Det var för 17 år sedan som Anne och Stefan Lundgren öppnade Maven i Kappelshamn. Den amerikanska dinern med tillhörande motell blev ett självklart besöksmål på norra Gotland, men för två år sedan beslutade de sig för att sälja. Idéerna fanns, men energin räckte helt enkelt inte till. Björn Schröder tog då över, men på grund av privata angelägenheter valde han att sälja redan efter ett år.

Oron bland Kappelshamnsborna om vad som ska hända med restaurangen har funnits där sedan dess. Men nu är det klart att författaren och nattklubbsprofilen Joakim Langer kommer att ta över verksamheten.

– Jag lider manopositivitet och är bra på att få folk att må bra, konstaterar Joakim Langer och förklarar att det där med jantelagen inte är något för honom.

Artikelbild

| Under helgen var Joakim Langer nere på Gotland för att börja fixa inför säsongen.

Russindisco

I 40 år har han synts till på Stockholms klubbar som dj, stand up-artist och underhållare. För tio år sedan startade han konceptet Loveboat i Stockholm, där han samlade Sveriges dj-elit för att spela den bästa festmusiken från år 1975 till 1990. Samma koncept tar han nu med sig till Kappelshamn.

– Det kommer att bli russindisco för 40-plussare som inte vill hänga med barnen på Stureplan, men som inte heller vill dansa styrdans. Den röda tråden kommer att vara underhållning från 50- till 80-talet, säger han.

Redan nu kan Joakim Langer avslöja att Langers, som restaurangen nu byter namn till, bland annat kommer att gästas av 90-talsikoner som Freestyle-sångaren Tommy Ekman, Gyllene Tider-trummisen Micke Syd, Povel Ramels barn Mikael och Lotta samt Backa Hans Eriksson och Joakims Langers dj-kollega Peter Siepen. Under Fruntimmersveckan i juli kommer kvinnliga författare som Charlotta von Zweigbergk och Estrid Bengtsdotter att bjuda på författarkvällar – men inte utan att kvällarna slutar med fest i sann Joakim Langer-anda. Det kommer även tillkomma fler författare till författarkvällarna.

Artikelbild

| Restaurangen kommer att smygöppna i juni, men på midsommardagen kickar de igång ordentligt.

– På Langers är det alltid partygaranti, säger han.

Kändismingel

Artikelbild

| Joakim Langer har haft lång och gedigen karriär inom Stockholms nöjesliv.

Joakim Langer har under sina år som dj lyckats samla ihop en vinylskatt med tusentals LP-skivor. När flyttlasset, eller rättare sagt flyttbåten som kommer att ligga förtöjd i Kappelshamn, anländer i maj kommer hela samlingen att följa med.

– Skivorna kommer att stå framme i restaurangen, så det kommer att bli som en levande jukebox, säger han.

Artikelbild

| Langers kommer att behålla den 50-talsinspirerade inredningen.

Väggarna ska kläs med Joakim Langers gedigna samling med 140 fotografier som visar kändismingel från Stockholmsklubbarna under 70- och 80-talet.

– Det kommer att vara som ett stort fotomuseum, säger han.

Artikelbild

| År 2007 startade Joakim Langer koncepter Loveboat i Stockholm.

Trots Joakim Langers bakgrund i soul, funk och discons glansdagar så kommer han att behålla Mavens karaktäristiska 50-talsinredning, och likaså hamburgarna. Men utöver det kommer menyn och nöjesutbudet att breddas ordentligt.

– Jag kommer att stå för underhållningen, och Thomas Treitler från pastafabriken "Evaristo" kommer att stå för maten. Restaurangen har tidigare funkat som lunch-hak, skillnaden nu är att det kommer att hända grejer hela dagarna. Samtidigt har jag full respekt för de som bor där, det här ska vara deras ställe, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| När Maven öppnade 1999 höll de först till i hamnen, men 2008 flyttade de in i dessa lokaler.

– Jag vill höja kulturkänslan i hela Kappelshamn.