Vid en välordnad rastplats intill Sproge kyrka, samlades sexton glada cykelmotionärer. Luften var ljum. Det var vindstilla och strålande sol. En underbar julimorgon. Vi cyklade mot Silte. Böljande gula sädesfält och blommande vägrenar. Alldeles nära stod en runsten - eller liksten - som Botvid och Snode lät göra efter sina föräldrars död. Originalet finns på Historiska museet. Vi stannade till vid en välskött idrottsplats, ett änge, som brukar användas för gamla gutniska sporter som pärk, varpa och stångstörtning.

Silte kyrka - har en altartavla från 1500-talet, som föreställer Sankt Michael som väger själar - en bild bland de äldsta i världen.

Vi tog oss in i skogen och fann ett kors - ett brudkors. En sägen från början av 1800-talet berättar om ett brudfölje som red från Petes genom skogen mot Rikvide. När de passerade ett öppet fält blev brudens häst så rädd att den skenade och bruden föll av och dog. Därav korset - Korsakrar. Under de mörka timmarna hör man hennes (Korsakarsfräuin´s) klagan. Vid ringkorset invid Sigleifs kvie mötte vi ett ridande sällskap på islandshästar, kanske var de från Hallvide hästgård.

En väl bevarad gammal hästgift - häststall - har agtak som går ända ner till marken. Med taggråd på taket, skulle man skydda hästarna därinne mot häxorna.

Vi kom ut på en liten udde Sandskallen. Skränande tärnor och skarvar låg som ett pärlband mot bakgrunden av Näs vindkraftsvingar. Mot den värmande stugväggen och upplagda båtar intog vi medhavd lunch.

Färden vände norrut på grusiga vackra strandvägar mot Kvarnåkershamn. Låglänt terräng med gamla och nya små hus. Snoderån var nästan torrlagd. I Kvarnåkers-hamn planeras en avsaltningsanläggning. Bo Rums vandrarhem har uthyrning av bulhus byggda av gediget ektimmer. Nästa cykeltur med Cykelfrämjandet blir i Visby med omnejd, lördag 29 juli.