– Traditionell tävlingsplöjning ska vara rak och snygg, och man ska vända bra. Men här är det tävlingsplöjning på extacy, säger Simon med ett stort skratt.

Tävlingen äger rum i Myre i Fardhem, på kanten av Mästermyr. Arrangörerna kallar området för ”130 tunnland lekstuga”.

– Här finns lämplig jord, och en tålmodig markägare. Det är ett jätteskifte, men vi använder inte hela, berättar Simon Niklasson, som är med och arrangerar evenemanget tillsammans med Fardhem-Linde-Lojsta LRF-avdelning.

Berätta om vilken taktik man ska ha:

– Kör man som man borde, då kommer man väldigt långt ner på placeringslistan, men om man stänger av huvudet och kör som en galning, då kommer man ganska långt upp. Det gäller att köra en halv gång fortare än man tror att det ska gå.

Är det många som har preparerat sin traktor innan?

– Det är väl inte så många av traktorerna i startfältet som är helt original. Det byggs turbo, det ska vässas lite extra och det monteras på andra hjul.

En av de tävlande tjejerna är Ronja Björkqvist som deltar med en av de större traktorerna i tävlingen. Hon gillar ”allt med motorer”, berättar hon.

– Det är fruktansvärt roligt att köra. I vanliga fall sitter man ju på åkern och plöjer rakt och snyggt, men i hastighetsplöjningen är det så roligt att få göra något på tid.

Vad har du för traktor?

– Det är det som är lite komiskt, att jag och en tjej till som heter Moa Jakobsson brukar ha de största traktorerna. Jag har en John Deere som är på runt 200 hästar.

Det är fjärde gången i ordningen som tävlingen anordnas. Idén kommer ifrån fastlandet där liknande tävlingar körts.

– I framför allt Laholm har de kört hastighetsplöjning och så finns det utomlands också, men på senare tid har det nästan dött ut. Det är inte förrän vi har kommit igång här, som de har återupptagit tävlingarna i Laholm igen, berättar Simon Niklasson.

Samtidigt med tävlingen är det en stor maskinutställning där maskinhandlare från Gotland medverkar, tillsammans med flera banker och övriga inom de gröna näringarna. Utöver maskinutställningen och plöjningen, är det traktorpulling på området. Dessutom kommer Smaklösa att göra ett snabbstopp på sin turné och dra av några låtar.

– Det är hela tiden något som mullrar och bullrar, säger Simon Niklasson.

Hastighetsplöjningen är en riktig folkfest som brukar dra storpublik. I år äger den rum mellan cirka klockan 10:00 och 14:00, beroende på hur heaten går.

– Vi har haft runt 1500 besökare och tur med vädret tidigare år, det har verkligen varit toppen!

Simon berättar att en film från förra årets tävling blivit en riktig klickraket på Youtube. – Det är Anton Olofsson som vann förra årets plöjning som är med på filmen, och den har fått hygglig viral spridning med över 12 miljoner klick.

Alla är hjärtligt välkomna till hastighetsplöjningen, betonar Simon. Trots den hårdhänta behandlingen verkar de flesta maskinerna klara tävlingen.

– Visst händer det lite, men det är en del av showen!