Spelar gotlänningarnas åsikt ingen roll, Mona Sahlin?

Gotland2008-07-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mona Sahlins krav på att driva igenom Ansvarskommitténs förslag är ett allvarligt hot mot Gotlands möjligheter att få fortsätta vara en egen region. Det är upprörande att socialdemokraterna vill tvinga in Gotland i en ny regionindelning utan att ens tillfråga gotlänningarna innan. Vi moderater är öppna för att skapa regioner i de delar av landet där de efterfrågas, men vill till skillnad från Mona Sahlin att de ska växa fram underifrån.

I samband med den nyligen avslutade politikerveckan i Almedalen, klargjorde Mona Sahlin hur hon ser på Gotlands framtid. Hon aviserade att hon och socialdemokraterna vill genomföra Ansvarskommitténs förslag om storregioner utan onödig tidsspillan. Idén är att Sveriges landsting i framtiden ska formeras om till mellan sex och nio storregioner med ansvar för bland annat sjukvården.

Vi är oroliga för konsekvenserna för Gotland om socialdemokraternas krav på en snabb regionindelning skulle bli verklighet. I kommitténs slutbetänkande framgår tydligt att Gotland inte har någon som helst möjlighet att bli en egen region, vilket man ansökt om att få bli. Bland kraven som nämns finns att varje region måste ha en minst en miljon invånare liksom ett eget universitet.

Mona Sahlins stöd för Ansvarskommittén är ett hot mot Gotlands framtid som egen region. Det går inte att ställa sig bakom kommitténs förslag och samtidigt säga sig vilja låta Gotland fortsätta vara en egen regionkommun. I Ansvarskommitténs slutbetänkande är det uppenbart hur man ser på Gotlands framtid: "Gotland har inga möjligheter att ensamt axla de uppgifter Ansvarskommittén på längre sikt vill ge regionkommunerna och har närmast anknytning till Stockholm."



Socialdemokraterna visar nu upp sin klassiska tilltro till centralstyrda lösningar utan respekt för medborgarna. Partiledningen i Stockholm har bestämt sig för att storregionerna ska stressas fram till varje pris. Vad väljarna på Gotland har att säga om saken verkar vara mindre viktigt eftersom de inte ens ska tillfrågas innan.


Processen lider inte bara av ett demokratiskt underskott. Konsekvenserna för Gotland liksom många mindre orter i landet riskerar att bli problematiska. Det gäller inte minst tillgången till kvalitativ sjukvård i glesbygden. Vad blir kvar till de mindre lasaretten när grundtanken med storregionerna är att istället satsa på storstädernas vårdinrättningar? Hur blir tillgängligheten i sjukvården bättre av att resurser koncentreras till landets större sjukhus?

Vi moderater avvisar inte kategoriskt regiontanken. Tvärtom är vi öppna för att skapa regioner men vår ståndpunkt skiljer sig åt från socialdemokraternas på två viktiga punkter.

För det första menar vi att regionerna måste få växa fram underifrån, inte drivas igenom av politiker i Stockholm. Ansvarskommitténs förslag innebär en viktig förändring av hur Sverige styrs och det är naturligt att medborgarna först får säga sitt. För att regionerna ska genomföras krävs det enligt vår mening en tydlig folklig förankring.

För det andra är vi öppna för att Sverige inte behöver se exakt likadant ut precis överallt. Regionerna kan vara svaret i vissa delar av landet medan rådande struktur passar bättre på andra håll. Varje regionansökan bör därför prövas för sig utifrån faktorer som hur det påverkar vården, regional utveckling, framväxten av arbetsmarknader och relationen mellan väljare och valda.

I Sverige ska alla människor ha tillgång till god sjukvård och känna att de kan påverka sin egen framtid. Det gäller inte bara människor som bor i storstäderna utan är lika viktigt på landsbygden. Socialdemokraternas krav på att ovanifrån stressa fram storregioner över hela Sverige, är ett politiskt spel på medborgarnas bekostnad.

Vi moderater kommer att fortsätta arbeta för att gotlänningarnas röst ska höras. Gotland ska inte tvingas på Mona Sahlins storregioner i strid med medborgarnas vilja.
Läs mer om