Komedi på Romateatern i sommar

Romateatern bjuder på Shakespeares magiska komedi: En midsommarnattsdröm, sommaren 2020.

Det blir Shakespeares "En midsommarnattsdröm" som spelas på Romateatern 2020.

Det blir Shakespeares "En midsommarnattsdröm" som spelas på Romateatern 2020.

Foto: Radhe Henrik/arkiv

Roma2019-12-03 10:00

Efter sommarens tragedi, William Shakespeares "Kung Lear", återgår Romateatern till genren komedi och sätter upp "En midsommarnattsdröm". Pjäsen beskrivs som Shakespeares mest älskade komedi och väver samman magi, romantik, slapsticks och kanske den allra vackraste poesi som någonsin skrivits för scenen. Liksom i många andra pjäser av Shakespeare behandlas ämnen som kärlek, avundsjuka och sorg. I pjäsen möter publiken den mystiska figuren Puck, liksom älvkungen och älvdrottningen Oberon och Titania.

När Romateatern en gång bildades, 1989, var det just "En midsommarnattsdröm" man satte upp som första pjäs. Den har även spelats på klosterruinens scen i Roma 2002.

Regissör för nästa års uppsättning blir Lars Rudolfsson som kanske är mest känd för att ha regisserat Björn och Bennys musikal "Kristina från Duvemåla" som hade premiär på Malmö Musikteater 1995. Men Rudolfsson, som utbildade sig till mimare vid danshögskolan, har många andra strängar på sin lyra. Bland annat kan nämnas att han var konstnärlig ledare vid Orionteatern i Stockholm åren 1983 till 1993. Det var också Lars Rudolfsson som genomförde en uppmärksammad iscensättning av Carl Orffs körverk Carmina Burana i Hammarbyhamnen i början av1990-talet. Till detta kan läggas att han spelar dragspel och uppträder med Benny Anderssons orkester, BAO. 

Med sig till Gotland och Romateatern i sommar kommer Lars Rudolfsson att ha kostymören Kersti Vitali Rudolfsson och en grupp mimutbildade skådespelare från ensemblen Projektor som Lars jobbat med flera gånger tidigare.

I ett pressmeddelande beskriver han pjäsen så här: "Shakespeares Midsommarnattsdröm vänder sig till oss som inte söker sammanhangen, utan flyr bort i drömmar om rikedom och lycka. Ett ståtligt hertigbröllop får stå som bakgrund till en berättelse som rymmer all mänsklig längtan, all dumhet, all högfärd, men också all humor och galenskap som går att uppbåda. Naturen uttrycker en önskan om fred. Shakespeare tolkar naturens tillstånd och lämnar över en berättelse till oss, som en gåva att förvalta.".

Vilka skådespelare som kommer att medverka vid sommarens föreställning vill teatern inte avslöja ännu.

– Vi väntar lite med det. Men vi tror och hoppas att vi ska kunna berätta mer i mitten av januari, säger Magnus Byström, producent vid Romateatern.

Premiär för En midsommarnattsdröm i Lars Rudolfssons tappning i Roma klosterruin blir det den 24:e juni 2020. 

Lars Rudolfsson står för regin till sommarens föreställning i Roma.
Lars Rudolfsson står för regin till sommarens föreställning i Roma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!