De tog hem årets "Gutar frågar gutar"

Frågesport Spänning rådde ända in i det sista när "Gutar frågar gutar" avgjordes under söndagen. Efter tre utslagsfrågor stod det till slut klart vilka som tagit hem årets tävling.

Vad heter Louise Etzners-Jakobsson häst, hur djupt är Sigvalde träsk och vilken präst kunde hänga sina handskar på solens strålar och förutsäga sin egen dödsdag? Det var några av frågorna som ställdes när "Gutar frågar gutar" avgjordes under söndagen.

– Det har varit jobbigt, men kul, att komma på frågorna. Vi har hållit på sedan i maj, säger förra årets vinnare Bosse Jakobsson, som under söndagen kunde lämna över stafettpinnen till det nya vinnarlaget.

Och det blev en riktig rysare. Mats Lindström från Gerum och Lars Jakobsson och Gunnar Bolin från Eskelhem höll en stabil ledning genom hela tävlingen. Men mot slutet började Wallin-laget från Sanda, bestående av tre generationer med Ellen Wallin, Anki Wallin och Anna Hemmungs, att knappa in. När samtliga frågor hade ställts stod det lika och det krävdes till slut tre utslagsfrågor innan det stod klart vilka som tagit hem tävlingen.

– Det känns bra, vi kunde lite om allting. Men vi trodde att Lars och de andra skulle ta hem det. Hade det varit en fråga om sport eller gutamål som avgjorde så hade vi förlorat, konstaterar en av vinnarna, Anki Wallin.

Men det blev ingen fråga om sport eller gutamål som avgjorde, utan den sista utslagsfrågan krävde att man skulle kunna så många socknar på fyra bokstäver som möjligt. Av fjorton möjliga lyckades vinnarlaget att komma på tretton.

– Vi glömde Fole, förlåt, säger Anki Wallin och tittar ursäktande på Peder Fohlin, som äger Krampbroboden i Fole.

Ellen Wallin, som fyller 90 år nästa månad, tog i och med söndagens vinst hem sin femte seger sedan hon var med och tävlade för första gången år 1984.

Vad är det som gör att du är med och tävlar år efter år?

– För att det är roligt med frågor, vittja, säger Ellen Wallin.

Frågorna från finalen kommer ut på sajten under måndagen.

 
 
  • Mest läst senaste dygnet

Familj