den här produkten tror vi på och är villiga att lägga ned vår själ i, säger Simon Kanellos.

Chipsen kommer att tillverkas av gotländsk potatis från Stora Tollby gård, friteras med rapsolja som förvisso tagit omvägen till fastlandet för att bli olja, och sedermera smaksättas med kryddor från Krusmyntagården.

Mötet med Andreas Wiklund som driver Stora Tollby har satt avtryck hos de båda.

– Vi kunde ingenting om potatis innan. Han har förklarat och hjälpt oss och fungerat som en mentor kan man säga, säger Mikael Lundin.

I ett första skede kommer man satsa på två produkter. En premiumprodukt som tillverkas i mindre skala och en mer konsumentorienterad variant.

– Det går att göra mycket kul med chips och kryddning. Varför inte göra surferschips med sichuanpeppar, eller chips med chili från Överstekvarn? Säger Mikael Lundin.

Just nu testas olika smakkombinationer, tjocklekar på potatisskivorna och friteringstider i ett testkök på Stafva gård i Barlingbo. Går allt enligt plan kommer man köpa inventarier för chipstillverkning från Kina och flytta ned till de befintliga produktionsytorna i samma byggnad. Transporten från öst hoppas de få hjälp med.

– Vi förhandlar just nu med Gotlandsbolaget om att kunna skeppa hem maskinen med deras nya gasfärja. Det vore häftigt, säger Simon Kanellos.

För att skapa sig en bättre uppfattning om chipstillverkningsbranschen har de varit på studiebesök hos andra mindre chipstillverkare. Bland annat hos Bjäre chips på västkusten.

– Det här ligger rätt i tiden. Se bara på mikrobryggeriernas otroliga uppsving de senaste åren. Vi kommer se liknande utveckling med chipsen, säger Simon Kanellos.

Senast till sommaren vill de båda herrarna vara i gång med produktionen på Stafva gård och ambitionsnivån stannar inte vid en gårdbutik.

– Vi ser Gotland som en språngbräda. Vi vill bli det nya Gotlands Bryggeri eller Gotlandssnus med hjärtat på Gotland och försäljning i hela Sverige, säger de båda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!