"Klart att jag bor kvar på Gotland"
- Att vara lagman innebär att få bestämma själv och att rätta till myndighetsbeslut som blivit fel, säger lagman Peter Freudenthal.I förra veckan fyllde han 65 år och den 15 februari flyttar länsrätten från Gotland och läggs samman med länsrätten i Stockholm
Lagman Peter Fredenthal. Han vill verka utan att synas och är nöjd med att vara en offentlig doldis.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Länsrätten är en förvaltningsdomstol som handlägger mål som rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Överklagande sker till kammarrätten i Stockholm med Regeringsrätten som högsta förvaltningsdomstol.
12 enheter
Nu ska 23 länsrätter i Sverige bli 12 förvaltningsenheter.
Peter Freudenthal är motståndare till, och ser flera nackdelar med, att länsrätten på Gotland, den minsta i landet, flyttas till fastlandet.
- En domstol ska finnas nära de människor som berörs. Det skulle vara bättre om länsrätten fick, tillsammans med tingsrätten, vara kvar på ön och samarbeta. Då skulle vi bli mer rationella och klara vår eventuella sårbarhet
Försämrad service
Han pekar på försämrad service för gotlänningarna och att gotländska ärenden försvinner i mängden när länsrätten på Gotland flyttas över till Stockholm. Packningen är påbörjad och med garanterade tjänster erbjuds de 11 medarbetarna att följa med jobben.
- Jag är folkpensionär men får vara kvar till 67 och än är det inte avgjort hur det blir med min tjänst. Klart är att jag bor kvar på Gotland. Efter 25 år på ön är detta hemma för mig, säger Peter Freudenthal som också gläds åt mer tid för golf.
Hudiksvall
Han är uppvuxen i Hudiksvall och läste juridik i Uppsala, satt ting som notarie i Sala, en nu nedlagd tingsrätt, och fortsatte domarebanan vid kammarätten i Sundsvall och sedan fem år som rådman i Luleå. 1985 kom han till Gotland som lagman vid länsrätten. Det är med tillfredställelse som han ser tillbaka på sina många år i domstol och ett yrkesval han skulle göra om
- I länsrätten kan vi rätta till missar hos myndigheter som ofta arbetar under press och stress. Då får vi tänka efter en gång till och klara ut detaljer, konstaterar Peter Freudenthal.
Tvångsmål
- De ömtåligaste ärendena är tvångsmål, då vi har att pröva när exempelvis socialtjänsten går in och tar hand om barn och ungdomar som far illa hemma, vård under tvång av psykiskt sjuka, eller en missbrukare. Ur minnet träder en missbrukare fram, missnöjd med länsrättens beslut om omhändertagning.
- Efter några år möttes vi på färjan. Då tackade han för domen. Det blev bra sade han, och glad blev jag, säger Peter Freudenthal.
Länsrätterna kom till 1979 som en ny domstol i det svenska domstolssystemet.
På Gotland var låg länsrätten först i länsstyrelsen lokaler på Söderväg, därefter vid Wallers plats och sedan vid Ryska gränd.
Sedan1997 har länsrätten i Gotland funnits jämte tingsrätten på Artillerigatan i Visby.
På Gotland var låg länsrätten först i länsstyrelsen lokaler på Söderväg, därefter vid Wallers plats och sedan vid Ryska gränd.
Sedan1997 har länsrätten i Gotland funnits jämte tingsrätten på Artillerigatan i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!