Elevutställningen - det är här det händer

Storstilat. Isa Engström i sin stora stol av järnskrot.

Storstilat. Isa Engström i sin stora stol av järnskrot.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-05-06 04:00

Redan i trapphuset möts besökarna av en sopsäck med en lapp med texten "här börjar konsten" skrivet i röda versaler. Väl uppe råder ett smärre konstkaos, där eleverna från konstskolans två linjer, Grundutbildningen och Projektkonstutbildningen, tillsammans med lärare och konstskolerektorn Torbjörn Limé, hänger utställningen under workshopsformer.

- Det känns kul, roligt och intressant att stå här igen. Lite extra roligt är att vi har ett bra samarbete med Konstmuseet och kan ge eleverna den extra skjuts som det är att få ställa ut på en institution, säger Torbjörn Limé.

Utbildningarna syftar till att förbereda eleverna för högre konststudier och Konstskolan arbetar aktivt med att låta eleverna prova på så många olika tekniker som möjligt. Nytt för detta läsår har varit en textilkurs med broderi, vilket också fått genomslag i utställningen.

En av dem som ställer ut broderier är Astrid Raff, som visar två porträtt av renässanskvinnor, i stjälkstygn och efterstygn. Broderierna hör ihop med Astrid Raffs övriga verk, en videoinstallation och en oljemålning, som alla kretsar kring en resa till Berlin.

- Jag är förälskad i renässansen. Det har jag upptäckt nu i alla fall, säger Astrid Raff i videon.

I vintras reste hon tillbaka till staden där hon bodde i början av 2000-talet, en återresa till det liv hon levde där och då, men också en tillbakablick på konsthistorien. Under sitt återbesök i staden gjorde Astrid Raff en videodagbok, som resulterat i videoinstallationen "Kokong Berlin".

-Det är lite som en kokong, jag har valt att filma i det lilla köket. Kokong handlar ju också om att det ska leda till något, komma ut något mera färdigt, säger hon.

Vid sidan av monitorn står ett vykortsställ, som till vernissagen kommer att var fyllt av fotografier i vykortsformat och ovanför hänger ytterligare ett broderi, Berlins tunnelbanesystem, med fraser från de automatiska meddelande som ropas ut i tunnelbanan.

- Det är olika varningar och sånt, som jag är förtjust i, säger Astrid Raff.

Människor, kroppsdelar, vackra landskapsvyer och mer urbana miljöer - årets elevutställning rymmer ovanligt många figurativa teckningar och målningar.

- Det tar avstamp i konstvärlden där måleriet kommit tillbaka och många unga intresserar sig återigen för figurativt måleri, säger Torbjörn Limé.

Lisa Lans har gjort flera landskapsmålningar, men också ett jättelikt självporträtt i kol på papper.

- Jag gillar att måla människor och då känns det enkelt, mig själv har jag alltid och behöver inte fråga, förklarar hon.

Therese Jönsson visar en svit om tre stora akrylmålningar av färgmättade händer på mdf.

- Jag har aldrig målat händer förr så jag tänkte att det ska jag göra, säger Therese Jönsson som är glad över att få ställa ut.

- Jag tycker att det är kul att visa dem för andra och få veta vad de tycker - få lite andra åsikter het enkelt.

Utställningen har även inslag av skulptur, stort och smått, som Agust Gydemo Östboms närmare 50 fantasyfigurer i järntråd, inspirerade av den amerikanska skräck- och science fictionförfattaren Howard Phillips Lovecraft.

- För att det är kul och jag mår bra av det, är hans enkla svar på frågan varför.

Isa Engströms har gjort en bastant stol av diverse järnskrot.

- Den är svetsad, ihopskruvad, sågad och bankad. Jag ville bygga något stort. Ryggen är en gammal motorhuv, det står US på den så jag tror att det är från någon slags militärjeep. Jag hittade den första dagen på skolans gård och kände bara att jag måste göra något av den, säger Isa Engström.

Utställningen som öppnar på lördag pågår till och med 25 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om