Byggandet driver Gotlands utveckling
Utbyggnaden av Vibble får illustrera den expansiva byggmarknaden på Gotland. Foto: Bengan Zettergren/Arkiv
Foto: Bengt Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För egen del så har jag under det senaste året insett att en av de viktigaste drivkrafterna för öns utveckling stavas byggande. Ett stort och väl spritt byggande skapar många direkta jobb på vår ö. Men framförallt så sätter det fart på hjulen med försäljning av tomter, byggmaterial och servicetjänster runt omkring byggandet. Försäljningsintäkter av tomter som sedan investeras i andra utvecklingsprojekt runt om på Gotland.
Se det på sikt
På landsbygden så byggs det mestadels fritidshus. Självklart hade det varit bättre med permanentboende med människor som skriver sig här och betalar skatt till vår ö. Men samtidigt så är trenden tydlig att de fritidsboende, eller deltidsboende som de kallas på storsudret, tillför mycket till Gotland också. Kortsiktigt så besöker de sitt deltidsboende allt fler gånger och under allt längre perioder varje år. På så sätt hjälper de till att skapa underlag för den kommersiella servicen. Samtidigt som de på många håll aktivt engagerar sig i bygdens utveckling och tillför mycket kompetens och kontakter. Långsiktigt så kommer troligen ganska många av dem att flytta hit permanent när de väljer att trappa ned sin yrkesverksamma karriär.
Jag tror att byggandet är en underskattad drivkraft i den gotländska samhällsdebatten!
Vatten och avlopp
Vatten och avlopp (VA) är det kanske vanligaste skälet till att byggnadsnämnden säger nej till nya etableringar av bostadshus. Efterfrågan på kommunal VA-utbyggnad är enorm, gemensamt för alla områden är att alla vill ha tillgång till kommunalt VA igår. Investeringsbehovet ligger på cirka en halv miljard kronor(!) vilket gör att dessa investeringar kommer att behöva sträckas ut över en lång tidsperiod framöver.
Vi har nu startat jobbet att komplettera nuvarande VA-plan med flera delutredningar. Syftet är att skapa så stora utbyggnadsmöjligheter så fort som möjligt, jobbet är mycket angeläget och kommer att drivas intensivt under våren.
Idégrupp för Roma
Var på ett mycket välbesökt möte om Romabygdens framtida utveckling. Jag blev imponerad av uppslutningen och framförallt av initiativet. Det behövs fler lokala grupper på Gotlands landsbygd som tänker i utvecklingstankar för sin hembygd.
Det tror jag är helt avgörande för att hela ön skall kunna må bra, speciellt i dessa tider när jobben koncentreras allt mera till Visby.
Matpriser
Jag medverkade på årets LRF-stämma på Suderbys. Stämningen var hög, mycket på grund av de prishöjningar som har skett på jordbrukets produkter under det senaste året. En kraftigt höjd efterfrågan i världen på mat på grund av ökat välstånd, stigande befolkning, energiproduktion på åkern och att åkerarealen är begränsad i världen.
Mycket talar för att perioden med låga livsmedelspriser nu är förbi för en lång tid framöver.
Glad påsk
Till sist en önskan om en glad påsk till alla gotlänningar. Låt det bli en familjehögtid med god mat, dryck och vila.
En av dessa så välbehövliga "batteriladdare" vi alla behöver i våra alltmera stressade liv.