Kvinnor behöver också stöd

Gotland2007-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Bra karl reder sig själv" är ett välkänt uttryck. Men när det gäller de statliga insatserna för att öka företagandet tycks det vara tvärtom. Där går den största delen av stöden till männen. Till de sämsta hör Norrlandsfonden där bara 12 procent av stödinsatserna gick till kvinnors företagande 2006.
Det är statliga Nutek som försökt få fram en samlad bild över vem som får del av de statliga pengar som anslås för att stimulera företagandet. Högst andel av stödet har kvinnorna inom ramen för Arbetsmarknadsverkets stödgivning (43 procent) medan den lägsta andelen finns i det regionala investeringsstödet (7 procent).
Alldeles för låga andelar över lag. Detta även med beaktande av att andelen företag som nystartas av kvinnor inte uppgår till mer än 35 procent.

Färre kvinnor söker
Kanske är det dock just där en viktig del av förklaringen till kvinnornas lägre andel ligger. Nutek vet nämligen inte om kvinnorna söker stöd i mindre utsträckning än männen - bara just att de får mindre.
Å andra sidan är ju även det ett misslyckande för samhället. För det spelar naturligtvis roll vilka stöd som finns samt hur och i vilka sammanhang de presenteras. Information som ges vid en teknikmässa har fortfarande störst chans att nå ut till män.
En annan viktig förklaring pekar Företagarnas ordförande, Anna-Stina Nordmark Nilsson, på. Med erfarenhet från stödgivning i just Norrlandsfonden vet hon att de medel man har att fördela ofta är riktade mot branscher med tung produktion inom trä och mekaniska delar. Branscher som av tradition domineras av män och då är det naturligtvis också de som kniper pengarna.

Särskilt uppdrag
Nu ska det dock bli ändring på detta. Nutek har av regeringen fått ett särskilt uppdrag att under tre år arbeta med att särskilt stimulera fram ett ökat kvinnligt företagande. Programmet innehåller såväl information, rådgivning och affärsutveckling som utveckling av finansieringsmöjligheter, attityder och förebilder.
Finansieringen av det kvinnliga företagandet är ett kapitel för sig själv. Eftersom kvinnor har mindre kapital än män har de också svårare att få lån eftersom de i mindre utsträckning har tillgång till några säkerheter.
Inte minst detta med förebilder och kvinnliga nätverk är därför viktigt. För männen finns alla förebilder man kan tänka sig när det gäller personer som startat med två tomma händer och blivit oerhört framgångsrika. Självklart finns det också förebilder för kvinnor men för några av de främsta gäller att de i betydande grad fått sin nuvarande position genom arv.

Utarbetades på 90-talet
När det gäller utformningen av stöd och lån är det också viktigt att särskilda hänsyn tas. Kvinnor är mindre riskbenägna än män och det enda "stöd" där kvinnorna dominerar är därför helt följdriktigt de så kallade mikrolånen som i dagsläget har en andel på 53 procent. En låneform på maximalt 100 000 kronor som näringsminister Maud Olofsson var med om att utarbeta under regeringen Bildt i början av 90-talet.
Maud Olofssons och regeringens mål för det kvinnliga nyföretagandet är att det skall öka till 40 procent under projekttiden. Inte allt för ambitiöst kan det tyckas men bättre med ett realistiskt mål än inget alls.
Läs mer om