Artikeln kommer från Gotland.net

Redan när man parkerar bilen infinner sig lugnet och en alldeles speciell atmosfär. Halvön Bungenäs, som är cirka 165 hektar stor, är helt bilfri. Istället får man ströva omkring till fots eller låna en av cyklarna som står och väntar vid randen av äventyret. En skylt vid grinden som leder in i området talar om att du kan möta lamm på stigarna under sommarhalvåret och delar av udden är naturreservat.

Vägen går genom en tät tallskog som efter en knapp kilometer öppnar sig mot havet i tre väderstreck och sedan följer strandlinjen. Här finns tydliga spår efter kalkbrytningens och försvarsmaktens tid: ett fabriksområde med den gamla arbetarmatsalen intakt. Här och var dyker militärbunkrar upp i det karga stenlandskapet. De höga kalkugnarna reser sig mot skyn och på en höjd tronar förvaltarvillan med rester av storskalig odling som växt ihop med en militär hinderbana.

Artikelbild

Här driver krögaren Calle Fegth Vinbaren, där man serverar middagar flera kvällar i veckan under sommaren och en sconesbuffé på söndagar. Han växte upp intill havet i Norge, har drivit en krog i Trondheim och blev blixtförälskad i denna plats.

– Mitt första intryck när jag kom hit första gången för sex år sedan var att naturen var makalös – jag hade inte sett något liknande tidigare. Här kan man bara promenera omkring och njuta av den fridfulla atmosfären, säger han.

Calle Fegth tillverkar vin i Tyskland och på vintrarna bor han i Åre. Det här är andra sommaren som han driver Vinbaren på Bungenäs, där han bor i en av militärbunkrarna som byggts om till sommarhus.

– Halvön rymmer en så varierad natur: skog, betesmark, hav och ett kalkbrott som speglar sig i vattnet, säger han.

Artikelbild

1906 startade kalkindustrin på Bungenäs, som blev Gotlands största kalkbrott med upp emot 200 anställda. När kalkbrytningen lades ner 1963 tog försvarsmakten över marken som övningsområde. Hela udden stängdes för allmänheten, som inte hade tillträde hit förrän grindarna öppnades igen 2005. Spåren och ärren från mänsklig påverkan på landskapet är tydliga: ett djupt utbrett kalkbrott, underjordiska försvarsanläggningar, rester av gamla utlastningsbryggor och flera byggnader från de olika epokerna, som numera är k-märkta.

– Entreprenören Joachim Kuylenstierna såg potentialen i området som han köpte 2007. Tillsammans med byrån Skälsö arkitekter kunde han börja förverkliga sin dröm. Tomterna har placerats ut så att de smälter in i naturen och husen är lågmälda och underkastade det omgivande landskapet, berättar Calle Fegth.

Artikelbild

Som besökare kan du stanna till vid kaféet Nyströms för en fika vid den gamla Konsumbutiken, äta lunch i Kalkladan och middag i Matsalen, Kalkladan eller Vinbaren i förvaltarvillan. Istället för vanliga solstolar finns uppställda gamla militärsängar på stranden, där man kan vila och ta in alla intryck efter upptäcktsfärden runt halvön. Ovanpå den gamla matsalen finns några hotellrum att hyra för den som vill stanna över natten och uppleva gryningen omgiven av havet. På Bungenäs kan du följa solen från dess uppgång över Fårö i nordost till dess nedgång över Sandviken och Rute i väster.

Att stiga in över tröskeln på Nyströms är en riktig tidsresa. En upprustad och återskapad lanthandel från 1920- och 30-talen, där delikatesserna står uppradade bakom disken och där de övre hyllorna pryds av gamla radioapparater och porslin. Brödet, bullarna och kakorna bakas i förvaltarvillan. I en glasskål på disken finns hemkokt kola med havssalt. I frys- och kyldiskarna förvaras bland annat glass, färdiglagade rätter, närproducerade råvaror och ostar importerade från Frankrike. Calle Fegths fru Anna Matton driver kaféet tillsammans med hans dotter Marianne Fegth, som idag står bakom disken.

Artikelbild

– Här kan du slå dig ner intill havet med ett glas hemgjord fläder- eller rabarbersaft och ett bakverk eller en smörgås, och bara vara. Det bästa med den här platsen är att miljön är så lugn och skön, mitt i den vilda naturen, säger hon.