Allt fler kungsörnar - men få river får

15 får revs och dödades av kungsörn på Gotland i fjol. Därmed ligger Gotland i topp i riket när det gäller angrepp av kungsörn på tamdjur. Fårägarna ersattes med 1 200 kronor per lamm.

Kungsörn. En gotländsk kungsörn på jakt, den här gången med siktet inställt på en hare som den upptäckte från spaningsplatsen i en grantopp.Foto: Robert Gahnfelt

Kungsörn. En gotländsk kungsörn på jakt, den här gången med siktet inställt på en hare som den upptäckte från spaningsplatsen i en grantopp.Foto: Robert Gahnfelt

Foto: Robert Gahnfelt

Gotland2009-03-02 04:00
Förra årets betalade staten ut för hela landet, nästan 92 miljoner kronor i ersättning för rovdjursrivna tamdjur och för betesskador på växande gröda. En liten del av pengarna, en halv miljon kronor, hamnade på Gotland, där merparten gick till lantbrukare för ersättning på gröda och där skadorna orsakats av betande gäss. I den summan ligger också kostnader för att förebygga skadorna, till exempel med anordningar för att skrämma gässen eller sådd på marker för att locka gässen bort från annan gröda.
Örnrivna lamm på Gotland kostade staten 18 000 kronor förra året.

Mest på Gotland
Viltskadecenter, som arbetar på uppdrag av naturvårdsverket, rapporterar om totalt 17 angrepp av kungsörn i hela landet i fjol varav 13 fall på Gotland där örn dödade får. Dessutom saknas två lamm som misstänks vara rivna av örn. De två enda kända fallen utanför Gotlands länsgräns med örndödade får skedde i Jämtland och i Västa Götaland.
När det gäller bidragen för ersättning av gåsskador så har dessa ökat kraftigt de senaste fem åren. Ersättning har också betalats ut för åtta fall där tranor har ätit av bondens grödor, vilket som regel handlar om att tranflockar mumsat på potatis. Kungsörnsstammen på Gotland har växt och enligt en inventering som gjordes 2007, fanns cirka 50 revir på Gotland. Totalt häckade då 29 par kungsörn vilket var ett rekord. 13 av dessa häckningar misslyckades dock.
Studier på Gotland har visat att man kan minska skaderisken på fårbesättningar genom att lamningen sker i anslutning till ett fårhus eller genom att man har bevakning i markerna under den känsligaste tiden, antingen med herdar eller med hundar.
Under perioden 1997 till 2006 betalade länsstyrelsen ut ersättning för 63 örndödade lamm, alltså i genomsnitt sex får per år, skriver länsstyrelsens kungsörnsexpert Stellan Hedgren i en artikel i Bläcku, Gotlands ornitologiska förenings medlemsskrift.

Räv, korp också
Stellan Hedgren noterar också att räv, korp och kråka bedöms av fårägarna själva, vara ett större hot mot nyfödda lamm än kungsörn.
De senaste uppgifterna talar för övrigt om ett 40-tal häckande par kungsörn på Gotland. Ökningen kan dock vara skenbar och bero på en intensivare inventering som leder till att man hittar revir som tidigare inte kunnat dokumenteras.
Tomas Johansson handlägger frågor om rovdjursskador på länsstyrelsen. Han konstaterar att det i pengar räknat, är mycket blygsamma belopp som kan skrivas på örnkontot.
- Gåsskadorna däremot kostar över en halv miljon och sälskadorna drygt 300000 kronor.

Blir utan peng
Han berättar att en markägare som misstänker örnangrepp på ett lamm, ska ringa länsstyrelsen och göra en anmälan. Förre länsjaktvårdaren Rolf Beinert har sedan uppdraget som besiktningsman. Han undersöker det dödade lammet och kan med sin vana och långa erfarenhet, avgöra om djuret var dött eller levde när markägaren såg det sitta på bytet.
- Oftare är det ju räv eller hund som varit framme. Att man ser örn på ett dött lamm är inte konstigt eftersom örnarna till stor del lever av kadaver.
Länsstyrelsen vägrar då och då att betala ut pengar för påstådda örnskador just för att man kunnat visa att lammungen inte dödats av örn.
Länsstyrelsen har hittills inte fått någon ansökan om skyddsjakt på kungsörn.
Eftersom lammnäringen seglar i medvind parallellt med att antalet örnar ökar, kunde man tänka sig en ökad konfliktrisk mellan örnstammen och fårnäringen. Men går det att förebygga örnskador?
- Det kan nog vara svårt. Men om djuren lammar hemma vid gården minskar förstås risken för angrepp från kungsörn.
Robert Gahnfelt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om