Anita Widén är filialföreståndare på biblioteket i Burgsvik. Och det intog också en viktig ställning som en av samlingspunkterna när flyktingarna anlände till Sudret.
– Egentligen började det en dag i november 2015, berättar Anita Widén om bokprojektets start.
– Vi hade hört talas om att det skulle bli ett flyktingboende på Björklunda men vi visste inte. Eftersom det då härjats och bränts på fastlandet var allt väldigt hemligt, konstaterar hon.
En dag stod så en kvinna på andra sidan disken på biblioteket.
– Hon ville ha en språkkurs från arabiska till svenska, men det hade vi så klart inte i vårt lilla bibliotek. Jag började ana att något var på gång och frågade var hon kom ifrån, Syrien. Då frågade jag om hon var flykting eller nyanländ och, jo det var hon, hon hade kommit på natten.
– Så det första hon gjorde var att ta sig gående ner till biblioteket i Burgsvik får att få en språkkurs, konstaterar Anita Widén som blev imponerad av denna vilja och kraft.
Att 98 flyktingar nattetid hade anlänt till Björklunda i Öja gjorde att Anita Widén insåg att världen hade kommit till Burgsvik. Den tre kilometer från Björklunda belägna orten blev den första kontakten med omvärlden utanför boendet för flyktingarna.
– Jag kände att det var en ny tid.
Flyktinggruppen anlände den 23 november. Samhället var snabbt berett, folk engagerade sig och välkomstfest ordnades i bygdegården i Vamlingbo den 28 november. På biblioteket startades välkomstcafé.
– Det kom 74 stycken, det blev totalt kaos men var trevligt ändå.
En volontärgrupp bildades. Anita Widén bestämde sig för att allt detta var ett pågående skeende hon ville dokumentera. Erfarenhet av bokprojekt hade hon från boken "Solvarv på Storsudret". Den utkom 2015 med bidrag från olika författare från södra ön. Då fick hon också blodad tand för denna typ av projekt.
Hon träffade Elinor Edvardsson Stiwne, pensionerad från universitetet i Linköping och nu boende i Hamra, och frågade om hon ville vara med och skriva. Och det ville hon gärna och är nu bokens huvudförfattare.
För bilderna svarar bland andra en syrisk pressfotograf, Kareem Al-Fatlawi, som Anita träffade på det första bokcaféet. Samarbete har också skett med Folkans fotolinje i Hemse.
Och nu föreligger således det färdiga resultatet av allt arbete: "Att bygga en framtid" med underrubriken "Betydelsen av möten och aktiviteter i väntan på asyl".
Anita Widén:
– Slutresultatet tycker jag blev rätt bra.