Här är nyheterna på årets Medeltidsvecka

De välkända slagen 1361 då Gotland invaderades av danskar återskapas för tredje gången i Battle of Wisby med ett läger i Öster gravar. Det är en av nyheterna i årets upplaga av Medeltidsveckan.

Foto: Elin Kero

Medeltidsveckan2016-08-04 11:22

Texten kommer från Gotland.net >>

Som alltid äger den rum vecka 32, i år mellan den 7 och 14 augusti: Nordens största medeltidsfestival som i år stoltserar med över 500 programpunkter. Under Medeltidsveckan kommer besökare från hela världen och i alla åldrar resande till ön för att uppleva åtta dagar i riddares, gycklares, handelsmäns och hantverkares sällskap. Tornerspel, myllrande marknad, kyrkokonserter, gatuteatrar, eldshower, sagostunder, vandringar, medeltida dans och föreläsningar är bara några av evenemangen som står på programmet. Festivalen pågår huvudsakligen i Visby innerstads medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden.

Folkmusikbandet Garmarna kommer att spela i S:t Nicolai ruin på fredagen och lördagen, ett efterlängtat återseende för många. Under våren släppte de skivan ”6” där en av låtarna, ”Öppet hav”, är ett samarbete med punkikonen Joakim Thåström. Garmarnas spelningar under Medeltidsveckan blir startskottet för en turné i Sverige och Europa.

– Det blir en mix av gammalt och nytt, mycket nostalgi för de som sett dem uppträda tidigare på Medeltidsveckan, säger Patrik Björkander, marknadschef på Medeltidsveckan.

Även den schweiziska gruppen Koenix kommer tillbaka till Medeltidsveckan efter förra årets succé. Under två föreställningar i S:t Nicolai ruin kommer de att gestalta en berättelse som bygger på Gutasagans myt om Tjelvar. Den pampiga medeltida musikalen ”Efter Tjelvar - Gutarnas förlorade legend” framförs med säckpipor och trummor. Producent är gotländska Ida Wahlgren.

– De fick en fantastisk respons förra året, publiken var lyrisk, säger Patrik Björkander.

En nyhet som han tror att framför allt gotlänningarna kommer att gilla är att Valdemar Atterdags intåg i Visby återinförs på programmet.

– Det var några år sedan sist och det är många som önskat att vi skulle införa programpunkten på nytt, säger han.

Valdemars intåg har tidigare inlett Medeltidsveckan, men i år blir det ett annorlunda upplägg.

– Battle of Wisby arrangeras ungefär vart tredje år, då vi återskapar slaget i Mästerby och i Visby på torsdagen respektive lördagen. För att följa kronologin i historien kommer Valdemars intåg i Visby att ske den sista söndagen, då han marscherar från Söderport och vidare genom stans gränder.

Flera hundra deltagare i Battle of Wisby

Battle of Wisby har arrangerats två gånger tidigare och är ett stort och påkostat projekt med målet att återskapa två stora slag på ett så autentiskt sätt som möjligt. När de danska trupperna invaderade Gotland 1361 möttes de först av motstånd vid Fjäle myr, där slaget vid Mästerby stod.

– Att återskapa stora slag har blivit väldigt populärt ute i Europa den senaste tiden – Hastings i England och Azincourt i Frankrike är några exempel – och evenemanget i Visby och i Mästerby har lockat många deltagare, säger Patrik Björkander och tillägger:

– Vi räknar med uppåt fem hundra på slagfältet från hela Europa.

Senast slaget återskapades för tre år sedan var det 5000 personer i publiken i Visby och 2000-3000 i Mästerby. Deltagarna bor i år i ett öppet läger i Öster gravar, där allmänheten kan ströva omkring och känna atmosfären och där man kommer att arrangera flera event såsom hantverkskurser och uppvisningar under hela veckan.

– Allt ska vara historiskt korrekt vad gäller dräkter och utrustning och vi har ställt höga krav i slagfält och i lägret. Deltagarna går igenom en mönstring, där det avgörs om man uppfyller kraven, säger han och fortsätter:

– Det är roligt att intresset för gotländsk medeltida historia är så starkt och utbrett, nästan alla gotlänningar känner till slaget i Visby 1361 och tiden där omkring. Tack vare utgrävningar är det även känt ute i Europa.

Camping på Galgberget

Medeltidsveckan kommer i år att arrangera en egen camping på den före detta speedway-banan på Galgberget, med två sektioner: en medeltida, utan kraven på historisk korrekthet som i tältlägren och en modern, där man kan vara i nutida kläder och tält.

– Efterfrågan har varit stor, då vi upplevt att det varit fullt på boendeanläggningar i hela Visby den veckan, säger Medeltidsveckans marknadschef.

– Då båt och flyg utökat sin kapacitet ville vi möta efterfrågan på billigt boende, främst för åldersgruppen 18-24 år, annars hade inte alla festivalbesökare fått plats.

Den senaste mätningen 2014 visade att Medeltidsveckan lockar 40 000 besökare och även programpunkterna ökar år för år. Tornerspelsarenan byggs i år om med två kortsidesläktare så att publiken kommer närmare spelplanen. Första torneringen blir i Lojsta vecka 27 och det anordnas även ett tornerspel i Lickershamn och Burgsvik. Under Medeltidsveckan arrangeras fem tornerspel av totalt tio i Visby under säsongen.

– Vi räknar med 23 000 besökare på Tornerspelen under hela säsongen, säger Patrik Björkander.

Peter Lyon, svärdssmeden från Nya Zeeland som arbetat med ”Sagan om ringen”-filmerna, kommer till Medeltidsveckan för att hålla i smideskurser.

– Han blev frälst i Visby när han besökte festivalen för två år sedan och är glad över att komma tillbaka.

Årets Medeltidsvecka har ett större utbud av barnaktiviteter, en följd av att antalet barnfamiljer som besöker Medeltidsveckan ökar. Teater, gycklare, medeltida tivoli, möjligheten att prova på bågskytte och ett samarbete med Fenomenalen är några av aktiviteterna.

– Programmet är väldigt gediget och håller genomgående en hög kvalité. Förra året hade vi järntronen från Game of Thrones som dragplåster. I år har vi inget sådant men satsar ännu mer på kvalité, säger Patrik Björkander.

Artikeln publicerades första gången den 25 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!