Färjan går väl åt båda hållen?

Envägskommunikation med Destination Gotland?

Envägskommunikation med Destination Gotland?

Foto: Dennis Pettersson

Resa2019-10-16 19:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Destination Gotlands hemsida kan man boka boende, aktiviteter, evenemang och resa för ett paketpris allt på samma ställe, om man nu ska åka från fastlandet till Gotland. Varför är det inte lika åt andra hållet?
Många av de som reser hit klagar på att det är så mycket billigare för gotlänningar att åka till fastlandet. Är det verkligen så?
Jag har upptäckt att om det är så att jag känner att jag behöver komma iväg ett tag, göra något roligt, återhämtande, till och med lärorikt. Om man tänker sig en weekendresa, är det ofta så att det bestäms veckan, eller till och med dagen innan avresa. Det man vill då är att det ska gå enkelt och snabbt att boka och på så få sidor som möjligt.
 

Någonting annat som jag tänkt på, så är det skillnaderna på biljettpriser mellan fastlänningar och gotlänningar. En fast boende på Gotland betalar endast 50 kronor mindre för samma biljett, enkel resa med ekonomiplats.
För ”alla+bilen”-biljetter, är det en skillnad på cirka 150 kronor.
Varför kan inte DG kompromissa genom att göra det roligare och lättare för dem som vill åka ifrån ön?
Några förslag på ändringar skulle kunna vara att man får tillgång på några paketpriser för en resa och boende i till exempel Stockholm, att hemsidan alltid är uppdaterad med en lista på några hänvisningar till hotell/vandrarhem, öppettider och priser till muséer och teatrar. Även guidade turer i riksdagshuset eller Gamla Stan, eller varför inte aktuella konserter.
Annars kan ju DG sänka priserna för gotlänningar?


Förslagen kan bli många. Det beror på hur DG tänker angående uppdateringar/förslag och målgrupper de vänder sig till, fastlänningar/turister och fast boende på ön?
Det finns många inom Gotlands media som skriver att färjan till och från Gotland är den bästa förbindelsen mellan ön och fastlandet.
I en insändare skriver Jessica Thunander (V) och Saga Carlgren (V): ”Som gotlänning tvingas man acceptera att ’vägavgiften’ höjs för att finansiera nya investeringar”. De menar då att den nya satsningen på mer miljövänliga bränslen ska gotlänningen stå för genom de höjda resepriserna.
Det är precis det som händer, priserna må ha höjts för alla, men det är gotlänningen som får lida för att dennes bästa förbindelse med resten av världen blivit dyrare.


Det är hög tid att Destination Gotland börjar erbjuda de fast boende gotlänningarna något mer för att de bor på ön. Färjan går väl ändå mellan Gotland och fastlandet, och inte som en envägs destination?