Tillåt provborrning i Östersjön!

Gotland2009-11-04 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen har genom ett föga uppmärksammat beslut strax före sommaren försökt stoppa svensk prospektering av olja i Östersjön. Det är inte rimligt att Sverige på detta sätt avhänder sig möjliga råvarutillgångar, arbetstillfällen och skatteintäkter. Vi kräver nu en omprövning och en mer genomgripande debatt om varför inte även Sverige skulle kunna vara ett oljeproducerande land så länge vi är beroende av råvaran.

Polen och Ryssland utvinner idag olja ur rika oljefält nära gränsen till Sverige i Östersjön. Man har nu konstaterat att det finns en sannolikt stor fyndighet i ett område även i den svenska ekonomiska zonen. ’Dalders’, som området heter, gränsar till grannländernas zoner i Östersjön och har en potential på uppemot 350 miljoner fat olja. Om bedömningarna skulle visa sig vara riktiga skulle en utvinning kunna ge svenska staten cirka 50 miljarder i skattintäkter och bidra till upp emot 15 000 årsarbetstillfällen. Licensen för att provborra och utvinna en eventuell fyndighet i området ligger hos det före detta statliga bolaget OPAB som under 40 års tid provborrat olika platser i Östersjön.

Regeringen har nu stoppat alla former av provborrning i svenska delen av Östersjön. Frågan är dock om denna sorts principbeslut rimligen hör hemma i Riksdagen. Frågan om Sverige skulle kunna vara en oljeproducerande nation - under strikta miljöregler - förtjänar en nationell debatt, anser vi.
En Sifoundersökning från 2008 som OPAB lät göra visade att 74 procent av svenska folket vill att regeringen ska tillåta provborrning för att bekräfta om det finns någon olja i Sveriges del av Östersjön. Dalders stannar inte vid gränsen för Sveriges ekonomiska zon så finns där olja så kommer den att tas upp - fast från andra sidan.

Detta innebär att Sverige inte bara avhänder sig eventuella skatteintäkter utan även arbetstillfällen och inte minst möjligheten att påverka hur oljeprospektering och oljeutvinning sker i Östersjön.
Tunga samhällsintressen representerade i remissinstanserna var positiva till en provborrning på grund av projektets begränsade miljöpåverkan i kombination med de stora positiva resultat en provborrning skulle ge - men dessa ignorerades av regeringen vid beslutet. Naturvårdsverket, Fiskeriverket, Försvarsmakten, Statens Energimyndighet Sveriges geologiska undersökning, samt Länsstyrelserna i Blekinge, Gotland och Kalmar län var alla positiva till provborrning.

OPAB har överklagat beslutet eftersom det strider mot egendomsskyddet och att det brister i underlagen. I dagarna kommer utslaget och om regeringsrätten underkänner beslutet finns det utrymme för regeringen att ompröva beslutet och låta riksdagen behandla frågan, samt lyssna på de tunga remissinstanser som ville tillåta provborrning. Vi hoppas att möjligheten inte går Sverige ur händerna - för miljön, jobben och ekonomins skull.
Läs mer om