Hela deras liv finns i mobilen – nu delar de med sig

I ett rum i Hemse folkhögskola sitter Henrik Teleman och Zainab Witwit och intervjuar Amina Albasha. Hon visar också sina bilder i telefonen: bilder från Syrien, från flykten till Sverige och från det nya hemlandet.

Henrik Teleman och Zainab Witwit intervjuar flyktingar i Sverige om deras gamla liv, flykten och nya liv och samlar in bilder från deras mobiltelefoner. Resultatet kommer att bli en utställning samt en bok.

Henrik Teleman och Zainab Witwit intervjuar flyktingar i Sverige om deras gamla liv, flykten och nya liv och samlar in bilder från deras mobiltelefoner. Resultatet kommer att bli en utställning samt en bok.

Foto: Mona Staflin

livet i bilder2016-11-30 07:00

Amina Albasha kom till Sverige för 13 månader sedan och bor nu i Burgsvik med man och fyra barn.

I konstprojektet "I telefonen finns hela människan" söker Henrik Teleman, med kollegan Zainab Witwit, upp flyktingar över hela Sverige för att se vilka bilder de har i sina telefoner. Men det är historierna bakom bilderna som är det intressanta.

Amina Albasha berättar om livet i staden Murak i Syrien, som är känd för sina pistageodlingar.

Det är med sorg hon berättar om staden som förstördes av kriget. Hennes hus finns inte mer och pistageträden har bränts ner.

– När du tänker på din stad vad är det första du tänker på? frågar Henrik Teleman.

– Jag vill åka hem, säger Amina och blir tårögd.

Men när hon berättar om staden, om hur barnen klättrade i pistageträden och arbetet med att plocka nötter tillsammans med hennes vänner, är det med glädje.

– Under två månader doftar den bara av pistage, säger hon och skrattar.

Amina Albasha berättar även om flykten. Det var ett sorgligt beslut, men det var för farligt att stanna kvar.

Familjen flydde till Turkiet och vidare med båt till Grekland. Mitt ute på havet stack två män sönder båten. Hon vet fortfarande inte varför.

– Det var första gången för oss i en båt, vi kan inte simma. Vi skrek väldigt högt, vi var extremt rädda, berättar Amina.

De blev räddade av en annan båt som tog dem tillbaka till Turkiet. Efter tredje försöket tog de sig till Grekland och så småningom till Sverige.

– Om jag varit född i Sverige hade mitt liv varit mycket bättre. Det är bra här, barnen kan inte höra kriget och det känns väldigt tryggt.

Under projektet kommer ett hundratal flyktingar att intervjuas och många historier liknar varandra.

– Som du märker är jag inte så intresserad av flykten, vi har så många sådana berättelser, utan jag är mer intresserad av pistageodlingen. Jag samlar på konkreta livsberättelser, därför vill jag veta hur det luktar när pistageblommorna blommar.

Under en vecka kommer Henrik och Zainab att träffa 12-15 personer på Gotland. Hemse folkhögskola har hjälpt till att upprätta kontakt med intervjupersonerna på Gotland och inom några månader kommer en lokal utställning att presenteras. I juni kommer allt material att samlas i en vandringsutställning, som startar i Visby under Almedalsveckan, samt i en bok.

– Jag fokuserar inte i första hand på flyktingsituationen, de är så mycket mer än flyktingar. Den här utställningen ska visa på spänning, romantik, längtan och en del hemskheter, men man kommer också att kunna skratta, säger Henrik Teleman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om