Storaffären klar i Lummelunda

Grottan och den anrika mangårdsbyggnaden har fått ny ägare. Storaffären är omgärdad av sekretess, men sedan ett par veckor är det klart att Helena Ericson tillsammans med sin man Christian ska sköta driften. ”En fantastisk utmaning”, säger hon.

Vackert. Om vattnet hinner sjunka undan kommer de nya ägarna och bolaget som ska sköta driften att öppna Lummelundagrottan för besökare redan till påsk.

Vackert. Om vattnet hinner sjunka undan kommer de nya ägarna och bolaget som ska sköta driften att öppna Lummelundagrottan för besökare redan till påsk.

Foto: Henrik Radhe

Lummelunda (GA)2018-03-15 06:00

För ett år sedan bestämde sig bröderna Hans-Olof och Gunnar Ödin för att sälja familjens livsverk vid Lummelundsbruk. Fastigheten Överstekvarn 1:21 köptes in av deras farfar Johan Fredrik Ödin år 1913 för 16 000 daler silvermynt. Då ingick grottan i köpet. Att sälja var ett stort beslut, som långsamt mognade fram.

– Hälsan och att kunna släppa ansvaret är viktigast, säger Hans-Olof Ödin.

Under året som gått har det funnits flera spekulanter och många visningar har hållits med de mest intresserade.

– Vi har inte haft bråttom, säger Hanne Ödin, som i mer än 15 år varit vd med ansvar för grottorna – en av Gotlands största turistattraktioner.

Efter att förhandlingarna har avslutats med en av intressenterna råder fullständig sekretess kring köpesumma och vem köparen är.

– För ett par veckor sedan blev affären klar, bekräftar Hans-Olof Ödin.

Den hittills okända köparen tar nu över grottan, den väldiga mangårdsbyggnaden på över 700 kvadratmeter, parken och aktierna i moderbolagen Lummelundsbruk och därmed också dotterbolaget Lummelundagrottan AB.

Familjen Ödin, som efter 105 år som ägare nu släpper ansvaret, är nöjd och har förtroende för den nya ägarens möjligheter att utveckla Lummelundagrottan som besöksmål.

– Vi tror på framtiden, säger Hanne Ödin.

Köparen ska inte ansvara för driften själv. För ett par veckor sedan kontaktades Helena och Christian Ericson, som driver Visby hyrcykel på Östercentrum.

– Vi har varit i turistbranschen i 15 år och var sugna på något nytt, det här ska bli fantastiskt kul, säger hon.

Förutom grottan, som sedan de första organiserade visningarna drog igång sommaren 1960 hittills har lockat 4,5 miljoner besökare, ingår också driften av café, grottcenter, presentbutik och restaurang.

– Vi anställer mellan 25 och 30 personer. En del av dem som har jobbat tidigare kommer tillbaka och vi var på rekryteringsmässa i februari och jagade folk, säger Helena Ericson och berättar att sonen Oscar Ahlby tar över driften av cykelföretaget.

Just nu står vattnet över midjehöjd i grottorna, men när nivån sjunkit undan planerar de nya ägarna att öppna grottan för besökare redan till påskhelgen.

– Vi fortsätter i samma goda anda som det har drivits tidigare. Men vi har spännande tankar för att utveckla och få tillbaka det till ett ännu större turistmål, så som det var på 1990-talet, säger Helena Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!