Ingen kille ville vara med när GT skulle prata om sex med ungdomar i onsdagens tidning.
Tjejerna fick prata som vanligt och ärligt talat, det är väl det logiska? För vad ska killarna prata om?
När vuxna ska prata om sex med ungdomar handlar det i princip alltid om hur man bäst skyddar sig från sjukdomar och graviditet. ”Det vi vet har vi googlat oss till”, sa ungdomarna och man blir ju inte särskilt förvånad. Det finns nog få vuxna som pratar med de unga om analsex, munsprut och allt det där spännande.
Nej, när vuxna pratar är det moralen och ansvaret det handlar om. Och då är det inte konstigt att inte killarna vill vara med. De behöver ju sällan ta ansvar.
Det lustiga är, att jag inte tyckte att barnmorskorna i onsdagens tidning tog särskilt stort ansvar de heller. Få vuxna gör det.
I artikeln uttrycker sig barnmorskorna väldigt försiktigt till en början. De pratar om att ”glömma kondomen i strundens hetta”. De pratar om priserna på p-piller, vilket tros vara en av anledningarna bakom de många tonårsgraviditeterna och de pratar om ”okunskap”. Sedan går de igång lite när de ska ”slå de hål på ett antal myter”.
Och det är här det blir tokigt tycker jag.
För det känns inte okej att läsa ”det är en myt att det kan vara svårt att bli gravid efter att man ätit p-piller” när jag minns det mejlet som jag fick efter min förra krönika på samma ämne. Från en ung kvinna som, när hon ville skaffa barn, inte kunde bli gravid. En ung kvinna som tvingades igenom ett stort antal jobbiga undersökningar innan hon äntligen träffade den läkare som förklarade för henne att hennes kropp ”glömt bort” hur man gör. Att alla de där åren med olika hormonpreparat gjort att kroppen tappat förmågan till en normal menscykel. Allt detta och tusentals andra kvinnors berättelser, avfärdar barnmorskorna lite käckt med ”det är en myt”.
Enligt en ledare i torsdagens Aftonbladet finns inga seriösa undersökningar (som inte är sponsrade av läkemedelsbolagen själva) om just biverkningar på p-piller. Kvinnor världen över har använt p-piller i femtio år, men ännu vet ingen exakt hur de påverkar oss.
Därför borde det ses som ett rent tjänstefel när barnmorskor går ut i media och talar ”sanning”. En sanning man faktiskt inte vet någonting om. Jag förstår inte heller hur barnmorskorna kan gå ut i media och helt enkelt avfärda den information som ändå finns att få via fass, vårdguiden, 1177.se och tiotalet andra, pålitliga källor.
Samtliga anger just ”minskad sexlust” som en biverkning av både p-piller och minipiller. Även på dessa läkemedels bipackssedlar finns den informationen.
Barnmorskor vill att kvinnor ska skydda sig. I princip efter varje gynekologbesök jag någonsin gjort har jag kommit därifrån med recept på valfritti hormon att preparera min kropp med. Recept från barnmorskor och gynekologer som dissar mina erfarenheter som ”okunskap”.
Men vad kan det då bero på? Varför skyddar inte ungdomar sig i den grad som vuxenvärlden önskar?
Det tål att funderas på, men att prata om att ”glömma i stundens hetta” och ”okunskap” tycker jag tyder på dels väldigt låga tankar om ungdomarna i sig, men även på en hel del okunskap från både barnmorskor och vuxenvärld.
Vad jag tror personligen? Jag tror att detta är ett naturligt steg i jämlikhetsutvecklingen som hela tiden pågår.
Kvinnorna kanske är trötta på att ta ansvaret. På att tvingas proppa sina kroppar fulla med hormoner år in och år ut.
Hormoner som faktiskt inte bara är av godo, hur mycket än barnmorskorna använder mens var tredje månad i sin marknadsföring.