Visborg – en stadsdel för alla

I den verkliga världen påverkar markpriserna den framtida hyran för nya hyresrätter.

I den verkliga världen påverkar markpriserna den framtida hyran för nya hyresrätter.

Foto: Maria Jörgel Andersson/TT

Markpriser2019-10-01 18:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har rätt till en bostad. Samtidigt vet vi att trots att det byggts mycket på Gotland senaste åren har det inte i tillräckligt hög grad byggts så att vi möter behoven. Bristen på hyresrätter är stor. Dessutom måste vi jobba för att få fler bostäder till priser som fler har råd med.

Nu ska den nya stadsdelen på Visborg ta form. Vi är i ett skede där vi ska sälja mark för de första bostäderna i området. Först ut är vårt kommunala bostadsbolag Gotlandshem. Region Gotland måste säkerställa att vi gör allt vi kan för att nya bostäder som byggs på Visborg inte blir för dyra. Socialdemokraterna anser att regionen måste hålla nere markpriserna när vi anvisar mark för hyresbostäder. Det är vårt enda instrument för att bostäder med lägre hyror ska byggas.

Alliansen håller inte med. Socialdemokraterna kan inte acceptera det markpris som Alliansen beslutat om på 2500kr/BTA (bruttototalarea). Senast Region Gotland sålde mark till Gotlandshem låg priset på 1450kr/BTA. Det är en höjning av priset på 1050kr/BTA. 

Tre gånger sedan 2014 har Region Gotland sålt mark för mer än 2500kr/BTA. Samtliga gånger på mark som sålts till bostadsrättsändamål. Ser man till hur markpriset till hyresrätter i hela landet så såldes (2016) endast 4 procent till ett pris över 2500kr/BTA. Det är för Socialdemokraterna på Gotland orimligt att se att vi ska ta ett sånt högt markpris!

Vårt förslag var att marken ska säljas för 1600kr/BTA för mark som avsätts för hyresbostäder. Det skulle innebära 3400 kronor billigare hyra per år för en normal trea jämfört med Alliansens förslag till beslut. 

Vi kommer behöva differentierade markpriser på Visborg. Ett mål med Region Gotlands bostadspolitik är att vi ska bygga områden med blandade upplåtelseformer. Det rimliga är att ta ut högre markpris för mark till bostadsrätter och på så sätt säkra att Visborg blir en plats att bo och leva på för många gotlänningar och inte bara för de som tjänar mest!