film Det är Anna Janssons populära hjältinna Maria Wern som får en ny säsong. Som vanligt utspelas handlingen på Gotland.

Efter tio års filmer är Eva Röse beredd för en ny inspelningsomgång.

– Det ska bli roligt att komma ner och filma, det är samma gäng framför och bakom kameran. Det är som att komma till sin familj, säger Eva Röse i TV4:s Nyhetsmorgon.

Anna Jansson är med i manusarbetet till kommande film, men det är Fredrik T Olsson som är huvudförfattare. Filmen baseras inte på någon av Anna Janssons böcker utan är en fristående fortsättning på tidigare filmer om Maria Wern.

– Det är i Annas värld, men det är nya avsnitt som inte finns med i böckerna. Vi försöker flytta fram positionerna, det kommer att öppnas upp lite mer. I filmerna dog Maria Werns man redan i första filmen, men nu öppnar Maria Wern upp lite mer, säger Eva Röse, som levt med karaktären under ett decennium.

– Första provfilmningen jag gjorde var när jag väntade mitt första barn, och besked om rollen fick jag på BB.

Samtidigt släpps Anna Janssons senaste Maria Wern-deckare "Det du inte vet", med exploatering och miljöförstöring i fokus.

– Det som är roligt med Annas böcker är att det säger någonting om vår samtid, de tar upp aktuella ämnen, säger Eva Röse.

"Det du inte vet" skrevs utifrån Anna Janssons relation till sin pappa, som nyligen gick bort. En stark relation även Eva Röse kan relatera till:

– Jag har en fantastisk pappa, en modern man från en annan tid. Man lär sig att se sina föräldrar med en viss ömhet, säger hon.

Inspelningarna sker i Stockholm och på Gotland med start i maj.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.