Stoppa HIV-spridningen!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att ändra på människors beteenden och invanda mönster är dock inget man gör i en handvändning. Särskilt inte när det handlar om sex, eftersom sex är något som många finner tabubelagt, skamligt och svårt att prata om på ett seriöst sätt. Vad som måste till är därför större öppenhet, mer dialog och ökad informationstillgänglighet.
Det nationella HIV-rådet, som jag är ordförande för, arbetar med att utveckla och förbättra arbetsmetoderna som används i kampen mot smittspridning. Till hösten kommer vi att presentera flera viktiga strategidokument som skall ligga till grunden för vår fortsatta verksamhet. Det finns många viktiga kanaler och verktyg att använda i detta arbete. Kondomer måste göras mer lättillgängliga, kunskap få vidare spridning och desinformation måste motverkas.
I detta arbete spelar skolan en avgörande roll. Sexualundervisningen måste bli bättre och kompetensen hos de lärare som skall lära ut dessa livsviktiga kunskaper måste stärkas. Regeringens nyligen annonserade satsning på 110 miljoner för ökad jämställdheten i skolan är därför ett mycket välkommet initiativ. En prioriterad del i satsningen är förbättrad sex- och samlevnadsundervisning. För att alla elever skall vara garanterade vissa basala kunskaper skall tydligare mål utarbetas. De lärare som har förmånen att undervisa i sexualkunskap skall också erbjudas mer utbildning för att vara uppdaterade kunskapsmässigt och för att utveckla förmågan att föra en god dialog med eleverna kring sex- och samlevnad.
Utöver detta satsar staten i år 145 miljoner på att bedriva nationella och lokala aktiviteter i kampen mot smittspridning av sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa pengar fördelas till ideella organisationer dels via Socialstyrelsen och dels via landsting och kommuner. Både stora och etablerade organisationer som RFSU, RFSL, HIV-Sverige och Somaliska hälsoteamet, men även andra frivilligorganisationer, utgör oerhört viktiga kanaler för att nå ut - både via kunskapsspridning och kondomutdelning - till fler av de grupper där könssjukdomar ökar stort.
I arbetet mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar måste vi verka för att förena alla goda krafter. För att kunna möta de utmaningar som vi står inför behöver arbetet också förnyas och samordnas. Vi behöver göra rätt saker på rätt sätt och mer kostnadseffektivt. Som ordförande för nationella HIV-rådet ser jag som rådets främsta uppgift att förena alla goda krafter kring insatserna mot hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Arbetet mot dessa sjukdomar är idag en bred samhällsfråga där alla tjänar på samarbete och en god dialog.
I morgon börjar Almedalsveckan här på Gotland. Under en hel vecka samlas människor med ett gemensamt politikintresse för att debattera, ta in ny kunskap och knyta kontakter. Liksom vid andra sommarevenemang, som exempelvis Hultsfredsfestivalen eller Båstadtennisen är det viktigt att ta sexuellt ansvar. Att hjälpas åt att sprida kunskap, information och värderingar om att kondom skall vara en självklarhet när man har sex med någon man inte lever i en monogam relation med. Ansvaret ligger hos oss alla - respektera både dig själv och din partner genom att använda kondom.