"Vinden har vänt för vindkraften" löd en rubrik i tidningen Land förra veckan. Där framgick att det var så synd om de som satsat på vindkraft för de fick för lite betalt. De hade inte fått mer än 45 öre/kwh, så nu gick de med förlust. Det behövdes minst 20 öre till för att det skulle gå ihop och ytterligare något öre till för att gå med vinst.
Men för vem och vad är elproduktion egentligen till för? Jag trodde i min enfald att elen, som allt annat, skulle produceras på så sätt att industri och övriga konsumenter skulle få tillgång till den så billigt som möjligt.
Men vad fel jag har haft. Tydligen är det så att konsumenten ska betala extra mycket för elen och på så vis skapa stora vinster för vindkrafts- och markägare.
Nu är tydligen, enligt tidningen, många illa ute och läget så allvarligt att många kommer att få bekymmer med likviditeten. Ja, läget är så allvarligt att även bankerna har blivit tveksamma till nyinvesteringar.
I det här läget driver Regionen och Länsstyrelsen att vindkraften ska byggas ut här på Gotland. Väderradar ska flyttas, nya kablar ska dras till fastlandet, elnätet på Gotland ska byggas ut, natur förstöras, allt utan hänsyn till boendemiljö och landsbygdsutveckling.
Men kanske den bakomliggande tanken är, att genom ett nytt grepp tvinga fram ett ekonomiskt kaos på landsbygden, satsa på att ännu fler att bli arbetslösa och flyttar in till Visby.
Då har man i ett enda genialiskt grepp lyckats klara av både en positiv landsbygdsutveckling och kan då med gott samvete låta alla barn gå i skola i Visby.
"Fan tro’t, sa Rellingen"