Honungsfusk för mÄnga miljoner

Det vore bra med fler biodlare och bisamhÀllen i Sverige.

Det vore bra med fler biodlare och bisamhÀllen i Sverige.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Livsmedelsregler2019-10-21 11:09
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Honung Àr ett av de mest förfalskade livsmedlen i vÀrlden, som bedragare kan tjÀna grova pengar pÄ. Straffet för livsmedelsbedrÀgeri har skÀrpts i Sverige, nu kan man fÄ fÀngelse, men honungsfusket fortsÀtter. Tills vidare bör den som vill ha Àkta vara köpa certifierad honung.

SÄ sent som i september avslöjades ett omfattande fusk med honung vid en internationell tÀvling i Montreal, dÄ man hittade antibiotikarester i hÀlften av alla tÀvlingsbidrag. Annars sker fusket ofta genom att honungen drygas ut med socker, eller sÀljs dyrt med falskt ursprung. Det har hÀnt att det som uppgetts vara honung i sjÀlva verket var fÀrgad sirap.

Enligt uppgift Àr det i honung importerad frÄn lÀnder utanför EU som det fuskas mest. UngefÀr hÀlften av den honung som konsumeras i Sverige importeras, i fjol till ett vÀrde av cirka 221 miljoner kronor. Importhonungen ska kontrolleras av importörer som kan vara grossister, stora livsmedelskedjor och ibland Àven biodlare. Importörerna stÄr i sin tur under kommunernas tillsyn.

Men myndigheternas honungskontroller Ă€r generellt mycket sparsamma. Branschorganisationen Biodlingsföretagarna har lĂ€nge kĂ€mpat för att Livsmedelsverket ska ta en mer aktiv roll i kontrollerna av honung. De menar ocksĂ„ att fler biodlare och bisamhĂ€llen i Sverige skulle minska utrymmet för importerad prisdumpad och falsk honung, men att butikerna dĂ„ mĂ„ste vilja betala för Ă€kta honung. Enligt Biodlingsföretagarna har Sverige ett av de lĂ€gsta priserna pĂ„ inhemsk honung i Europa. 

Konsumenter och butiker som vill ha Àkta vara, bör undvika misstÀnkt billig honung. Allra sÀkrast Àr att vÀlja certifierad honung som kontrolleras av oberoende revisorer, som ekologisk KRAV-mÀrkt eller Svenskt Sigill-mÀrkt honung.