EU:s framtida IT-politik

I dag är det sista dagen på ordförandeskapsmötet Visby Agenda - ett möte om EU:s framtida it-politik. Under två dagar har cirka 350 personer deltagit i mötet på kongresshallen i Visby.

Visby strand. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och EU-kommissionären Viviane Reding är två av 315 delegater på mötet. Sammanlagt besökte 350 personer konferensen.

Visby strand. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och EU-kommissionären Viviane Reding är två av 315 delegater på mötet. Sammanlagt besökte 350 personer konferensen.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-11-10 04:00
- Det är en oerhörd prestige för oss och ett stort erkännande av Visby som ort i de här sammanhangen säger, Tobias Larsson, styrelsens ordförande i NT Management AB.
Sveriges ordförandeskap i EU har inneburit ännu en stor kongress i Visby. I dag är det sista dagen på ordförandeskapsmötet Visby Agenda, med underrubriken: creating impact for an eUnion 2015. Totalt 315 delegater och 35 personer i övriga befattningar har diskuterat en gemensam plattform för EU:s it-politik.

Hög dignitet
- Det är inte vår största kongress i antal besökare räknat, men den är av hög dignitet, säger Niklas Sjöblom, vd för NT Management AB
Tobias Larsson är mycket nöjd att konferensen hamnat i Visby.
- Det här är ett erkännande av oss och av Visby. EU-mötet hålls här för att kongresshallen finns, därför att den byggdes.

Telekompaketet
EU har nyligen antagit det så kallade telekompaketet och en av de hetaste frågorna är möjligheten att stänga av användare från internet.
- Det ska ske på ett rättssäkert sätt, folk ska inte kunna stängas av hur som helst, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c).
EU-kommissionären Viviane Reding, med ansvar för informationssamhälle och medier, förklarar att telekompaketet medger blockering vissa användare från internet.
- Det handlar inte om de som laddat ner en låt eller två, utan om personer som fällts i domstol för exempelvis barnporr och terrorism, säger Viviane Reding.
Beslut om avstängning ska ligga på nationell nivå. Piratpartiet på Gotland är tveksamma till om avstängning är en bra lösning.
- I Finland ser man tillgång till internet som en mänsklig rättighet. Möjligheten att blockera användare är lite som att stänga av någon från att ta emot post. Kompromissen är okej, men inte bra, säger Marcus Lagergren, piratpartiets vice ordförande i Gotlands valkrets.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om