VISION: "Om 30 år är Gotland en skräpyta"

Ekonomiedoktor Kjell A. Nordström har spanat 30 år framåt i tiden och ser att Gotland inte kommer vara mer än en skräpyta.

Framtidsspanare. Kjell A. Nordström tror att Gotland kommer bli en förort till ett större urbant område.

Framtidsspanare. Kjell A. Nordström tror att Gotland kommer bli en förort till ett större urbant område.

Foto: Jonas Ekströmer

Framtidsspaning2017-01-24 12:30

Kjell A. Nordström är doktor i ekonomi, författare och vida känd för sina medryckande föreläsningar. Det var under en föreläsning på Nordic Business Forum Sweden som han presenterade sin vision om framtiden. Veckans Affärer citerade honom: "Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland... där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd".

Helagotland.se ringde upp Kjell A. Nordström för att höra hur han resonerar kring det här.

Du har gjort en framtidsspaning om hur Sverige kommer se ut om 30 år och för Gotlands del ser det ju riktigt illa ut. Hur kommer det sig?

– Utgångspunkten är texter och kollegor som runt om i världen gör samma observation, att vi håller på att göra om planeten, från cirka 200 länder till totalt 600 urbana områden. Stockholmsområdet blir en av de 600 plupparna som tillsammans kommer stå för mellan 65-85 procent av jordens befolkning.

En av de här plupparna säger du är Stockholms- Mälardalsregionen. Vad blir det då av Gotland?

– Jag har argumenterat länge för att man ska göra Visby till Visbymalm och se det som en del av Stockholmsområdet. Då ska ju all trafik från Visby att betrakta som kollektivtrafik, man åker med accesskort. Det spelar stor roll för människor och företag som ska planera sin ekonomi för då vet man vilken transportkostnad det blir per månad. Den är inte slumpmässigt eller varierad.

För att bildsätta den här tanken berättar han om en bild tagen på natten från en rymdstation, av jorden.

– Där syns de här plupparna och ser man förstoring på bilden där ser det ut som ett cykelhjul. Ekrar som går till Uppsala/Arlanda, mot Södertälje som håller på att växa in mot Stockholm. Och så går en arm till Visby och då tycker jag att det vore logistisk och praktisk att hel enkelt göra Visby till en förort till Stockholm. Poängen är att lägga lite regionalpolitisk stolthet åt sidan och acceptera att vi har världens motor här i mitten, som bara växer och växer.

Vill du det här?

– Ja, urbana områden verkar fantastiskt för oss människor. Det förefaller ju att vi både lever längre och mår bättre i storstäderna än på andra platser. Vi vill ju gärna tro tvärtom, att man lever bättre på landet men de mätbara hälsovariablerna visar att vi lever längre och mår bättre i storstadsområdena. En möjlig förklaring är att vi får vara nära andra människor, det behöver vi. Det finns en fördel att Visby ligger nära den här motorn som bara puttrar och växer.

Du har sagt att på Gotland kommer vi inte ha någon ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting utan i princip bara träd och några knäppgökar. Vem är det som är knäppgök egentligen?

– Ja, man låter nog lite galen när man pratar om vad som ska hända om 25-30 år. För då blir det naturligtvis lite galet att säga att då bor det mellan fyra och fem miljoner kring Mälardalsregionen. Det är halva Sveriges befolkning på ganska liten yta och det är klart att det låter lite galet. Men det är inte helt orimligt om man tittar på utvecklingen de senaste åren. Då kan man välja mellan tre saker: Man kan strunta i att engagera sig i det, man kan vara emot det eller också bejaka det.

Vad är din relation till Gotland?

– Den är stor och stark. Jag har ett hus i Visby och är styrelseordförande i Romateatern där jag har gjort en ekonomisk städning och stoppat in lite pengar i. Jag är väldigt förtjust i Gotland men ser man urbaniseringssiffror i Sverige och på Gotland, så ser man att alla drar till Visby. Räknar man om det i procent är siffrorna häpnadsväckande, då ser siffrorna på Gotland ut precis som i en storstad. Det är då jag tänker att man måste koppla ihop Visby med Stockholm för att dra nytta av varandra på bästa sätt. Och lägga lite regional stolthet åt sidan och bara köra på och glädjas åt att vi har en värld.

Vad ska den här Stockholms- Mälardalsregionen heta?

– Jag vet inte. Vad tycker du. Mälardalen, är inte det bra?

Nej!

– Nej, det är inte bra. Men vad ska vi kalla den då?

Ja du… Centralsverige?

– Ja, det är ganska coolt! För vi har ju halva befolkningen där, då blir det ju Centralsverige. Visbymalm blir en del av Central Sweden. Det innebär inte att personligheten försvinner på Gotland, utan snarare att karaktärsdragen förstärks. Det är det som händer när städer växer, förorterna blir mer och mer personliga. Man får hacka i sig urbaniseringen det är vi själva som valt det.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!