Honung Àr ett av de mest förfalskade livsmedlen i vÀrlden, som bedragare kan tjÀna grova pengar pÄ. Straffet för livsmedelsbedrÀgeri har skÀrpts i Sverige, nu kan man fÄ fÀngelse, men honungsfusket fortsÀtter. Tills vidare bör den som vill ha Àkta vara köpa certifierad honung.
SÄ sent som i september avslöjades ett omfattande fusk med honung vid en internationell tÀvling i Montreal, dÄ man hittade antibiotikarester i hÀlften av alla tÀvlingsbidrag. Annars sker fusket ofta genom att honungen drygas ut med socker, eller sÀljs dyrt med falskt ursprung. Det har hÀnt att det som uppgetts vara honung i sjÀlva verket var fÀrgad sirap.
Enligt uppgift Àr det i honung importerad frÄn lÀnder utanför EU som det fuskas mest. UngefÀr hÀlften av den honung som konsumeras i Sverige importeras, i fjol till ett vÀrde av cirka 221 miljoner kronor. Importhonungen ska kontrolleras av importörer som kan vara grossister, stora livsmedelskedjor och ibland Àven biodlare. Importörerna stÄr i sin tur under kommunernas tillsyn.
Men myndigheternas honungskontroller Àr generellt mycket sparsamma. Branschorganisationen Biodlingsföretagarna har lÀnge kÀmpat för att Livsmedelsverket ska ta en mer aktiv roll i kontrollerna av honung. De menar ocksÄ att fler biodlare och bisamhÀllen i Sverige skulle minska utrymmet för importerad prisdumpad och falsk honung, men att butikerna dÄ mÄste vilja betala för Àkta honung. Enligt Biodlingsföretagarna har Sverige ett av de lÀgsta priserna pÄ inhemsk honung i Europa.
Konsumenter och butiker som vill ha Àkta vara, bör undvika misstÀnkt billig honung. Allra sÀkrast Àr att vÀlja certifierad honung som kontrolleras av oberoende revisorer, som ekologisk KRAV-mÀrkt eller Svenskt Sigill-mÀrkt honung.