Klimatutmaningen Àr vÄr tids ödesfrÄga

"Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrÄn vÄr och regeringens mÄl kring klimatomstÀllning" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

"Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrÄn vÄr och regeringens mÄl kring klimatomstÀllning" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Budget2019-11-27 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Klimatutmaningen Ă€r vĂ„r tids ödesfrĂ„ga. Över hela vĂ€rlden stĂ„r barn och unga pĂ„ barrikaderna i Fridays for Futures klimatstrejk. 

Svenska Greta Thunberg gĂ„r frĂ€mst i kampen. Vi vet att för att nĂ„ 1,5-gradsmĂ„let krĂ€vs stora förĂ€ndringar. FörĂ€ndringar krĂ€ver politiskt mod, beslutsamhet och vilja. Klimatutmaningen Ă€r allas och det Ă€r lokalt förĂ€ndring behöver börja. 

Stefan Lövfens regering har pekat pĂ„ Gotland att gĂ„ före som pilot i omstĂ€llningen till ett helt förnybart energisystem. 

Det gjorde regeringen för att Gotland och gotlĂ€nningar varit tidiga i att testa ny teknik och innovativa lösningar. Samtidigt har Gotland exceptionellt bra förutsĂ€ttningar för grön el genom sol och vind. Öar pekas av EU ocksĂ„ ut som extra tacksamma som testbĂ€ddar. 

Gotland Ă€r en av öarna som finns med i EU:s initiativ Clean Energy for EU Islands. Tack vare det finns mycket pengar att hĂ€mta för projekt som syftar till omstĂ€llning. 

PĂ„ Energimyndigheten har vi mĂ„nga personer med olika kompetenser som jobbar med omstĂ€llning Gotland. Uppsala universitet har lagt utbildningsprogram och forskning kopplat till pilotuppdraget. 

Vattenfall och Geab stĂ„r i startgroparna för att testa nya system för flexibel elmarknad och nĂ€sta generations smarta elnĂ€t-lösningar. GotlĂ€nningar Ă€r engagerade. 

I de första dialogerna kring vĂ„r nya regionala utvecklingsstrategi lyftes mĂ„l kring detta pĂ„ samtliga orter som bland det viktigaste. FörutsĂ€ttningarna Ă€r alltsĂ„ utmĂ€rkta. 

Region Gotland dĂ„? Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrĂ„n vĂ„r och regeringens mĂ„l kring klimatomstĂ€llning. 

Vi mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla vĂ„r förmĂ„ga att stĂ€rka arbetet utifrĂ„n piloten. I dag tackar vi nej till förfrĂ„gningar pĂ„ miljö- klimatomrĂ„det som hade inneburit mĂ„nga miljoner för gotlĂ€ndsk omstĂ€llning. Vi tackar nej för att vi inte har en tillrĂ€cklig egen organisation för att leverera i projekten. 

Den 18 november togs budget för Region Gotland i fullmĂ€ktige. Socialdemokraternas budget innehĂ„ller ett klimatpaket pĂ„ 15 miljoner. Alliansens budget ingenting. 

Vi vill att vi ska anta klimatutmaningen för vÄra barns framtid. Vi ser att vi ska anta klimatutmaningen och sÀkerstÀlla att HUR vi gör det ocksÄ leder till utveckling och nya möjligheter pÄ Gotland. Alliansen tycks inte se nÄgot av det. Det Àr olyckligt pÄ mÄnga vis.