Tyskland är inte grönt

Gotland2011-04-01 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är tysk energipolitik populär igen. Det borde den inte vara. Men efter jordbävningen i Japan, där en tsunami slog ut kylningen på avstängda reaktorer, blåser de politiska vindarna i Tyskland kraftigt för att hålla fast vid den energipolitik de haft ganska länge. Den kärnkraft de har ska då inte som hos oss hållas i drift med nya investeringar, ökad effekt och skärpt säkerhet. Den ska inte heller ersättas med modernare och större reaktorer med kylsystem som går med självcirkulation utan behov av reservström för nödfall. I stället ska den stängas av successivt.

Inte bara i Tyskland tycks en del mena att en sådan energipolitik är grön och progressiv. Till och med i Sverige finns uppfattningen att tysk energipolitik är grönare än svensk, att den nu blir ännu grönare och att den är en god förebild.

Fakta om klimathotande utsläpp säger något helt annat. Per invånare släpper Tyskland ut dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som Sverige.

Än mer talande är dock hur mycket koldioxid som olika länder på liknande utvecklingsnivå släpper ut i förhållande sin produktion och levnadsstandard. Det internationella samarbetsorganet i energifrågor - IEA - tar fram statistik om just detta. IEA sätter också utsläppen i relation till varje lands BNP omräknad med s.k. köpkraftspariteter för att visa den verkliga ekonomiska standarden utan snedvridning av ostadiga valutakurser.

Den som bara ser till geografi och näringsstruktur skulle kunna tro att Sverige låg i toppen med stora utsläpp i förhållande till ekonomins storlek. Men så är det inte.

I mittfältet i Västeuropa finns en grupp länder som vi i en jämförelse kan ge index 100, Storbritannien, Irland, Danmark och Italien.

Sverige har då index 54, koldioxidutsläppen i förhållande till produktionen är alltså mer än 45 procent lägre än länderna i mittfältet. Frankrike har 75, Spanien 104, Holland 118. Tyskland, Belgien, Grekland och Finland har alla indexvärdet 121!

Jämfört med Tyskland har Sverige ganska kallt klimat, långa transporter och en rad energitunga basindustrier. Ändå ger tysk energipolitik koldioxidutsläpp i förhållande till produktionen som är omkring 125 procent större än de svenska.

Sverige är faktiskt bäst av alla världens industrialiserade länder. Det beror bara till en del på vår vattenkraft. Att vi kan vara ett avancerat export- och industriland, i likhet med Tyskland, men med utsläpp som är klart mindre än hälften av deras beror på att Sverige satsat på både kärnkraft och biobränslen. Skogsindustrin och skogsbruket tillsammans med kärnkraftverken har sänkt de svenska koldioxidutsläppen så att vi blivit världsbäst.

Vi har mer att göra - trafikens oljeberoende är ett stort miljö- och säkerhetshot som vi ta oss ur.

Men tyskarnas energipolitik är inte grönare än vår. Den ska vi inte ta som förebild. De har visserligen gjort ett stort nummer av generösa bidrag till solceller. Men deras huvudlinje är att avveckla kärnkraften och fördjupa beroendet av fossila bränslen.

Tysk brunkol eldas i stor skala.

Den stora gasledningen i havet öster om Gotland visar hur fossilgasen är och förblir kärnan i den förment gröna tyska politiken.

Läs mer om