Barnens väl väger tungt i valet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Menar vi allvar med att vi vill få fler att flytta hit måste vi se till att vardagliga faktorer fungerar och är till hundra procent tillförlitliga.
En sådan faktor är att veta att det finns plats i barnomsorgen när det är dags att börja jobba. Sådana saker kan man inte vara särskilt flexibel med, det måste fungera helt enkelt.
En signal om att man kan få vänta längre innan man får en plats i förskolan väger minst lika tungt som hur hög skattesatsen är. Det är min fulla övertygelse.
Detta är också ännu ett bevis för att vi behöver få in fler unga i politiken. Människor som är mitt uppe i att få ordning på familjelivets alla pusselbitar. Det måste finnas fler röster som från sin egen vardag kan strida för att barnomsorgen är minst lika viktig som hus och avlopp.
Även om det handlar om en blygsam ökning av antalet barn, från 5,5 till 5,8 barn per heltidstjänst i förskolan är det en negativ signal. Och när man varnar för längre köer till barnomsorgen måste man också vara väldigt tydligt med hur långt "längre" är och göra jämförelser med andra kommuner. Kanske försämringen ändå innebär kortare köer än på andra ställen?
Vi kan inte ha en större organisation än det finns barn och pengar för, men när försämringar görs måste det kopplas till glasklara garantier att kvaliteten ändå upprätthålls.
Fritidsverksamheten (skolbarnomsorgen) talas det inte alltid så mycket om i debatten, ändå är det i den många barn tillbringar mer tid än i skolan per dag. Här blir försämringen ännu större, antalet barn per tjänst ökas från 12,2 till 13. En vuxen ska alltså ansvara för mer än ett dussin barn! Om inte det är ett ansvar som är värt en ordentligt lön så vet jag inte vad.
När man beslutar om försämringar för medborgare som inte har någon röst, vare sig i debatten eller i val, måste man också visa att besluten följer barnkonventionen. Enligt beslut i kommunfullmäktige ska alla beslut i alla nämnder beaktas utifrån barnkonventionen. På vilket sätt dokumenteras detta kan man undra?