Klockan tolv på torsdagen blev det offentligt vilka årets nya musiker i Swedish Music Hall of Fame är. De är åtta till antalet och förutom Merit Hemmingson är det Magnus Uggla, Lill-Babs, The Cardigans, Looptroop Rockers, Ola Håkansson, Calle Jularbo och Britt Lindeborg.

LÄS ÄVEN: Gotländsk musiker invald i Music Hall of Fame

Merit Hemmingson är född och uppvuxen i Jämtland men har bott på Gotland i snart åtta år.

Artikelbild

| Gruppbild på årets artister som blir invalda i Swedish Music Hall of Fame. Looptroop Rockers, Ola Håkansson, The Cardigans, Merit Hemmingson, Barbro "Lill-Babs" Svensson i blandad ordning. Magnus Uggla var inte på plats och Calle Jularbo samt textförfattaren Britt Lindeborg väljs in postumt och representars av familjemedlemmar.

– Jag trivs så himla bra, jag har aldrig trivts så bra någonstans! säger Merit Hemmingson.

Hon har känt till utnämningen en tid, men har inte haft fått lov att prata med någon om det.

– Jag har inte vetat vilka de andra är. Det är en brokig blandning, säger hon och understryker att det är en ära att få dela utnämningen de här personerna.

– Det är fantastiskt kul att få komma med, det hade jag aldrig i mitt liv trott! Det är en ära och en hedersbetygelse så klart!

Artikelbild

| INVALD. Gotländska musikern Merit Hemmingson har valts in i Swedish Music Hall of Fame.

Vad betyder det här för dig?

– Kanske att folk upptäcker att jag har gjort en del som de inte tänkt på. Jag märker i dag att jag gjorde avtryck på 70-talet när jag tog upp folkmusiken och gjorde något nytt av det. Jag fortsätter att tänka nytt, det är lite grejen med mig, att jag inte sitter fast som man ofta gör när man blir äldre.

Vad har du på gång framöver?

– Just nu har jag en välbehövlig musikalisk paus. Det blev väldigt mycket ifjol, säger Merit Hemmingson och syftar på senaste plattan som släpptes i höstas.

– Men jag går och grunnar på saker och ska fortsätta att göra eget, såklart, fortätter hon.

Men hon har inte på något sätt lagt musicerandet på is.

– Det är Jazzklubben på torsdag och lite annat.

Under torsdagskvällen blir den officiella ceremonin då årets artister och musikskapare hyllas under festliga former.

– Det kommer en hemlig artist som ska spela våra låtar när vi tar emot utmärkelsen, det blir otroligt spännande! säger Merit Hemmingson.