Gotland växer så det sprakar

Regions- & landstingsfrågor2019-11-26 18:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt ledande bedömare är Sverige på väg att gå in i en mer avmattad konjunktur, där skatteintäkterna kommer att öka allt långsammare samtidigt som arbetslösheten pressas uppåt. Det ställer krav på kommuner och regioner att ställa om – vissa i oerhört hög takt – när förutsättningarna förändras. Något som också gäller Gotland. Samtidigt är det viktigt att konstatera att Gotland just nu är inne i en mer expansiv fas än kanske någon annan av samma storlek.

Ser vi till en av de nya aktörerna, Uppsala Universitet på Campus Gotland, så är det en viktig tillväxtmotor. År 2013 fanns cirka 750 studenter på campus, medan det år 2019 finns uppemot 1250. Så tidigt som 2021 har man för avsikt att ha hela 1500 studenter – och en större programkatalog än man någonsin tidigare haft. Det bådar gott för framtida kompetensförsörjning av gotländskt näringsliv.

En nygammal aktör är också Försvarsmakten. Sedan försvarsbeslutet 2015 har uppemot 1,4 miljarder investerats på Tofta Skjutfält, vilket såklart får ringar på vattnet för lokala underentreprenörer. På personalsidan har man mer än fyrdubblats under samma tid. Det ställer krav på att vi har ett aktivt allmännyttigt bostadsbolag som kan bygga hyresrätter, bland annat i vårt stora stadsprojekt Visborg.

Vad gäller bostäder finns också skäl att nämna Gotlandshems arbete med att bygga på hela ön. Vi Allianspolitiker är övertygade om att vårt ägardirektiv till Gotlandshem möjliggör byggande i bland annat Slite. Just nu finns en tvist i ärendet, men vi är fast beslutna att både driva igenom nybyggnation i Slite och dessutom höja ambitionen i bolagets ägardirektiv till att bygga ännu fler bostäder.

Slutligen kan nämnas att den nya kryssningskajen som invigdes under 2018 var en välavvägd investering. Antalet anlöp har ökat betydligt och fortsätter i en positiv riktning. Med en fortsatt dialog tillsammans med det lokala näringslivet hoppas vi att Gotland snart kan erbjuda än fler upplevelser och varor för de turister som går iland – och då också utanför Visby.

De kommande åren kommer att bli krävande för Sveriges kommuner och landsting. Det är dock viktigt att konstatera att Gotland står bättre rustat än många andra – vi har inte drabbats av urbaniseringen i samma utsträckning som andra landsbygdslän, och vi har i god tid tagit initiativ för att stävja okontrollerade utgiftsökningar. Det är bra. Gotland växer och det ska vi ta vara på!