Solen fortsätter gassa på arkeologgruppen vid Gudings slott i Eke. GT var tidigare på platsen under utgrävningens andra vecka och kunde då berätta om en vallanläggning belägen där som tros ha byggts mellan 300-talet och 500-talet.
Då platsen inte använts för att bo på så har utgrävningen gått ut på att ta reda på vad den använts till. Också intressant för platsen är de cirka 50 vikingagravar på och runt vallanläggningen, som troligtvis grävdes flera århundraden senare, mellan 800- och 900-talet.
Under den näst sista veckan har arkeologen Dan Carlsson som leder utgrävningen nu fått internationell hjälp av 17 arkeologistudenter från hela världen.
– Det har gått väldigt bra tycker jag. Men som vanligt så väcker utgrävningar fler frågor än svar, säger han.
Nu vet man mer om den vall av stenar som sträcker sig runt området. Dan Carlsson tror att vallanläggningen var en mur, cirka två och en halv meter hög. Troligtvis har den inte använts som försvar, snarare har den enligt honom en koppling till havet eller så har någon typ av religiös verksamhet ägt rum på platsen.
Man har tidigare grävt upp fyra gravar och håller nu på att gräva upp fyra till. I en grav ligger en pojke, cirka åtta år gammal, detta kan man se på mjölktänderna.
I en annan grav ligger en kvinna med två stora stenar på bröstet.
– Man har troligtvis lagt stenarna där av rädsla för att hon skulle komma tillbaka från de döda, berättar Dan Carlsson.
Gjorde man så på alla?
– Nej, generellt var det väl dem i byn som var lite udda, de man var lite rädd för. Borta vid Fröjel finns också vikingagravar, där har flera personer begravts med stenar över kroppen.
I en annan grav har man hittat en kalv begravd över en kvinna. Något Dan Carlsson aldrig tidigare sett under sin karriär.
– Det är mycket anmärkningsvärt. Man kunde begravas med djur men inte på det här viset. Hundar och hästar var vanligt men då låg de jämte kroppen. Vi kommer snart att få reda på hur gammal kalven är så nu har vi en liten tävling där vi gissar åldern. Kvinnan är begravd under vikingatiden så kalven måste ha blivit begraven efter det, berättar han.
Studenterna kommer alla från olika skolor. De är här via ett utbyte. Den enda som inte verkar plågas av värmen är Munir från Brasilien. Han har bara studerat arkeologi i ett år men intresset för vikingatiden har funnits länge.
– Jag har studerat vikingahistoria tidigare så Gotland kände jag till sedan innan, berättar han.
Han står nu på knä i en av gravarna och penslar försiktig fram ett kranium ur jorden tillsammans med den amerikanska studenten Lindsey. Hon är snart färdig med sin utbildning och har tidigare varit på flera utgrävningar, bland annat har hon varit i Belize och grävt efter spår från Mayafolket.
– Jag var den enda från min klass som riktade in mig på skandinavisk arkeologi, så jag kände ingen här sedan tidigare, berättar hon.
Flera av gravarna har tidigare grävts upp av okända skäl. Skelettben har flyttats och kastats om, varför vet man inte. Det kan ha rört sig om plundring eller så blev byborna kristna och flyttade då många av kropparna till kyrkan.
Den sju veckor långa utgrävningen börjar ta slut men mycket svar kommer man få i efterhand när man har daterat ben och fynd. Kalven och kvinnan är i nuläget fortfarande ett mysterium.