1 800 stridsspetsar med kärnvapen står redo att avfyras. Med undantag för de flesta Natoländerna samt kärnvapenländerna Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien och Kina, antog Sverige tillsammans med 121 andra länder ett FN-avtal som förbjuder kärnvapen. Initiativet belönades förra året med Nobels fredspris.
Inför höstens val startade Gotlands fredsgrupp en namninsamling för en kärnvapenfri värld med uppmaningen att de som väljs till riksdagen ser till att Sveriges riksdag godkänner avtalet. Över 2 000 personer har nu undertecknat detta upprop.
I samband med Almedalsveckan fick fredsgruppen tillfälle att fråga försvarsminister Hultqvist varför regeringen ännu inte undertecknat det avtal man ställt sig bakom i FN. Försvarsministern hänvisade till att man inte kunde det eftersom man tillsatt en utredning. På frågan vad som finns att utreda fick vi inget svar. En företrädare för MP påpekade att hon då inte kunde skriva under namninsamlingen; ”vi sitter ju i regeringen nu”.
Hur ställer man sig i valstugorna? Fredgruppens gjorde en snabbenkät. För C, S, V, MP och FI fanns inga problem att underteckna. Med undantag för en person som redan skrivit på ville inte representanterna för SD ta personlig ställning mot partilinjen och tror inte på metoden att påverka. KD är osäker om partilinjen men har i övrigt samma inställning som SD.
Till dessa sällar sig L. Två manliga företrädare tyckte att Nobels fredspris hade solkats av att man hyllat FN-initiativet. De uttryckte stor rädsla för att USA och Nato kunde överge Sverige om vi godkände ett avtal om förbud mot kärnvapen. En L-kvinna skrev dock på.
M hade för tillfället ingen representant i stugan men vi vet sedan Almedalen att där finns de som anser att kärnvapen är nödvändiga samtidigt som en lokal representant skrivit på.
Det är uppenbart att påtryckningar från USA och Nato skrämt regeringen att fega ur. Enligt en Sifo-undersökning vill nio av tio svenskar att Sverige godkänner avtalet. Varför ska Sverige ge upp sin självständighet och underkasta sig en kärnvapenallians?